Prezident Slovenskej lekárskej komory Kollár spor nevidí, vedenie komory v Banskej Bystrici áno

Prezident Slovenskej lekárskej komory Kollár spor nevidí, vedenie komory v Banskej Bystrici áno

Banská Bystrica 15. októbra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Banskobystrická lekárska komora nedávno vyslovila nespokojnosť s prácou prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariána Kollára

Novou organizáciou lekárskej služby prvej pomoci, registračnými pokladnicami, ktoré by mali lekári využívať od budúceho roka, ale aj prestarnutými lekármi sa zaoberal krajský snem Regionálnej lekárskej komory (RLK) v Banskej Bystrici, ktorý sa konal v utorok (14. 10.) a skončil v neskorých večerných hodinách.

Reklama
Na snímke prezident SLK Marián Kollár

Na zhromaždení delegátov z Banskobystrického kraja, ktorí zastupovali okolo 1400 členov RLK – všeobecných lekárov, špecialistov i nemocničných lekárov, sa nečakane objavil aj prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marián Kollár. Atmosféra rokovania bola miestami napätá, a to najmä preto, že práve banskobystrická komora nedávno vyslovila nespokojnosť s jeho prácou.

Ako pripomenula prezidentka RLK v Banskej Bystrici Mária Kuniaková, pred mesiacom na žilinskom sneme vystúpila s kritickým prejavom týkajúcim sa prezidenta SLK a prezídia. “V orgánoch komory som pracovala asi 12 rokov, viem, ako to fungovalo aj za iných čias. Mám obraz o tom, ako predtým rokovala SLK s ministerstvom zdravotníctva a ostatnými inštitúciami na poli zdravotníckej politiky, ktoré rozhodujú o fungovaní zdravotníctva na Slovensku. Myslím, že mám morálne právo ho kritizovať, keďže som bola jeho protikandidátom pred dvoma rokmi na sneme, keď bol zvolený. Kriticky som sa vyjadrila k jeho výstupom, nevyjadruje sa k zásadným témam, nepáči sa mi ani mediálny obraz o SLK. Poslednú tlačovku Kollár zorganizoval v apríli tohto roku, odvtedy nič. Ako majú ľudia vedieť, že máme problém s registračnými pokladnicami, integrovaným systémom a ďalšími vecami,” konštatovala Kuniaková. Ešte v marci tohto roku poslala kritický list SLK, o pár mesiacov na to prehovorila verejne v médiách.

Reklama

“Som veľmi unavený, pošlite mi otázky na komoru,” reagoval v tejto súvislosti prezident SLK Kollár po skončení krajského snemu v Banskej Bystrici. “Nevidím, že by tu bol nejaký spor, neviem, o čom rozprávate. Opýtajte sa pani prezidentky, ja o žiadnom spore neviem. To sú všetko pracovné veci, čo sa týkajú komory,” dodal.

Medzi najväčšie problémy lekárov v rozľahlom Banskobystrickom kraji patria veľké spádové územia s nízkym počtom obyvateľov. Pacienti tak musia ďaleko dochádzať a lekári za nimi tiež. Špecializované ambulancie v okresoch nie sú súmerne rozdelené a pacienti majú ďaleko aj k špecialistom.

Problémy sú aj v poskytovaní pohotovostnej služby v menších mestách, kde ju od pondelka do piatku a cez víkendy nepretržite zabezpečujú niekde len piati lekári. Problém je aj v doškoľovaní mladých lekárov, 80-roční lekári svoje ambulancie tak nemajú komu odovzdať. Lekári odmietajú aj registračné pokladnice. Ak ich majú mať, zo svojho to platiť nebudú a podľa banskobystrickej RLK by na to nemali doplácať ani pacienti.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali