Premiér Matovič zvažuje tzv. blackout na Slovensku – totálne vypnutie krajiny a vojenskú disciplínu. Sulík sa zhrozil

Premiér Matovič zvažuje tzv. blackout na Slovensku – totálne vypnutie krajiny a vojenskú disciplínu. Sulík sa zhrozil

Bratislava 1. apríla 2020 (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR- Jakub Kotian)

 

Premiér Igor Matovič stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku. Ako uviedol v stredu na tlačovej konferencii, prísnymi nariadeniami sa podarilo znížiť mobilitu na Slovensku o 70 %. Blackoutom by sa mohla znížiť o 90 %. “Všetko, čo by nebolo nevyhnuté, by sme museli vypnúť,” konštatoval

Na snímke vľavo Igor Matovič, vpravo Richard Sulík

Ak by sa na tom podľa premiéra spoločnosť dohodla, bolo by dobré, aby o tom bola informovaná niekoľko týždňov dopredu. Matovič však nevie povedať, kedy by blackout mohol nastať.

Reklama

“Každý deň koronavírus spôsobuje straty pre našu ekonomiku 70 mil. eur. Koľko to vydržíme?” pýta sa premiér. Ako dodal, tieto peniaze si môžeme iba požičať a niekto to bude musieť splácať. “Čím skôr urobíme dobré rozhodnutie a budeme môcť znovu začať, síce ako ohraničený ostrovček v rámci Európy, ale zdravý, tým lepšie,” konštatoval. V tomto prípade by musela podľa Matoviča fungovať absolútna vojenská disciplína s jasným cieľom.

“Mojím cieľom je, aby sme sa na tom ako spoločnosť dohodli. To nie je to, že som zúfalý, môžem ísť do toho silou a pretlačiť to na vláde, ale prirodzene chcem, aby sme s ľuďmi hrali fér hru. Dostal som podporu od ľudí na boj s korupciou a vyfasoval som k tomu koronu. Je to úplne iný boj, preto si myslím, že je plne legitímne sa ľudí opýtať, či v tomto boji mám podporu,” konštatoval premiér.

Reklama

Matovič tiež konštatoval, že v prípade blackoutu by sa vyhlásil výnimočný stav. Pendleri by dostali na výber, či budú žiť na Slovensku, alebo napríklad v Rakúsku. “Nemôžeme riskovať, že z krajiny, ktorá ma päťkrát viac prípadov koronavírusu, nám budú na Slovensko pendlovať ľudia,” uzavrel.

 

Premiér: Počas blackoutu by platil výnimočný stav a vojenská disciplína

Vypnutie Slovenska, tzv. blackout, si premiér Igor Matovič (OĽaNO) predstavuje ako výnimočný stav počas niekoľkých týždňov. Na minimum by sa znížila mobilita ľudí, dodržiavala by sa vojenská disciplína a fungovalo by vojenské zásobovanie. Takýto dočasný stav by podľa neho umožnil čo najrýchlejšie naštartovať ekonomiku, ktorá za súčasnej situácie bude dlhodobo trpieť.

“Naozaj stojíme pred týmto rozhodnutím (vyhlásiť blackout). Medicínsky sme dokázali vírus zraziť opatreniami na kolená. Na druhej strane je priebeh rozšírenia ochorenia v SR v podstate ‘sploštený’. To sú však spojené nádoby. Ak medicínsky vírus stlačíme na minimum, aby sme chránili životy, ekonomiku priškrtíme, držíme ju pod krkom, karanténa trvá veľmi dlhú dobu. Ekonomika je rovnako ako vírus na kolenách. Sme v tejto situácii,” zdôraznil predseda vlády.

Reklama

Upozornil, že ako krajina môžeme byť aj za rok, ak nebude vyvinutá vakcína, v takom móde, ako sme dnes. “A to je dlhodobá ekonomická smrť. Je to môj názor, aj názor viacerých ekonómov,” povedal Matovič.

Slovensko za tejto situácie má podľa Matoviča dve možnosti. Jednou je, že bude mať nízke počty infikovaných, ale bude ekonomicky zomierať. “Druhá možnosť je taká, že urobíme s vírusom krátky proces, ako to urobili v čínskom Wu-Chane, keď tam veľmi rýchlo, drastickými hygienickými opatreniami vírus eliminovali na minimum. Toto sú dve voľby, pred ktorými stojíme. Chcem preto, aby sme sa ako spoločenstvo rozhodli, ktorou cestou pôjdeme,” doplnil premiér.

 

Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS) je zásadne proti experimentom, ako zlikvidovať ekonomiku. Za takýto experiment označil návrh premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) o vypnutí Slovenska, tzv. blackoutu, čiže výnimočnom stave počas niekoľkých týždňov. Sulík pre TASR uviedol, že pokiaľ sa nič mimoriadne neudeje, je proti tomuto návrhu

Na snímke Richard Sulík

“Pokiaľ sa nič mimoriadne neudeje – typu 1000 mŕtvych denne ako v Taliansku – som zásadne proti takýmto experimentom, ako zlikvidovať ekonomiku,” reagoval Sulík pre TASR na návrh, ktorý v stredu predstavil premiér.

Reklama

Tzv. blackout by podľa Matoviča znamenal, že by sa na minimum znížila mobilita ľudí, dodržiavala by sa vojenská disciplína a fungovalo by vojenské zásobovanie. Takýto dočasný stav by podľa neho umožnil čo najrýchlejšie naštartovať ekonomiku, ktorá za súčasnej situácie bude dlhodobo trpieť.

 

 

 

Školské jedálne môžu variť a rozvážať jedlo. Neotvoria sa však spôsobom, aký avizoval minister školstva

Školské jedálne môžu variť a rozvážať jedlo, no pre žiakov a seniorov sa neotvoria tak, ako o tom informoval minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v utorok 31. marca. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii o založení Fondu vzájomnej pomoci a aktuálnych informáciách súvisiacich s koronavírusom premiér Igor Matovič (OĽaNO). Podotkol, že takéto opatrenie sa v prvom rade malo prekonzultovať v rámci Ústredného krízového štábu SR. Hlavný hygienik SR Ján Mikas podľa Matoviča rovnako avizoval, že by takéto nariadenie nevydal.

Premiér vyhlásil, že nebude súhlasiť s tým, aby sa seniori či žiaci chodili stravovať do školských jedálni. Nevidí však problém v tom, ak by jedálne, podobne ako iné reštaurácie, varili a rozvážali jedlo napríklad dôchodcom v obci. Poznamenal tiež, že v týchto zariadeniach často pracujú ženy vo vyššom veku, a preto verí, že sa jedálne otvoria iba v nevyhnutných prípadoch.

Premiér v odpovedi na novinársku otázku reagoval aj na to, že minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling na svojej utorkovej tlačovke nemal nasadené rúško. Matovič verí, že za to dostane najvyššiu možnú pokutu, akú zákon určuje. Gröhling sa následne vo svojom statuse na sociálnej sieti za nepoužitie rúška ospravedlnil a uviedol, že chcel čo najrýchlejšie oznámiť opatrenie, ktoré môže pomôcť sociálne odkázaným a pokutu zaplatí. Doplnil, že do novovytvoreného Fondu vzájomnej pomoci pre problémy ľudí postihnutých šírením nákazy ochorenia Covid-19 prispeje celým svojím mesačným platom. Bude to podľa neho forma ospravedlnenia.

Gröhling v utorok 31. marca uviedol, že školské jedálne by sa za prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení mali v najbližších dňoch otvoriť. Stravu mali podľa jeho návrhu poskytovať nielen seniorom, ale aj žiakom. Dodal, že nariadenie by mal vydať hlavný hygienik Ján Mikas do piatku 3. apríla. Rozhodnutie malo obsahovať to, komu, za akých podmienok a akým spôsobom sa bude strava vydávať a roznášať. Konečné rozhodnutie o otvorení jedálni ponechá vláda na samotné samosprávy.

Školy a školské zariadenia sú momentálne zatvorené do odvolania. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia škôl do odvolania. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami. Každú nedeľu budú zatvorené aj potraviny, drogérie, lekárne, predajne tlače či krmív pre zvieratá. Dôchodcovia budú mať na nákupy vyčlenený čas od 9:00 do 12:00. Zavádza sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti.

Reklama

 

Matovič: Poslanci zatiaľ koaličnú dohodu nepodpísali, je to technikália, neriešim

Ani jeden poslanec Národnej rady (NR) SR ešte nepodpísal koaličnú dohodu. V stredu to povedal premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorý po podpise dohody koaličnými partnermi avizoval, že by chcel, aby sa k podpisu pridali aj koaliční poslanci. Podľa vlastných slov to teraz nerieši a má iné priority, pripustil, že poslanci napokon dohodu možno neodpíšu

“Je to technikália, osobne to neriešim. (…) Mám iné priority, je to čerešnička na torte,” povedal v tejto súvislosti Matovič. Za základ označil, že dohodu podpísali predsedovia koaličných strán. Zdôraznil, že dohoda je tak platná.

Premiér dodal, že poslancom chceli dať možnosť koaličnú dohodu podpísať. Podľa jeho slov by tak mohli urobiť vo štvrtok (2. 4.). Na otázku, či chcú dohodu podpísať všetci poslanci, odpovedal, že to nerieši. Pripustil, že pre hygienické opatrenia a ďalšie okolnosti by napokon poslanci dohodu vo štvrtok podpísať nemuseli.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali