Prečo je melanóm na vzostupe a črtá sa nová zbraň proti zákernej chorobe?

Prečo je melanóm na vzostupe a črtá sa nová zbraň proti zákernej chorobe?

Bratislava 1. mája 2024 (HSP/The Independent/ Foto:TASR – František Iván)

 

Melanóm, alebo rakovina kože, je jednou z najčastejších foriem rakoviny, píše The Independent. Odborníci sú znepokojení jej stále rastúcim výskytom – na britských pacientoch sa testuje prvá personalizovaná mRNA vakcína proti melanómu na svete

vyšetrenie znamienok
Na snímke vyšetrovanie znamienok v poliklinike ProCare v Košiciach

V Británii sa začalo testovanie novej personalizovanej injekcie, ktorá má pacientov ochrániť pred vznikom rakoviny kože. Vakcína je zdravotníkmi označovaná ako “gamechanger” a teda doslova “mení pravidlá hry.”

Reklama

Melanóm je piatou najčastejšou rakovinou v Spojenom kráľovstve s jednou z najvyšších úmrtností. Podľa britskej organizácie Cancer Research UK je každý rok diagnostikovaných približne 16 700 ľudí. Organizácia tiež varuje, že tento počet by sa v nasledujúcich dvoch desaťročiach mohol zvýšiť o viac ako 50 %.

Táto “gamechanger” injekcia má potenciál zastaviť aj rakovinu pľúc, močového mechúra a obličiek.

Reklama

Vakcína je vytvorená na mieru pre každého človeka v priebehu niekoľkých týždňov a funguje tak, že signalizuje telu, aby lovilo rakovinové bunky a zabránilo ich vzniku. Ide o tretiu fázu štúdie, ktorú vedie nadácia University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Výskumníci sú presvedčení, že vakcína ponúka nádej na vyliečenie.

 

Čo je melanóm?

Melanóm sa začína v našich melanocytoch. Ide o bunky, ktoré produkujú melanín, a teda pigment, ktorý dodáva pokožke farbu a pomáha nás chrániť pred UV žiarením. Melanóm vzniká vtedy, keď sa abnormálne bunky nekontrolovane šíria. Medzi hlavné príznaky patrí vznik nových abnormálnych znamienok alebo zmena tvaru a veľkosti už existujúcich znamienok.

Tieto zmeny nemusia znamenať, že vaše znamienko môže byť melanómom – je preto dôležité charakteristiky sledovať. Je znamienko asymetrické – má znamienko nerovnomerný tvar? Je ohraničené, alebo sú jeho okraje neostré alebo zubaté? Má nerovnomernú farbu s rôznymi odtieňmi a tónmi? Je znamienko väčšie ako ostatné? Mení sa, napríklad začína svrbieť, krvácať alebo sa na ňom tvorí chrasta?

Reklama

Treba si však uvedomiť, že niektoré melanómy nebudú mať všetky tieto charakteristiky – najmä ak máte odtieň tmavšej pleti. Ale všetko, čo je nezvyčajné alebo sa mení, by sa malo skontrolovať.

Hlavnou liečbou melanómu je chirurgický zákrok, ktorý je jednoduchší, avšak len v prípade, ak sa zachytí včas. Niekedy je potrebná aj chemoterapia, rádioterapia a ďalšia liečba.

 

Prečo je melanóm čoraz početnejší?

Doktorka Susan Mayouová, dermatologička konzultantka na klinike Cadogan, hovorí, že dermatológovia “rozhodne diagnostikujú viac prípadov melanómu” ako v ktoromkoľvek predchádzajúcom roku.

„Čiastočne je to preto, že kampaň na zvýšenie povedomia o verejnom zdraví bola naozaj účinná,“ hovorí Mayouová.

Reklama

„Čoraz viac ľudí navštevuje dermatológov, práve kvôli abnormálnym materským znamienkam, ako kedysi.. A my dokážeme včas diagnostikovať melanóm, dokonca aj vo fáze pre-melanómu,“ dodala.

Doktorka však hovorí, že je zrejmé, že sa zvýšil aj celkový počet prípadov vzniku tejto rakoviny. „Väčšina prípadov súvisí so slnečným žiarením a v súčasnosti sme vystavení väčšiemu množstvu UV žiarenia ako kedysi,“ povedala.

Keďže vystavenie slnku je kľúčovým faktorom vzniku melanómu, odborníci sa domnievajú, že nárast teplôt, viac slnečných dní a teplejšie letá by mohli zohrávať úlohu v rastúcom počte prípadov tohto ochorenia. A vedci tiež predpovedajú, že rok 2024 by mohol byť zatiaľ najteplejším rokom…

Ľudia sa často snažia čo najlepšie využiť horúce počasie. Mnohí ľudia však nie sú zvyknutí vystavovať sa slnečnému žiareniu a nemusia byť vždy ostražití pri používaní ochranného faktora. Nezabudnime, že v súčasnosti sa tiež oveľa častejšie cestuje na dovolenku do tropických krajín, kde je vystavenie pokožky slnečnému žiareniu ešte extrémnejšie.

Faktory

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku melanómu. „Existuje tiež istý genetický vplyv,“ hovorí doktorka. „Jeden z desiatich pacientov s melanómom má rodinnú anamnézu tohto ochorenia,“ dodáva.

Svoju úlohu môže zohrávať aj typ kože. „Ľudia so svetlejšou pokožkou, ktorá sa ľahko spáli, majú väčšiu pravdepodobnosť, že dôjde k takému poškodeniu kože, ktoré spôsobuje melanóm,“ dodáva doktorka Mayouová.

„Existuje aj ochorenie nazývané syndróm familiárneho atypického mnohopočetného melanómu (FAMMM), pri ktorom tí, ktorí ho majú, majú viac znamienok ako priemerný človek, ktoré vyzerajú abnormálne. Nemusí ísť nevyhnutne o melanóm, ale tí, ktorí majú FAMMM, sú vystavení vyššiemu riziku,“ dodala.

Najvyššie riziko majú ľudia, ktorí sa v minulosti spálili na slnku ale tiež aj tí, ktorí k opáleniu používali soláriá.

Podľa britskej organizácie Cancer Research UK sa dá viac ako 80 % prípadov melanómu v Spojenom kráľovstve predísť. Kľúčom k úspechu je ochrana pokožky pred škodlivým slnkom – trávením času v tieni počas slnečných dní, nosením klobúka a slnečných okuliarov a hojným a pravidelným používaním opaľovacieho krému – minimálne SPF 30. Dr. Mayouová odporúča až SPF 50.

„ Silný ochranný faktor SPF 50 je naozaj účinný len vtedy, ak ho nanesiete pomerne silno, čo však takmer nikto nerobí. Takže by ste sa mali natrieť čo najsilnejším opaľovacím krémom,“ dodáva.

Reklama

„Všímajte si svoje znamienka, a ak začnú vyzerať podozrivo, ihneď navštívte lekára. A nikdy nechoďte do solária. Neexistuje nič také ako bezpečné opálenie,“ dodáva.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:26

Asme Asadovej, manželke sýrskeho prezidenta Bašára Asada, diagnostikovali leukémiu, uviedol v utorok tamojší prezidentský úrad. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Asma Asadová
Na archívnej snímke Asma Asadová
12:20

Európska únia chce otvoriť formálne prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom 25. júna – v deň, keď sa šéfovia vlád a štátov stretnú na summite EÚ v Bruseli. Podľa týždenníka Politico informuje spravodajca TASR v Bruseli.

12:15

Najmenej sedem ľudí zahynulo pri operácii izraelskej armády v palestínskom meste Džanín ležiacom na severe  Západného brehu Jordánu. Zranenia utrpelo ďalších deväť ľudí, stav dvoch z nich je kritický.

12:04

Neďaleko juhotalianskeho mesta Neapol zaznamenali v noci na utorok niekoľko zemetrasení. Išlo o najsilnejšiu seizmickú aktivitu v tejto oblasti za niekoľko rokov. Zemetrasenia podľa miestnych úradov znepokojili obyvateľov, no nespôsobili nijaké veľké škody.

11:50

Úrady v indickom hlavnom meste Naí Dillí nariadili predčasné zatvorenie škôl na letné prázdniny po tom, čo teploty dosiahli 47,4 stupňa Celzia a oblasť zachvátila vlna horúčav.

Rovnaké rozhodnutie oznámili aj úrady v iných indických štátoch, ako je napríklad Harijána, Madhjapradéš, Pandžáb a Rádžastán.

11:42

Cez dočasné mólo bolo doteraz do Pásma Gazy dodaných viac než 569 ton humanitárnej pomoci pre palestínskych civilistov. Na sociálnej sieti X to v utorok oznámilo ústredné velenie americkej armády.

11:26

Muž obvinený z atentátu na predsedu vlády Roberta Fica mohol o svojom pláne informovať už pred útokom. Vyplýva to z vyjadrenia ministra obrany Roberta Kaliňáka v relácii Analýzy 24 televízie Joj 24.

Podpredseda vlády zopakoval informáciu, podľa ktorej vyšetrovanie ukazuje, že nešlo o osamoteného vlka. „Ten človek komunikoval v komunite. Komunikoval v komunite svoj ani neviem, či plán, ale oznámenie toho, čo vlastne asi plánuje nejakým spôsobom urobiť, a zároveň došlo k určitej likvidácii stôp po tom, čo bol zadržaný,“ povedal Kaliňák.

11:20

V nepokojmi zasiahnutej Novej Kaledónii pristálo v utorok vojenské dopravné lietadlo, aby z tohto francúzskeho tichomorského územia evakuovalo turistov, ktorí tam uviazli pre pouličné nepokoje sprevádzané streľbou, rabovaním a podpaľačskými útokmi. Informovala agentúra AFP.

10:59

Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu na odrazenie pretrvávajúcich nemilosrdných ruských útokov, uviedla v utorok v Kyjeve nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informovala o tom agentúra  AFP.

10:47

Fínsky premiér Petteri Orpo žiada Európsku úniu, aby našla spoločné opatrenia, ktoré by zabránili tzv. inštrumentalizovanej migrácii – vlnám migrantov prichádzajúcich z Ruska bez platných cestovných dokladov. Informovala o tom agentúra Reuters.

10:38

Ukrajinské ministerstvo vnútra v utorok informovalo o piatich osobách zranených v dôsledku nočného ostreľovania mesta Charkov na východe Ukrajiny. Ruská armáda na mesto opäť zaútočila dronmi.

10:23

Sudca Juan Merchan v procese s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom svedkovi obhajoby Robertovi Costellovi pohrozil, že ho vykáže zo súdnej siene z dôvodu jeho správania na lavici svedkov.

Merchan počas výmeny názorov s Costellom zo súdnej siene dočasne vykázal novinárov a ďalšie osoby. Costellovi povedal, že jeho správanie počas výpovede bolo pohŕdavé.

10:17

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pricestovala v utorok na znak podpory na návštevu ukrajinskej metropoly Kyjev.

Návšteva z bezpečnostných dôvodov nebola vopred ohlásená.

10:06

Predčasné prezidentské voľby v Iráne sa uskutočnia 28. júna. Informovali o tom iránske médiá. Registrácia kandidátov bude od 30. mája do 3. júna a predvolebná kampaň potrvá od 12. do 27. júna.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali