Pozor! Toto by mohlo priniesť úplnú kontrolu štátu nad našimi životmi

Pozor! Toto by mohlo priniesť úplnú kontrolu štátu nad našimi životmi

Bratislava 20. apríla 2023 (HSP/Remixnews/Foto:Twitter)

 

Digitálne euro je založené na technológii, ktorá by mohla ECB a štátom poskytnúť mimoriadnu moc nad našimi životmi, píše Thomas Glavinic v Die Welt

Ilustračné foto

Nedávno som počul jeden z najbizarnejších výrokov šéfky Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeovej, z ktorého som mal migrénu. Povedala, že eurozóna nemôže zbankrotovať, že je to technicky nemožné, pretože ECB môže kedykoľvek poskytnúť neobmedzenú likviditu. Jednoducho povedané, keď nám dôjdu peniaze, vytlačíme, čo potrebujeme.

Reklama

Priznávam, že som asi trochu precitlivený. Falšovanie je základom nášho finančného systému a skutočnosť, že peniaze, ktoré máme práve teraz, strácajú čoraz väčšiu kúpnu silu v dôsledku novo vytlačených peňazí, ma nemusí znepokojovať, pretože aj tak žiadne nemám.

CBDC je skratka pre “digitálnu menu centrálnej banky”. PR konzultanti a novinári radšej používajú termín “digitálne euro”, ktorý sa ľahšie zapamätá a znie krajšie, ale banalizácia tohto termínu nič nemení na skutočnosti, že za tým všetkým čaká totálny dozor.

Reklama

Plánované digitálne euro ECB funguje podobne ako Bitcoin na báze technológie blockchain, ale s niekoľkými zásadnými rozdielmi. Za predpokladu, že nejaké máte, môžete svoje peniaze chrániť pred infláciou tým, že ich budete držať vo forme Bitcoinu, len musíte mať určitú toleranciu voči volatilite. Bitcoinový blockchain je verejný a odolný voči cenzúre, pretože ho decentralizovaným spôsobom spravuje celosvetová sieť desiatok tisíc počítačov, bez potreby centrálnej autority. Na rozdiel od fiat systému tak nie je možné príkazom zvýšiť množstvo v obehu. Bitcoin je transparentný, pretože každá transakcia je zaznamenaná vo verejnom blockchaine a môže si ju pozrieť ktokoľvek v sieti. Zároveň je zachovaná anonymita odosielateľa a príjemcu, pretože transakcie sú viazané len na verejné adresy, nie na osoby.

Naopak, blockchain, na ktorom je založené digitálne euro, nie je verejný a je spravovaný centrálne. Všetky transakcie prechádzajú cez sieť Európskej centrálnej banky (ECB), čo znamená, že neexistuje žiadna transparentnosť. Už teraz nikto v skutočnosti nevie, koľko eur je v obehu, pretože ECB ich môže tlačiť podľa ľubovôle. Digitálne euro na tom nič nezmení. Keďže takmer všetky transakcie už prebiehajú digitálne, vynára sa otázka, aký prínos bude mať euro v súkromnom, centrálne riadenom blockchaine pre obyvateľstvo. Nie je jasné, kto bude mať z digitálneho eura vôbec prospech.

No ak sa nad tým trochu zamyslíte, už to nie je také nejasné.

V budúcnosti bude mať každý z nás osobne pridelený účet v centrálnej banke. Každú transakciu bude môcť centrálna banka a s ňou spojené orgány sledovať. Orgány môžu zhromažďovať a budú zhromažďovať informácie o každom, kto posiela peniaze do vašej peňaženky, komu posielate peniaze, koľko peňazí míňate, kedy ich míňate, kde ich míňate a na čo. Orgány budú vedieť, ako často chodíte ku kaderníkovi, či máte predplatenú posilňovňu, či radi jete banány a koľko peňazí míňate na krmivo pre mačky.

Nemyslím si, že vedúci predstavitelia EÚ a ECB zavedú budúci rok digitálne euro len preto, aby ho v nasledujúcom roku použili na premenu Európy na dystopickú nočnú moru. S najväčšou pravdepodobnosťou to neurobia ani ich nástupcovia. Ale mohli by. A kto vie, aké názory budú mať nástupcovia dnešných politikov?

Reklama

Stalin by dal pravú ruku za technológiu, ktorá by mu dala moc určovať, na čo obyvateľstvo môže a nemôže míňať svoje peniaze. Prečo by teda niekto chcel v prvom rade vytvoriť technické podmienky pre diktatúru? Nuž, túto otázku by mal politikom, ktorí obhajujú zavedenie CBDC, položiť Úrad na ochranu ústavnosti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali