Gašparovič: Prijatím ústavy sme dali svetu vedieť, kto sme

Gašparovič: Prijatím ústavy sme dali svetu vedieť, kto sme
Podľa slovenského prezidenta ústavu netreba obhajovať, lebo sa obhajuje sama
Podľa slovenského prezidenta ústavu netreba obhajovať, lebo sa obhajuje sama

Bratislava 1. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR) 

 

Naša ústava podľa prezidenta obstála 

Prijatím ústavy SR 1. septembra 1992 dala rodiaca sa Slovenská republika sama sebe a svetu jasne na známosť, kto sme, odkiaľ prichádzame a kam ideme. Pre TASR to pri príležitosti 20. výročia od prijatia tohto dokumentu uviedol prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý bol v čase hlasovania o slovenskej ústave predsedom Slovenskej národnej rady.

Reklama

“Som presvedčený, že naša ústava ako základný zákon štátu obstála. Tých 20 rokov, ktoré uplynuli od jej prijatia až po dnešok, nasvedčuje, že Slovensko prijalo dobré strategické rozhodnutie o svojom smerovaní,” uviedol prezident. Skutočnosť, že počas prvého dňa svojej samostatnej existencie bola SR uznaná 93 štátmi sveta podľa prezidenta potvrdzuje, že “sme svojou predchádzajúcou prácou pripravili pôdu pre kritickú mieru medzinárodnej dôvery, ktorú sme za ostatných 20 rokov nesklamali”.

Na margo jej možných zmien prezident vyjadril spokojnosť, že ústava nie je uzavretým, ale otvoreným dokumentom. “Vďaka tomu sme bez väčších problémov mohli prijať jej 11 novelizácií (z ktorých väčšinu si vyžiadal náš vstup do EÚ). Dokonalosť ústavy sa nemeria jej nemennosťou, ale súladom s potrebami praktického života. Osobitne si cením, že sa ani jediný raz nevstúpilo do preambuly. A verím, že sa toho preambula nikdy nedožije,” dodal.

Reklama

 

Podľa Pašku ústava potrebuje aj zmeny 

Slávnostný akt podpísania Ústavy Slovenskej republiky. Na snímke poslanci prinášajú Ústavu, štátny znak, pečať a vlajku SR
Slávnostný akt podpísania Ústavy Slovenskej republiky. Na snímke poslanci prinášajú Ústavu, štátny znak, pečať a vlajku SR

Predseda NR SR Pavol Paška je presvedčený, že niektoré korekcie Ústava SR potrebuje. “Za 20 rokov však ukázala, že tento základný dokument bol tvorcami pripravený dobre a krajina funguje. Ústava teda priniesla to, čo sa od nej očakávalo,” myslí si. Osobne sa však nebráni, aby sa urobili niektoré korekcie z pohľadu moderných politických trendov 21. storočia.

Paška naznačil, že si vie predstaviť silnejšie kompetencie pre prezidenta SR, keďže podľa jeho slov nie celkom zodpovedajú sile jeho mandátu, ktorý vzniká priamou voľbou všetkých oprávnených voličov. “Prezident volený priamo má oveľa silnejší mandát, ako volený politikmi, z tohto by mal vyplývať aj rozsah jeho kompetencií,” povedal Paška.

Pôvodný návrh ústavy však s prezidentom voleným občanmi nerátal. Až po opätovnej neschopnosti parlamentu zvoliť novú hlavu štátu v Národnej rade SR a viacmesačnom rozdelení prezidentských právomocí medzi premiéra Mečiara a predsedu parlamentu Gašparoviča, sa Národná rada podvolila tlaku občanov a odhlasovala zmenu ústavy – prezident mal byť volený v priamej voľbe občanmi. Na väčšie prezidentské právomoci však vtedajšie zloženie parlamentu nemalo dostatok odvahy.

Reklama

 

Ústava SR má 13.896 slov, najčastejšie slová sú “slovenskej” a “republiky”

Náčrt prezidentskej štandardy spred dvadsiatich rokov
Náčrt prezidentskej štandardy spred dvadsiatich rokov

Ústava SR obsahuje 13.896 slov, 83.647 znakov a 427 odsekov. Pri príležitosti 20. výročia jej prijatia vypracovala štatistiku Kancelária NR SR prostredníctvom softwaru, ktorý sa používa na kvantitatívnu obsahovú analýzu textových dokumentov.

Ak sa neráta spojka “a” alebo predložka “na”, najčastejšie sa opakujúcim slovom v Ústave SR je “slovenskej”, ktoré v dokumente možno nájsť 393-krát. Nasleduje “republiky” (371-krát), “národnej” (112-krát), “rady” (111-krát) a “právo” (86-krát). Do prvej desiatky sa ešte dostali slová “môže”, “národná”, “funkcie”, “každý” a “možno”.

Najčastejším slovným spojením v Ústave SR je “Slovenská republika”. Nasleduje “národná rada”, “prezident Slovenskej republiky”, “Ústavný súd Slovenskej republiky”, “má právo”, “ustanoví zákon”, “každý má právo” a “práv a slobôd”.

Reklama

Slovenský zákonodarný zbor začal rokovať o návrhu ústavy v auguste 1992. Ústavnoprávny výbor riešil na svojom takmer týždennom zasadnutí aj Preambulu ústavy, ku ktorej mali všetky poslanecké kluby svoje návrhy. Slovenská národná rada schválila Ústavu SR 1. septembra 1992 väčšinou hlasov vo verejnom hlasovaní. Z prítomných 134 poslancov hlasovalo 114 za, 16 proti a štyria sa zdržali. Ústavu SR slávnostne podpísali predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády SR Vladimír Mečiar 3. septembra toho roku na Bratislavskom hrade za účasti mnohých významných hostí. Účinnosť nadobudla dňom vyhlásenia – 1. októbra 1992. 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali