Analýza volebných výsledkov a neistá budúcnosť Smeru. Rekordne nízka účasť značí o širokej skupine nespokojných, ktorí budú významní v parlamentných voľbách

Analýza volebných výsledkov a neistá budúcnosť Smeru. Rekordne nízka účasť značí o širokej skupine nespokojných, ktorí budú významní v parlamentných voľbách

Bratislava 31. marca 2019 (HSP/Foto:SITA-Jana Birošová)

 

Zuzana Čaputová vyhrala v druhom kole prezidentských volieb. Porazila Maroša Šefčoviča v pomere 58:42 % hlasov oprávnených voličov. Slovensko tak bude mať po prvýkrát vo svojej histórii v čele štátu ženu, Zuzana Čaputová sa ujme prezidentskej funkcie 15. júna 2019. Účasť v druhom kole prezidentských volieb však ukázala, že voliť prišlo len necelých 42% občanov Slovenska, čo je určite dôvodom minimálne na zamyslenie

Na kombosnímke Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič

Len 42% aktívnych voličov je dôkazom, že na Slovensku drieme relatívne veľká masa vypnutých a ľahostajných voličov, ktorých ak niekto zobudí z letargie a dostane k parlamentným voľbám, tak môže v blížiacich sa “veľkých” voľbách výrazne zabodovať.

Reklama

Víťazstvo Zuzany Čaputovej je dôkazom, že jej prívrženci sa zaktivizovali podstatne lepšie ako roztrieštená protičaputovská opozícia, v ktorej vládlo veľké rozčarovanie najmä z toho, že sa vo vzájomnom súboji zostrelili Marián Kotleba a Štefan Harabin. Právdepodobne sa veľká časť znechutených voličov týchto politických predstaviteľov odmietla zúčastniť druhého kola prezidentských volieb a odovzdať Marošovi Šefčovičovi svoj hlas, pretože sú presvedčení, že Šefčovič ako aj minister zahraničia Miroslav Lajčák budú vždy vystupovať v línii USA a Bruselu, rovnako ako Zuzana Čaputová.

A netreba zabúdať, ak by títo voliči vnímali pozitívne Roberta Fica, tak by predsa nepodporovali Štefana Harabina alebo Mariána Kotlebu. Pre väčšinu Kotlebových voličov a sympatizantov Štefana Harabina bol Maroš Šefčovič s podporou Smeru-SD jednoducho neprijateľným kandidátom a odmietli mu v druhom kole odovzdať svoj hlas.

Reklama

Víťazstvo Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách je dôkazom, že veľká časť slovenských voličov požaduje zmenu a okrem toho na slovenskej politickej scéne sa aktivizuje nová generačná vlna voličov. Takže je veľmi reálne, že zmeny budú pokračovať aj pri voľbách do Európskeho parlamentu, tu sa takisto asi nepodarí Smeru skonsolidovať sa, pretože Smer má veľmi málo času. Navyše prívrženci Zuzany Čaputovej sú v radostnej eufórii a veľká väčšina z nich teda pravdepodobne pôjde disciplinovane voliť ideovo-politicky správneho kandidáta aj do EP.

Prelomové pre Slovensko budú parlamentné voľby v roku 2020 a aj tieto voľby silne ovplyvní generačný pohyb na slovenskej politickej scéne. Zatiaľ to vyzerá tak, že Smer pokračuje po rovnakej ceste akou pred rokmi kráčalo HZDS, je to cesta do politického nenávratna. Rovnako ako HZDS ani Smer dnes nepredstavuje monolitný celok, vládnu v ňom silné názorové turbulencie a ak Smer pred rokom 2020 nič nevymyslí, môžu parlamentné voľby 2020 priniesť jeho ďalšiu politickú porážku, bez ohľadu na to či sa k tejto skutočnosti šéfovia Smeru stavajú emotívne, pragmaticky, alebo či pred ňou strkajú hlavu do piesku.

Ukazuje sa, že téza o “bratislavskej kaviarni a normálnych ľuďoch mimo Bratislavy” platí iba z časti. Zuzana Čaputová zvíťazila v 71 zo 79 okresov, najvýraznejšie samozrejme v Bratislavskom kraji (73%) a Trnavskom kraji ale bodovala vo väčšine slovenských krajov a okresov. Napríklad v banskobystrickom okrese získala 55 % voličov, nad 58 % dosiahla aj v Košiciach a okolí. Zuzane Čaputovej dôverujú aj slovenskí Maďari, v Komárne za ňu hlasovalo 73% občanov Slovenska a v Šali 71 %. Najtesnejšie víťazstvo Zuzana Čaputová získala v Žilinskom kraji, kde za ňu hlasovalo 51% voličov, za Šefčoviča hlasovali najmä Kysuce, ktoré sú tradičnou baštou Smeru. Šefčovič tesne zvíťazil v Prešovskom kraji, kde pravdepodobne bodoval kvôli Harabinovým prívržencom (51:49 % voličov) a v niektorých okresoch Trenčianskeho kraja (Bánovce nad Bebravou, Považská Bystrica, Púchov). Agentúra Focus pomerne najpresnejšie odhadovala výsledky volieb, podľa Focusu mala Zuzana Čaputová získať v druhom kole 55,2% hlasov a Maroš Šefčovič 44,8% hlasov.

Porážka Roberta Fica v prezidentských voľbách 2014, pád Ficovej vlády 2018, víťazstvo Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách 2019 sú varovnými míľnikmi na ceste Smeru. Ak sa Smer neskonsoliduje, môže mať v roku 2020 vážne problémy. Aj posledné prezidentské voľby ukázali, že veľká časť občanov Slovenska vníma Smer ako toxickú stranu,

Šefčovič ktorý mal podporu Smeru by musel byť ozaj bravúrny politický eskamotér, aby sa mu podarilo získať v druhom kole prezidentských volieb ľavicových nacionalistov, kotlebovcov, harabinovcov i konzervatívnych kresťanov, ktorí sa koncepčne jasnejšie voči Zuzane Čaputovej vyhranili. A stojí takisto za zamyslenie, či ďalší úder Smeru neuštedrí nový politický subjekt na slovenskej politickej scéne, ktorého vznik už avizoval končiaci slovenský prezident Andrej Kiska.

Reklama

Branislav Krasnovský

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali