Prečo športovci neustále hryzú medaily? Všetko je jednoduchšie, než sa zdá

Prečo športovci neustále hryzú medaily? Všetko je jednoduchšie, než sa zdá

Tokio 2. augusta 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Ondřej Deml, Facebook, Barbora Krejčíková, Sputnik-AFP 2021/Luis Acosta)

 

O čo ide v jednom z najbežnejších rituálov športovcov pózujúcich na pódiu?

olympijské zlato
Víťazné zahryznutie do olympijského zlata

Dá sa zubami overiť kvalita medaily?

Reklama

Pamätáme si filmy, kde pirát alebo obchodník hryzie mincu. Faktom je, že rýdze zlato je mäkký kov, ktorý sa tlakom zubov poškodzuje. Je to jednoduché: ak po takýchto manipuláciách nezostali žiadne stopy, bolo jasné, že sa postava stretla s falošným kovom.

Lenže teraz overovať medailu týmto spôsobom je hlúpe. Už dlho je známe, že súčasné zlaté olympijské medaily nie sú vyrobené z čistého zlata: na toto ocenenie je použitých iba šesť gramov.

Reklama

Inak to bolo na začiatku 20 storočia. Ako vysvetlil zberateľ olympijských medailí Jim Greensfelder, množstvo zlata použitého na udeľovanie cien sa po každej z dvoch svetových vojen zmenšovalo. Preto boli zlaté medaily vyrobené z čistého zlata iba na hrách v rokoch 1904, 1908 a 1912. Pravda, vtedy boli oveľa menšie ako tie súčasné.

Kto uhryzol prvý?

Priekopníkmi boli členovia britského tímu v prekážkovom behu. V roku 1991 triumfálne dokončili majstrovstiev Európy v nemeckom Stuttgarte, potom ich fotografi požiadali, aby s cenami urobili “niečo neobvyklé“.

Športovci sa s úlohou vyrovnali na jednotku s plusom.

Jiří Prskavec
Jiří Prskavec v Tokiu

Aký je teraz význam rituálu?

Reklama

Len stereotyp, ktorý fotografi používajú pri snímaní šampiónov. Nechýba ani odkaz na tradíciu, ktorá vznikla pred 30 rokmi, a alegóriu, že športovec zubami nechtami vyrval medailu od svojich súperov.

Stalo sa to posadnutosťou fotografov. Myslím, že sa na to pozerajú ako na ikonickú fotografiu… Ako na niečo, čo sa dá predať,” uvádza pre CNN prezident Medzinárodnej spoločnosti olympijských historikov David Wallechinsky.

Hryzú len medaily?

Nie, existujú tiež milovníci “ohrýzania” pohárov. Trik španielskeho tenistu Rafaela Nadala je teda uhryznutie do trofeje pred kamerami. Všetko to začalo ako vtip, ale skončilo to tým, že sa rituál stal charakteristickým znakom Rafyho a jeho triumfov.

Dochádzalo niekedy k zlomeniu zubov?

Reklama

No samozrejme! Vyznamenal tým sa nemecký sánkar David Müller, ktorý získal striebro na olympijských hrách 2010. Zástupca Nemecka mal z úspechu vo Vancouveri takú radosť, že skúšal svoju medailu “na zub” znova a znova. Ako sám Müller priznal, po odovzdaní cien si vzal cenu do úst asi 20krát. Nie je prekvapením, že štvornásobný majster sveta skončil so zlomením zubu, z ktorého sa odlomil kus.

Zub nebolel, ale cítil som to. Potom som sa musel usmievať so zatvorenými ústami, aby som na fotografiách neskončil s vyrazeným zubom,” uviedol Nemec na tlačovej konferencii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali