Prečo je zrazu také ticho o Kuciakovi aj o predčasných voľbách?

Prečo je zrazu také ticho o Kuciakovi aj o predčasných voľbách?

Bratislava 17. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Ak donedávna bolo hlavným heslom dňa „chceme predčasné voľby“, tak teraz je v tejto veci podozrivé ticho. Akiste na tom má podiel uhorková sezóna, aj fakt, že mediálna akcia Kuciak sa definitívne nevydarila, prieskumy ukázali, že je koniec, nefunguje to, pieta sa skončila. Ale môže v tom byť aj čosi iné: Kiskov stranícky projekt ešte nie je pripravený na voľby.

Portrét Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

Zdá sa, že Medzinárodné protislovenské kruhy, ktoré kontrolujú značnú časť mediálneho priestoru, si berú oddychový čas. Je možné, a bolo by to od nich rozumné, že sa v nadchádzajúcom období pokúsia skonsolidovať svoj tábor, ktorý sa nachádza v neutešenom stave. SaS má horko-ťažko dvanásť percent, KDH sedem, Matovičova strana klesá od desiatich k… nevedno až kam. Súčasný prezident Andrej Kiska bude vo funkcii do 15. júna 2019 a dovtedy by nemal byť stranícky angažovaný.

Reklama

Uvedomili si v centrále, že za týchto okolností bude lepšie pripraviť sa poriadne a pokúsiť sa vyťažiť maximum z volebného potenciálu, ktorý majú, až v regulérnych voľbách? Momentálne nastavenie mainstreamových výstupov by tomu nasvedčovalo.

Aktuality.sk v článku „Kiskova strana má potenciál cez 20 percent. Voličov vezme rivalom Smeru“ špekulujú, že pri súčasnom rozložení síl by dnešná koalícia už väčšinovú vládu vytvoriť nemohla, ale že by mohla vzniknúť široká koalícia so slabou väčšinou 78 kresiel, zložená zo strán SaS, OĽaNO, Sme rodina, KDH a Most-Híd. Stabilita takého zoskupenia by však bola veľmi vratká.

Reklama

Lenže čo inak s tým? Obidva tábory sú zakopané vo svojich pozíciách, pravica nevie nič ponúknuť a je príliš čitateľne proamerická, protislovenská – hoci sa snaží nenápadne siahať aj po slovenskej agende, ale Slovák, ktorého médiá tak často kadejako nepekne označujú, je intuitívny a táto intuícia mu jasne hovorí, že otrávené jablko nebrať.

Má vôbec niektorá z parlamentných strán potenciál vziať hlasy z druhého brehu? SNS si vymieňa hlasy s ĽSNS a Smerom, prípadne so Sme rodina, na druhej strane voliči SaS prechádzajú k OľaNO a KDH a naspäť… ale ak sa budú prelievať hlasy iba v rámci tábora z jedného subjektu do druhého, tým sa pri dlhodobom rozdelení hlasov principiálne do dvoch táborov rovnováha zásadne nezmení. Principiálna zmena by mohla prísť, keby niekto nový odčerpal hlasy, s ktorými dnešné parlamentné strany v dnešnej podobe a forme pohnúť nevedia.

A preto sa v centrále tak horúčkovito pracuje na straníckom projekte Kiska. Pri pohľade z Washingtonu to zrejme tak vyzerá, že nerozhodnutí voliči a voliči národných strán uveria Kiskovi a on im odčerpá nejaké hlasy. Podľa informácií portálu Aktuality.sk si už kiskovci nechali spraviť prieskum, ktorý ukázal, aký má ich budúca strana volebný potenciál. V prieskume to bolo viac ako 20 percent, z ktorých sa však v praxi môže naplniť len väčšia či menšia časť.

Podľa portálu Aktuality.sk Kiskov tím pôvodne zvažoval, že by do tímu zobrali aj známych politikov, ako sú Ivan Mikloš, Daniel Lipšic či Veronika Remišová, ale z toho zišlo (mimochodom, Mikloša aj Lipšica je škoda, tí by iste boli pre mnohých voličov silným argumentom ako voliť). Kiska má byť podľa prieskumu vysoko dôveryhodným politikom, pre voličov strany KDH je dokonca dôveryhodnejší a prijateľnejší než samotný predseda KDH Alojz Hlina.

Kiska by pritiahol veľké množstvo voličov opozičných strán, predovšetkým SaS, OĽaNO a KDH. A to je práve problém pre liberalistov, že Kiskova strana bude voličov loviť najmä v tomto v rybníku, resp. odoberie voličov novovzniknutým mimoparlamentným stranám Progresívne Slovensko a Spolu (hoci o tých sa špekuluje, že by mohli byť súčasťou Kiskovho projektu – za stranu PS to viacmenej potvrdil jej predseda Ivan Štefunko).

Reklama

Ibaže ak Kiskova strana odoberie hlasy ostatným liberalistickým stranám, môže sa stať, že niektoré z nich sa neprešplhajú cez 5-percentnú hranicu a nedostanú sa do parlamentu. Z hľadiska celkového výsledku „pravice“ a možnosti zložiť tvrdo slniečkovú vládu by potom vznik Kiskovej strany napokon mohol byť dokonca na škodu. Aj preto niektorí komentátori z tohto tábora nasadili pesimistický a dokonca hysterický tón.

Optimisticky to však nevyzerá ani pre strany súčasnej vládnej koalície. Ak niečo neurobia, tak po voľbách už vládu nezložia…

A ešte sú tu Kotlebovci. Tí úspešne hibernujú. Každý iný subjekt by s takým pasívnym politickým správaním už dávno stratil prinajmenšom časť voličov, ale ĽSNS v preferenciách neklesá, vďaka tomu, že mnohí definitívne sklamaní a naštvaní ľudia naozaj nevidia inú alternatívu, ak nechcú, aby ich hlasy neboli systémovo zneužité oportunistami či janičiarmi, alebo úplne prepadli. V dnešnej podobe je tak ĽSNS vlastne akýmsi kontajnerom na hlasy ľudí, ktorí rezignovali na možnosť zmeny tohto korupčného neokoloniálneho systému a chcú už len nasypať piesok do súkolia, aby sa diablove kolieska čím skôr zadrhli.

Na veľké šťastie ostatných strán ĽSNS nedokázala včas dostať nápad rozčleniť sa na dva naoko rozhnevané subjekty, aby optimálnejšie využila svoje súčasné voličské preferencie, ako to robievajú strany s rafinovanejším strategickým uvažovaním (ako to urobili napríklad SaS a OĽaNO) – na stranu, ktorá vyzbiera hlasy tvrdého jadra (a ktorú možno zakážu), a na tú umiernenejšiu, ktorá sa viac vymedzí voči extrémizmu (a tým získa aj koaličný potenciál), a ktorá by preto dokázala odtrhnúť najmä časť nespokojných voličov Smeru a SNS. Ako sa to robí, sa mohli Kotlebovci naučiť napríklad od pánov Matoviča a Procházku, viď napríklad tento rozhovor, ktorý prebehol pred voľbami 2016:

Matovič: „…ja si myslím, že by sa dalo na neho vymyslieť, len teda vedome sa dohodnúť v tej opozícii, si rozdeliť úlohy, povedať si, že áno, že chceme byť alternatívou dokopy Ficovi – a teda vy ste dobrí na to, vy na to, vy ste na to.“

Reklama

Procházka: „No to máš už dlhodobo túto myšlienku a zdá sa mi čoraz rozumnejšia a použiteľnejšia, že len jak sa tam s tými starými chlapcami dohodneš? Oni ťa podrazia pri prvej príležitosti.“

Matovič: „Ísť na Kotlebu by sa dalo ísť, len cielene sa dohodnúť, že týchto zoberieš a týchto chytíš trošku light, akože tú tému, ale rozumne. A budeš mať síce tvrdé, možno tvrdšie vyjadrenia, riešenia zároveň tej problematiky, ale aby tí ľudia videli, že dobre, že hentam máme istotu a v podstate hovorí to, čo Kotleba… dobre, nehovorí to úplne tak, ale hovorí to. Síce tam niektorí hovoria, že s takýmto niečím ísť by sa nemalo, akože demokratická strana by nemala operovať, ale teraz si myslím, že tuto účel svätí prostriedky v tomto. Ako keď sa ho chceme zbaviť, ten vulgárny nacionalizmus dostať do parlamentu, tak my mu musíme zobrať tú rétoriku a jemne akože priblížiť sa k tomu jeho voličovi na kobylku. Ale to akože muselo by byť o tom že – všeobecný rešpekt a dohodnúť sa akože OK, tak ty si choď po hentom, to je tvoja úloha, a my do teba nebudeme útočiť za to. Lebo akože, keď to niekto spraví a začnú sa doňho všetci opoziční obúvať, že čo robí, tak je prúser. Tak to zabijú.“

(Celý prepis tohto naozaj veľmi autentického a preto poučného rozhovoru nájdete napríklad tu.)

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali