Poslancov čaká voľba členov novej Rady pre štátnu službu

Poslancov čaká voľba členov novej Rady pre štátnu službu

Bratislava 28. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Rada by mala mať päť členov a jej základnou úlohou bude ochrana základných princípov štátnej služby

Poslancov Národnej rady SR čaká voľba členov novej Rady pre štátnu službu. Jej zriadenie priniesol nový zákon o štátnej službe, ktorý je účinný od 1. júna 2017. Rada má byť nezávislým koordinačným a monitorovacím orgánom. Jej základnou úlohou bude ochrana princípov, na ktorých je štátna služba budovaná a dohľad nad dodržiavaním etického kódexu štátneho zamestnanca.

Reklama
Na snímke predseda NR SR Andrej Danko

Parlament má zvoliť päticu členov rady. Výbor NR SR pre sociálne veci nominoval Pavla Tkáča, verejná ochrankyňa práv Danielu Zemanovičovú, predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľuboša Pastora, predseda Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie Ctibora Košťála a Konfederácia odborových zväzov SR Annu Ištokovú. Zvolený bude ten kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

Funkčné obdobie členov rady je sedem rokov a začne plynúť 1. januára 2018. Za člena rady je možné zvoliť štátneho občana Slovenskej republiky, ktorý má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahol vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, získal náležité odborné vedomosti a skúsenosti v oblasti štátnej služby a je bezúhonný.

Reklama

Po zvolení všetkých členov rady sa vykoná voľba jej predsedu. Aj tú budú mať v rukách poslanci.

Spomínaný zákon o štátne službe sľubuje odpolitizovanú štátnu správu. Právnu normu vypracoval Úrad vlády SR, pričom zákon nahrádza doterajšiu úpravu štátnozamestnaneckých vzťahov z roku 2009, ktorá bola novelizovaná 21-krát.

Princípy štátnej služby majú vymedzovať prijímanie štátnych zamestnancov, stabilitu ich štátnozamestnaneckého pomeru, kariérny rast, hodnotenie výkonností a tiež odmeňovanie. V porovnaní s doterajšími princípmi sa ich počet rozšíril zo šesť na deväť a boli podrobnejšie rozpracované. Ide o princíp politickej neutrality, zákonnosti transparentného zamestnávania, efektívneho riadenia štátnych zamestnancov, nestrannosti, profesionality, transparentného a rovnakého odmeňovania, stability a rovnakého zaobchádzania.

Štátni zamestnanci budú po novom tiež prechádzať pravidelným služobným hodnotením. Zavádzajú sa aj zásady ich vzdelávania, ktoré má byť systémové, flexibilné, hospodárne a účelné. Tiež inštitút mentora, ktorý by mal takisto prispieť k vyššej kvalite úrovne vzdelávania.

Poslanci sa museli novým zákonom zaoberať dvakrát. Potom, ako ho schválili ešte v decembri 2016, ho do parlamentu vrátil prezident SR Andrej Kiska. Hlava štátu zákon vetovala, lebo narúša vyváženosť postavenia niektorých zákonom zriadených kancelárií. Poslanci Kiskove výhrady nepodporili a zákon vo februári schválili v pôvodnom znení.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali