Prezident: Spoločnosť potrebuje počuť hlas cirkvi, politici musia pomôcť

Prezident: Spoločnosť potrebuje počuť hlas cirkvi, politici musia pomôcť

Bratislava 11. januára 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Spoločnosť potrebuje počuť hlas cirkvi a politici musia tento hlas zosilňovať. Vyhlásil to na stretnutí s predstaviteľmi cirkví na Slovensku prezident SR Andrej Kiska. Cirkvám a jej dobrovoľníkom poďakoval za prácu. Na stretnutí bol aj minister kultúry Marek Maďarič.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) prijal za účasti ministra kultúry SR Mareka Maďariča zástupcov cirkví a náboženských spoločností v Prezidentskom paláci

Náboženstvá podľa Kisku spájajú rovnaké hodnoty ako láska, porozumenie, odpúšťanie či pokora a tie by mali spájať aj všetkých ľudí. Poukázal, že aj dnes sa nájdu ľudia, ktorí zneužívajú náboženstvá na šírenie extrémizmu či terorizmu. “To ale nesmie pomýliť ľudí,” vyhlásil Kiska. Za najväčšie nebezpečenstvo považuje hlava štátu polarizáciu spoločnosti. “Opakovane vo svojich príhovoroch vyzývam ľudí na vzájomné porozumenie a odpúšťanie. K snahe porozumieť slovám a činom iných ľudí,” povedal Kiska.

Reklama

Prezident poukázal aj na nespokojnosť ľudí so spravodlivosťou na Slovensku. “Ľudia sú často nespokojní s tým, že si nie sme rovní pred zákonom,” poznamenal a zdôraznil potrebu odpúšťania. “Kde niet odpúšťania, niet spravodlivosti,” pomohol si Kiska slovami pápeža Františka. Spravodlivosť podľa neho treba vyžadovať, no netreba zabúdať na odpustenie.

Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský súhlasí, že občanom nepristane bojovať proti tomu, čoho sa boja a čo nenávidia, ale viac im svedčí rozvíjať to, čo považujú za vzácne. “Atmosféra našej spoločnosti je, žiaľ, plná konfliktov, sporov, súperení,” poukázal s tým, že treba spolu vychádzať napriek rozdielnym názorom. “Treba sa snažiť o lásku namiesto nenávisti. Nenechať sa zatiahnuť do špirály boja, hnevu a rozhorčenia, to je výzva,” vyhlásil.

Reklama

Zvolenský zdôraznil význam rodiny, ktorú považuje za mimoriadne vzácnu. “Je budúcnosť našej krajiny,” povedal na adresu rodiny Zvolenský, ktorý si želá, aby mala rodina priestor rozvíjať sa. Prosí, aby spolupracovali na jej podpore. “Prajem vám, pán prezident, aby slovenské rodiny mali vzácne miesto vo vašom srdci,” obrátil sa na hlavu štátu.

Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku a šéf Ekumenickej rady cirkví na Slovensku Miloš Klátik ocenil, že cirkvi môžu na Slovensku slobodne šíriť Božie slovo. Zdôrazňuje potrebu žiť v pokoji, čo ale neznamená zatvárať si oči pred krivdami, nemorálnosťou a nespravodlivosťou. “Je veľmi dôležité vyvarovať sa ľahostajnosti, povrchnosti a nedôslednosti. A naopak, využiť každú príležitosť na to, aby sme konali a hľadali spravodlivosť a nezanedbávali ani vzdelávanie a výchovu nových generácií,” uviedol.

Náboženskú slobodu v demokratickom Slovensku vyzdvihol aj predseda Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel. “Aj naša malá náboženská skupina na Slovensku, ktorá je jedna z mála nekresťanských, má rovnaké práva ako naši väčšinoví partneri,” povedal s tým, že všetky ľudské bytosti sú jedna rodina. “Napriek teologickým rozdielom považujeme my, Židia, kresťanov za našich partnerov, blízkych spojencov, priateľov a bratov v spoločnom úsilí o lepší svet požehnaný mierom, sociálnou spravodlivosťou a bezpečnosťou,” zdôraznil Rintel. Varoval tiež pred extrémizmom, za barbarstvo označil radikálne odnože islamu.

“Ohrozujú celosvetovú bezpečnosť a celkovo celosvetový mier a konkrétne ohrozujú kresťanské a židovské komunity vo svete,” uviedol a vyzval “všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa spojili v boji proti tomuto zlu”. Odsúdil každé násilie voči komukoľvek aj činy vandalizmu. “Verím, že naša židovská komunita v spolupráci s kresťanskými prispieva na Slovensku k znášanlivosti a tolerancii a k onomu biblickému miluj blížneho svojho.

Usilujme sa nachádzať ďalšie spôsoby, ktoré nám umožnia zlepšovať svet spoločne,” uzavrel.

Reklama

 

Tvrdá finančná odluka cirkvi od štátu nebude, Marek Maďarič predloží návrhy riešení

Tvrdá finančná odluka cirkvi od štátu nebude, financovanie by sa však upraviť mohlo. Vypracované sú dva návrhy, ktoré plánuje predložiť na rokovanie Koaličnej rade minister kultúry Marek Maďarič. Urobí tak možno už v prvom štvrťroku tohto roka. Povedal to médiám po stretnutí s prezidentom  Kiskom a zástupcami cirkví na Slovensku.

Jeden návrh vypracovalo ministerstvo kultúry, druhý cirkvi. Oba sú si podľa Maďariča podobné, líšia sa ale napríklad v navrhovanej výške valorizačného percenta. Návrh z dielne ministerstva počíta s tým, že by financovanie malo byť odvodené aj od počtu ľudí hlásiacich sa k cirkvám. “A mal by v ňom byť zabudovaný nejaký valorizačný mechanizmus, dajme tomu percento. To je ešte otázkou diskusie,” opísal Maďarič.

Financovanie cirkví by podľa tohto návrhu malo byť už zastrešené len jedným zákonom. “Tým by malo byť zabezpečené pokrytie nevyhnutných výdavkov cirkví,” uviedol Maďarič. Pripomenul, že dnes financovanie riešia dva zákony. Okrem základného vkladu sa valorizujú aj platy duchovných podľa toho, ako sa valorizujú platy v štátnej správe.
Minister si nemyslí, že by štát nemal cirkvám vôbec prispievať. “Myslím si, že cirkvi by vzhľadom na svoju funkciu v štáte mali byť sčasti financované aj zo štátneho rozpočtu,” uviedol Maďarič. Cirkvi okrem svojej základnej činnosti – duchovnej – sú podľa Maďariča prospešné aj v iných veciach. “V zdravotníctve, školstve, sociálnych veciach. Určitú podporu si zaslúžia,” poznamenal.

Reklama

V marci minulého roka koaličné strany potvrdili, že diskutujú o zmene financovania cirkví na Slovensku. Záujem o účasť na tejto debate prejavila vtedy aj opozícia.

Odluka cirkvi od štátu nie je nová téma, spomína sa už roky. V roku 2014, keď bol Maďarič tiež ministrom kultúry, sa hovorilo o troch riešeniach zmeny financovania cirkví a náboženských spoločností. Išlo o zavedenie daňovej asignácie alebo príspevkov pre cirkvi v závislosti od počtu ich členov a tretie riešenie počítalo s ponechaním systému priamej štátnej podpory zo štátneho rozpočtu.

O zmenu financovania cirkví sa pokúšali aj niekdajší opoziční poslanci, ale v parlamente neuspeli. Opozícia navrhovala, aby sa súčasný neadresný spôsob financovania zmenil na adresný, teda prostredníctvom daňovej asignácie.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali