Moskva 20. mája 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vedúci laboratória chémie potravín Federálneho výskumného centra výživy a biotechnológie Vladimir Bessonov zhodnotil nebezpečenstvo potravinárskych prídavných látok (E–aditív). Podotkol, že väčšina potravinárskych aditív s indexom E je neškodná. Týmto indexom sú označované aj početné úplne obyčajné potraviny. Napríklad ocot má označenie E260 (kyselina octová) – regulátor kyslosti; sóda – E500 (sodné soli kyseliny uhličitej) sa používa ako prášok do pečiva; brusnice, kľukva a jablká – E210 (kyselina benzoová) sú konzervanty atď.
“Je príznačné, že k vyhláseniu aditíva s indexom E mimo zákona stačí len podozrenie, že môže byť pre ľudské zdravie potenciálne nebezpečné. Takže sa uplatňuje zásada minimalizácie rizika pre ľudské zdravie. Aj najmenšie pochybnosti sa vykladajú ako zákaz,” povedal Bessonov v komentári pre Roskačestvo.
Pre ľudské zdravie môžu byť podľa tohto experta nebezpečné také potravinárske aditíva, ako je napríklad E103 – alkanit (farbivo), E121 – citrusový červený 2 (farbivo), E123 – červený amarant (farbivo), E128 – červený 2G (farbivo), E216 – propylová éter kyseliny parahydroxibenzoové ( konzervant), E217 – sodná soľ propylového éteru kyseliny parahydroxibenzoové (konzervant). E240 – formaldehyd (konzervant).
Nebezpečné Éčka
Aditíva označené E kódom sú registrované Európskou komisiou pre zdravé potraviny a zaradené ako zdravotne nezávadné látky. Ich používanie pri výrobe potravín je povolené za presne definovaných podmienok. Aj napriek tomu, že všetky Éčka prechádzajú sériou toxikologických testov, na základe ktorých bolo stanovené, v akom množstve sú pre ľudský organizmus zdravotne nezávadné, predstavujú niektoré aditíva nebezpečenstvo pre ľudský organizmus.