Prezident Si Ťin-pching pricestuje do Rijádu na stretnutie so saudskými a arabskými lídrami

Prezident Si Ťin-pching pricestuje do Rijádu na stretnutie so saudskými a arabskými lídrami

Bratislava 7. decembra 2022 (HSP/Trtworld/Foto:Twitter)

 

Očakáva sa, že korunný princ Mohammed bin Salmán oslávi príchod Si Ťin-pchinga veľkolepým privítaním, ktoré podľa diplomatov v regióne môže byť v ostrom kontraste s tlmeným prijatím, ktoré v júli poskytol prezidentovi USA Joeovi Bidenovi, informuje portál TRT World

Si Ťin-pching
Na snímke Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje do Saudskej Arábie na trojdňové stretnutia s regionálnymi lídrami, ktoré budú pravdepodobne zamerané na energetiku.

Reklama

Zahraničná cesta, ktorá sa začína v stredu, je len treťou Siovou cestou od začiatku pandémie koronavírusu v roku 2020 a prvou do Saudskej Arábie, ktorá je najväčším vývozcom ropy na svete, od roku 2016.

Jej súčasťou budú bilaterálne stretnutia so saudskoarabským kráľom Salmánom a korunným princom Mohammedom bin Salmánom, faktickým vládcom, ako aj samit so šesťčlennou Radou pre spoluprácu v Perzskom zálive a širší čínsko-arabský samit, informovali saudskoarabské štátne médiá.

Reklama

Očakáva sa, že trhy s ropou budú hlavným bodom programu rokovaní medzi Čínou, ktorá je najväčším spotrebiteľom ropy na svete, a Saudskou Arábiou, najmä vzhľadom na otrasy, ktoré trhy zažívajú od februárového útoku Ruska na Ukrajinu.

Skupina G7 a Európska únia sa v piatok dohodli na obmedzení cien ruskej ropy na 60 USD za barel v snahe odoprieť Kremľu vojnové zdroje, čo vnieslo na trhy ďalšiu neistotu.

V nedeľu sa ropný kartel OPEC+ vedený spoločne Saudskou Arábiou a Ruskom rozhodol ponechať v platnosti zníženie produkcie o dva milióny barelov denne schválené v októbri.

 

Čo je na programe?

Saudskí a čínski predstavitelia poskytli o programe rokovania málo informácií, hoci Ali Shihabi, saudský analytik blízky vláde, povedal, že očakáva “podpísanie viacerých dohôd”.

Reklama

Okrem energetiky budú podľa analytikov lídri oboch krajín pravdepodobne diskutovať o potenciálnych dohodách, ktoré by mohli viesť k intenzívnejšiemu zapojeniu čínskych firiem do megaprojektov, ktoré sú ústredným bodom vízie princa Mohameda o diverzifikácii saudského hospodárstva od ropy.

Medzi tieto projekty patrí futuristické megamesto za 500 miliárd dolárov známe ako NEOM, tzv. kognitívne mesto, ktoré bude vo veľkej miere závisieť od technológie rozpoznávania tváre a dohľadu.

 

Napätie s Washingtonom

Zníženie produkcie OPEC+ schválené v októbri predstavovalo posledný úder dlhoročnému partnerstvu medzi Saudskou Arábiou a Spojenými štátmi, ktoré uviedli, že sa rovná “spojeniu s Ruskom” vo vojne na Ukrajine.

Očakáva sa, že Siova návšteva bude pozorne sledovaná vo Washingtone, ktorý na konci druhej svetovej vojny uzavrel so Saudskou Arábiou partnerstvo, ktoré sa často označuje ako “ropa za bezpečnosť”.

Reklama

Zatiaľ čo Bidenova administratíva sa chytrácky vyjadrila o znížení ťažby, Rijád občas obvinil Spojené štáty, že nedodržali bezpečnostnú časť dohody, najmä po úderoch v septembri 2019, ku ktorým sa prihlásili jemenskí povstalci Húthíovci a ktoré dočasne znížili ťažbu ropy v kráľovstve na polovicu.

Čína a Saudská Arábia už spolupracujú v oblasti predaja a výroby zbraní.

Samit GCC – Čína sa uskutoční v piatok v Rijáde, uviedol blok vo vyhlásení.

Šéf GCC Nayef al-Hajraf “zdôraznil dôležitosť vzťahov medzi GCC a Čínou, keďže Čína je na prvom mieste na zozname obchodných partnerov krajín GCC”, dodáva sa vo vyhlásení.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali