Poslanci schválili zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. Má to ale háčik. Takáč: Demokracii udelili facku

❚❚

Bratislava 25. januára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)

Aktualizované 25. januára 2023 15:53

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktoré bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov

poslanci
Na snímke tabuľa počas hlasovania na 78. schôdzi NRSR o zmene Ústavy na skrátenie volebného obdobia

Definitívne schválená zmena ústavy obsahuje pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej (SaS). Na jeho znení sa dohodli strany bývalej koalície. Skrátiť volebné obdobie NR SR sa bude dať len uznesením. Návrh uznesenia bude môcť predložiť najmenej pätina poslancov, teda 30 zákonodarcov.

.

Výrok v uznesení bude musieť podľa Kolíkovej obsahovať termín volieb, ale aj obdobie, v ktorom má predseda parlamentu deň konania volieb vyhlásiť. Uznesením sa určí skorší termín volieb do NR SR. Ich vykonaním uplynie aktuálne volebné obdobie.

Kolíkovej pozmeňujúci návrh obsahuje aj zakotvenie princípu pomerného zastúpenia volebného systému a jedného volebného obvodu pre voľby do NR SR v ústave, čo bolo podmienkou OĽANO. Do ústavy majú doplniť ustanovenie, že poslanci sú volení podľa zásad pomerného zastúpenia.

.

Plénum zároveň odmietlo pozmeňujúci návrh poslanca Za ľudí Juraja Šeligu. Žiadal ústavnoprávnu ochranu Špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry tak, že ich existencia by bola explicitne zakotvená v ústave.

Poslanci rokovali o zmene ústavy potom, ako v závere minulého roka parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Predstavitelia bývalej štvorkoalície sa už dohodli aj na možnom termíne predčasných volieb 30. septembra. Na skrátenie volebného obdobia parlamentu bolo však podľa nálezu Ústavného súdu SR potrebné upraviť ústavu, aby bol takýto krok ústavne konformný.

 

Poslanci majú rokovať o uznesení k predčasným voľbám vo štvrtok

O uznesení, ktorým sa má skrátiť volebné obdobie parlamentu, majú poslanci Národnej rady (NR) SR rokovať vo štvrtok (26. 1.). Informoval o tom v pléne NR SR predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Uznesením sa má určiť termín predčasných parlamentných volieb. Strany bývalej koalície sa dohodli, že by mali byť 30. septembra.

Vo štvrtok o 10.00 h by mali poslanci zaradiť do programu schôdze návrh uznesenia. Hlasovať o ňom by sa mohlo podľa Kollára v utorok (31. 1.).

.

 

Premiér: Ústavná zmena je naplnením prvého kroku dohody o predčasných voľbách

Schválenie zmeny Ústavy SR vníma dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) ako naplnenie prvého kroku dohody o predčasných voľbách. Verí, že parlament zároveň čo najskôr určí aj termín ich konania. Konštatuje to na sociálnej sieti.

Najvyššou prioritou na zostávajúce mesiace do termínu predčasných volieb bude pre neho distribúcia pomoci v energetickej kríze. Pokračovať chce tiež v implementácii reforiem plánu obnovy. “Na Slovensko smerujú nebývalé investície, ktoré zvýšia kvalitu života v mnohých oblastiach od zdravotníctva, vzdelávania po infraštruktúru,” pripomenul Heger.

Na snímke poslanci SMERu-SD so slovenskými vlajkami počas hlasovania na 78. schôdzi NRSR o zmene Ústavy na skrátenie volebného obdobia

Takáč: Čierny deň pre demokraciu

Poslanec za stranu Smer-SD nevníma dnešné hlasovanie pozitívne: “Ústavu zmenili, demokracii udelili ďalšiu facku. Po 30 rokoch samostatného demokratického štátu rozhodovala o budúcnosti Slovenska rozpadnutá vláda. Slovákom zobrali možnosť odvolať vládu REFERENDOM. Ústavu zmenili, demokraciu pošliapali…”

 

.

Ak bude Hlas súčasťou vlády, navrhne umožniť predčasné voľby aj referendom

Ak bude mimoparlamentná strana Hlas-SD súčasťou vlády, bude iniciovať zmenu Ústavy SR tak, aby občania mohli skrátiť volebné obdobie parlamentu referendom. Strana zároveň víta, že sa podarilo zmenou ústavy aspoň nejakým spôsobom skrátiť volebné obdobie Národnej rady (NR) SR.

“Ak občan moc dáva, má ju právo aj brať,” uviedol v stanovisku strany líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

“Toto právo ľuďom jednoznačne patrí, a preto sa ho v budúcnosti pokúsime presadiť aj do ústavy,” doplnil.

Za zásadné zlyhanie vládnych strán a ďalšie obmedzenie slovenskej demokracie považuje Pellegrini to, že dosluhujúca koalícia nevypočula “želanie ľudí, aby mohli sami rozhodovať o konci vlády”.

 

Krajniak považuje novelu ústavy za rozumné riešenie, Budaj za prehru

Stredajšie schválenie novely ústavy umožňujúcej skrátiť volebné obdobie považuje dočasne poverený minister práce a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak za rozumné riešenie

Mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde
Na snímke dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina)

“Je to úspech v tom zmysle, že chaos, ktorý tu v poslednom období vládol, sa bude dať civilizovaným spôsobom ukončiť,” uviedol po rokovaní vlády.

Predpokladá, že vo štvrtok (26. 1.) sa v pléne parlamentu objaví viacero návrhov na termín volieb. O tom, ktorý z nich má najväčšiu šancu na prijatie špekulovať nechcel. Myslí si, že v priebehu nasledujúcich hodín sa ešte bude debatovať o možnom konsenze na termíne predčasných volieb.

“My v Sme rodina zahlasujeme za každý návrh termínu, či už skorší, alebo ten najneskorší,” dodal Krajniak.

Naopak, za žiadnu výhru rozhodnutie parlamentu nepovažuje dočasne poverená ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí).

.

“Sú to otvorené dvere pre každú zostavu, ktorá prehrá voľby, aby mohla rozoštvávať spoločnosť a snažila sa o to, aby vláda nevydržala celé vládne obdobie,” uviedla.

Deklarovala, že Za ľudí budú kandidovať vo voľbách, na otázku možného spájania sa s inými politickými subjektmi povedala, že “diskutuje so všetkými relevantnými partnermi a má záujem spájať sily”.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) považuje skrátenie vlastného volebného obdobia za prehru. V politických stranách, ktoré boli súčasťou ústavnej väčšiny, by mala vyvolať sebareflexiu.

“To je chvíľa, ktorá si predovšetkým vyžaduje sebareflexiu demokratických politikov a voličov. Očakávam výsledky sebareflexie a rád podporím tých demokratov, ktorí jej budú schopní,” povedal Budaj.

Zároveň dodal, že nevie, či bude v nadchádzajúcich predčasných voľbách kandidovať.

.

Dočasne poverený šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO) rešpektuje rozhodnutie parlamentu. Je to podľa neho v súlade s dohodami, ktoré štyri bývalé koaličné strany spravili. Verí, že pri hlasovaní o termíne predčasných volieb sa dodrží 30. september.

Hlasovanie v parlamente považuje dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) za úspech. Dôležitý podľa neho bude budúci týždeň, keď sa bude hlasovať o termíne predčasných volieb.

Poslanci Národnej rady SR schválili zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktoré bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

 

Prezidentka podpísala zmenu Ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala schválenú zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

.

Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude podľa novely možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. Zákonodarcovia zmenu schválili v stredu.

Poslanci rokovali o zmene ústavy po tom, ako v závere minulého roka parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Predstavitelia bývalej štvorkoalície sa už dohodli aj na možnom termíne predčasných volieb 30. septembra. Na skrátenie volebného obdobia parlamentu bolo však podľa nálezu Ústavného súdu SR potrebné upraviť ústavu, aby bol takýto krok ústavne konformný.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali