USA a NATO by sa mali mať na pozore

USA a NATO by sa mali mať na pozore

Moskva 28. marca 2023 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Patrick Semansky)

 

Pokiaľ ide o ukrajinskú otázku, Západ a Rusko sa nikdy neprestali navzájom testovať a vyvíjať na seba tlak. Čím väčší tlak budú USA a NATO vyvíjať na Rusko, tým väčší bude ruský protiútok

Jens Stoltenberg a Joe Biden
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) víta amerického prezidenta Joea Bidena na summite NATO v Bruseli

NATO v nedeľu kritizovalo ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho “nebezpečnú a nezodpovednú” jadrovú rétoriku, deň po tom, ako Putin povedal, že plánuje umiestniť taktické jadrové zbrane v Bielorusku, informovala agentúra Reuters. V ten istý deň šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell na Twitteri pohrozil, že “EÚ je pripravená reagovať ďalšími sankciami”

Reklama

Pokiaľ ide o nedávnu eskaláciu, dôvodom je nezodpovedné rozhodnutie Spojeného kráľovstva poskytnúť Ukrajine muníciu s ochudobneným uránom. Na jednej strane munícia s ochudobneným uránom už prekročila červenú hranicu, ktorú môže Rusko akceptovať. Na druhej strane to ukazuje, že západné krajiny ako Spojené kráľovstvo nemajú pri poskytovaní zbraní Ukrajine žiadnu spodnú hranicu. Ako odpoveď sa Rusko rozhodlo pre rozmiestnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku.

NATO teraz obvinilo Rusko z porušenia vlastných záväzkov v oblasti kontroly zbrojenia. V skutočnosti však USA dlhodobo porušujú Zmluvu o nešírení jadrových zbraní. Vojenský expert a televízny komentátor Song Zhongping pre Global Times uviedol, že USA rozmiestnili taktické jadrové zbrane v európskych krajinách vrátane Belgicka, Nemecka, Talianska, Holandska a Turecka, čo znamená, že USA už dlho rozmiestňujú svoje taktické jadrové zbrane na prahu Ruska, čo predstavuje významnú hrozbu pre ruskú národnú bezpečnosť. Reakcia Ruska tentoraz nie je zameraná len na krok Spojeného kráľovstva, ale skôr na USA.

Reklama

“Plánované rozmiestnenie taktických jadrových zbraní Ruska v Bielorusku nie je len reakciou na minulé a súčasné provokácie NATO, ale je zamerané aj na odstrašenie potenciálnych provokácií USA, ktoré sa zaoberajú tým, čo sa chystá,” povedal Song.

Bielorusko je pre Rusko kľúčovou voľbou, keďže jeho geografická poloha je ideálna. Nie je ďaleko od Poľska, Nemecka, pobaltských krajín a dokonca ani od severských krajín. Ak tam budú rozmiestnené taktické jadrové zbrane, bude to mať obrovský strategický odstrašujúci účinok na niektoré susedné krajiny NATO v blízkosti Ruska, poznamenal Song.

Napriek tomu, či už USA a NATO uvalia na Rusko rôzne sankcie, alebo budú neustále poskytovať zbrane Ukrajine, v skutočnosti smerujú k nebezpečnejšiemu smerovaniu. Nepomôže to vyriešiť problém Ukrajiny, ale povedie to len k začarovanému kruhu, eskalácii pretekov v jadrovom zbrojení a v konečnom dôsledku k vývoju situácie, ktorú nikto nechce vidieť.

Wang Shuo, profesor na Fakulte medzinárodných vzťahov Pekinskej univerzity zahraničných štúdií, poukázal na to, že USA, ktoré vedia, že situácia sa môže zhoršiť, stále vyvíjajú nátlak na Rusko a ich cieľom je udržať si hegemonistický systém. Okrem toho, počas studenej vojny USA používali extrémnu nátlakovú taktiku voči Sovietskemu zväzu, ktorá ho nakoniec stiahla ku dnu, takže Washington chce aj dnes uplatňovať rovnakú taktiku.

V súčasnosti sú mierové sily sprostredkujúce ukrajinsko-ruský konflikt stále relatívne nedostatočné. Spojené štáty uniesli európske krajiny, aby poskytli zbrane Ukrajine, a dokonca aj krajiny ako Japonsko sa veľmi snažia poskytnúť Ukrajine pomoc. To všetko slúži záujmom USA, ktorých cieľom je prinútiť európske krajiny, a dokonca aj krajiny Indopacifiku, aby pomohli USA v boji proti Rusku a potiahli ho ku dnu. Keďže tento cieľ sa nepodarilo dosiahnuť, Washington teraz nechce mier.

Reklama

Sú to USA, ktoré krok za krokom tlačia na Rusko. Washington nechce vidieť víťazstvo Ruska na ukrajinskom bojisku. Ak Ukrajina prehrá, znamená to, že NATO prehrá, čo znamená aj stratu globálneho vedenia a hegemónie USA, čo je cena, ktorú si nemôžu dovoliť. Preto keď Čína navrhla úplný, systematický a dialektický 12-bodový mierový návrh, USA boli medzi prvými, ktoré ho prišli odmietnuť. Mierový návrh zohľadňuje všetky aspekty a je praktický. Skutočnosť, že USA ho ochotne odmietajú, svedčí o tom, že mier nechcú.

Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou je “zástupnou vojnou”, ktorú USA vnútili Európe. Ak sa USA a Rusko nedokážu dohodnúť, medzi Ruskom a Ukrajinou nemôže byť mier. Ak však bude konflikt pokračovať, poškodí to nielen Rusko a Ukrajinu, ale zhorší sa aj bezpečnostná dilema Európy. Čím viac sa Európa snaží byť bezpečná, tým viac sa stáva neistou.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali