Poslanci schválili ocenenia: Ján Iľanovský sa stane čestným občanom a PloštínPunk získa cenu mesta

Poslanci schválili ocenenia: Ján Iľanovský sa stane čestným občanom a PloštínPunk získa cenu mesta

Liptovský Mikuláš 16. februára 2017 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Najvyššie ocenenie v rámci mesta dnes jednohlasne schválili poslanci na zasadnutí zastupiteľstva brigádnemu generálovi vo výslužbe Jánovi Iľanovskému.

Najvyššie ocenenie v rámci mesta dnes jednohlasne schválili poslanci na zasadnutí zastupiteľstva brigádnemu generálovi vo výslužbe Jánovi Iľanovskému
Najvyššie ocenenie v rámci mesta dnes jednohlasne schválili poslanci na zasadnutí zastupiteľstva brigádnemu generálovi vo výslužbe Jánovi Iľanovskému

„Čestné občianstvo mesta Liptovský Mikuláš mu prislúcha za aktívnu činnosť a udržiavanie tradícií, ktoré je nevyhnutné v dnešnom svete pôsobenia extrémistických skupín,“ povedal primátor Ján Blcháč. Aj podľa zástupcu primátora a súčasne štátneho tajomníka ministerstva vnútra Rudolfa Urbanoviča je ocenenie v súčasnosti dokonca aktuálne. „Ten extrémizmus je skutočne veľký, ocenenie tohto vzácneho človeka by malo byť mementom pre súčasnú dobu a pán Iľanovský je v našom meste doslova symbolom boja proti extrémizmu z minulosti, bojoval totiž proti fašizmu a toto je jeho odkaz, aby sme si aj my zapamätali, s čím bojoval v období druhej svetovej vojny,“ uviedol Urbanovič.

Reklama

Ján Iľanovský v tomto roku oslávi 95 rokov. Bol priamym účastníkom Slovenského národného povstania a oslobodzovacích bojov o naše mesto. Bojoval za myšlienky národnej slobody, obnovu zvrchovanosti a štátnosti, pričom nasadzoval aj vlastný život. Počas bojov o Mikuláš plnil špeciálne spravodajské úlohy a po vojne patril do protibanderovskej skupiny. Je nositeľom desiatok československých a zahraničných vyznamenaní. Ján Iľanovský sa vyznačuje mimoriadnou skromnosťou a múdrosťou, medzi Mikulášanmi sa teší prirodzenej autorite, úcte a vážnosti. Ocenenie by malo byť Jánovi Iľanovskému odovzdané na návrh členov Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Liptovskom Mikuláši na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v apríli 2017.

Cenu mesta Liptovský Mikuláš si po jednohlasnom schválení poslancami prevezmú členovia skupiny PloštínPunk na koncerte 8. marca. Skupina vznikla pred 25 rokmi v Liptovskom Mikuláši na festivale Folk Tatry 1992. Vtedy bolo úlohou skupiny zúčastniť sa, aby mal Posádkový dom armády, ako hlavný organizátor, na festivale svojho zástupcu. Narýchlo zozbieraný členovia skupiny na jedinej skúške nacvičili štyri skladby a na druhý deň ich prezentovali na festivale. Prítomné publikum zabavili a porota ocenila skupinu cenou Laureát festivalu. Odrazovým mostíkom do sveta šoubiznisu bolo pre skupinu účinkovanie v relácii Pesničkári slovenskí v Slovenskej televízii. Nasledovali pozvánky do mnohých ďalších relácií. PloštínPunk koncertoval na rôznych miestach a festivaloch po celom Slovensku. Skupina ročne absolvuje 30 až 60 vystúpení. Počas svojej existencie vydali štyri cédečka. Skupinu tvoria Ján Dzúr, Jožo Fašánok, Alino Rak, Ján Filka, Tomáš Mastiš, Ján Hrdko a Palino Rak.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali