Poškodený odmieta lekársku pomoc. Viete, ako postupovať pri havárii s cyklistom či chodcom? Čo mal urobiť Richard Sulík?

Poškodený odmieta lekársku pomoc. Viete, ako postupovať pri havárii s cyklistom či chodcom? Čo mal urobiť Richard Sulík?

Bratislava 7. novembra 2019 (HSP/Foto: SITA-Diana Černáková)

 

Richard Sulík v pondelok večer, po skončení Republikovej rady strany SaS, spôsobil menšiu dopravnú nehodu. Na sociálnej sieti informoval, že sa nikomu nič nestalo. Políciu ani záchranárov Sulík ani cyklista neprivolali. Postupovali správne?

Na snímke Richard Sulík

„Po skončení našej Republikovej rady som sadol do auta a išiel domov. Pri otáčaní sa na Trenčianskej ulici som si nevšimol cyklistu zľava a došlo ku kontaktu. Cyklista spadol, ja som sa na smrť vydesil a vybehol z auta. Našťastie sa cyklistovi nič nestalo, aj jeho bicykel bol bez poškodenia,“ napísal Sulík v príspevku.

Reklama

Keď zistil, že je cyklista v poriadku, ospravedlnil sa mu a povedal mu, kde ho nájde v prípade, že bude niečo potrebovať.

„Následne sadol na bicykel a ešte mi zakričal, že aj bicykel je ok. Táto udalosť má aj svedkov, alkohol som nepožil žiaden (na to zas mám svedkov ja – kolegov z republikovej rady) a mladému mužovi sa aj touto cestou ešte raz ospravedlňujem a prajem mu všetko dobré,“ dodal na záver.

Reklama

 

Reakcie ľudí

Na Sulíkove ďalšie vyjadrenie v komentároch, že neboli žiadne škody ani žiadni zranení, diskutujúci okrem iného uvádzali, že takto nemal postupovať.

“Nie som si istý, či vy, prípadne cyklista, máte dostatočné kompetencie posúdiť zranenia. Čo ak má vnútorné zranenie?,” uviedol jeden z diskutujúcich.

“Len, aby ste neboli prekvapený, ak Vás v najbližších dňoch budú kontaktovať policajti. Nie každé zranenie sa hneď zistí,” reagoval ďalší.

Reklama

Iný diskutujúci uviedol: “Cyklistovi sa mohlo spraviť zle večer a je problém, úradoval adrenalín a nemusel cítiť, čo ho boli – neboli.”

 

Kompetentní reagujú

Postupovali Richard Sulík a cyklista správne? Opýtali sme sa kompetentných. Na naše otázky odpovedal Viliam Dobiáš, prezident Slovenského červeného kríža a hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.

Na otázku ako majú postupovať vodiči, ktorí počas šoférovania tzv. ťuknú do chodcu alebo cyklistu, ktorý následne tvrdí, že je všetko v poriadku a nič sa mu nestalo, Dobiáš pre náš portál uviedol: “Je tam príliš veľa premenných: rýchlosť nárazu, vek postihnutého cyklistu, jeho chronické ochorenia, či sa stihne rukami zachytiť alebo padne priamo na hlavu…”

Reklama

“Ak užíva lieky na zníženie zrážanlivosti krvi, tak aj slabý náraz na hlavu môže spôsobiť drobné krvácanie do mozgu aj s trvalými následkami,” dodal prezident Slovenského červeného kríža a upresnil:

“Laik nevie posúdiť, či nemá nejaké skryté zranenie, ktoré sa môže prejaviť až o niekoľko desiatok minút.”

“Nie som alibista, ale asi by som trval na vyšetrení posádkou záchrannej služby. Alebo zavolal na operačné stredisko nech operátorovi povie postihnutý pri nahrávanom rozhovore, že sa cíti dobre a odmieta ošetrenie posádkou záchrannej služby. Nemusí ísť na vyšetrenie, ale bude nahrané, že odmietol z vlastnej vôle po poučení.”

Pri stretoch chodca či cyklistu s automobilom vznikajú totiž určité riziká. Dobiáš upresnil, že môže ísť o poranenie hlavy s možným drobným krvácaním do mozgu, ktoré sa prejaví poruchami správania a bezvedomím až o niekoľko desiatok minút, prípadne až o jednu až dve hodiny.

Ďalším rizikom je skrytá zlomenina kosti, ktorá sa môže prejaviť poranením súbežne prebiehajúceho nervu ochrnutím 2-3 prstov na hornej končatine s odstupom dní.

Pri páde z bicykla tiež existuje riziko poškodenia krčnej chrbtice. Zranenie je možné vylúčiť RTG vyšetrením. Je tu tiež riziko poškodenia miechy.

Prezident Slovenského červeného kríža tiež upozornil, že cyklista môže byť pod vplyvom alkoholu. Vtedy necíti bolesť, a preto sa skryté poranenie demaskuje až o pár hodín. Zároveň môže odísť z miesta nehody, piť ďalej, utrpí úraz o jednu až dve hodiny po zrážke s autom a neskôr sa to bude snažiť zvaliť na nehodu s autom, ktorá s tým však nemusí súvisieť.

O stanovisko k postupu pri nehode s chodcom či cyklistom sme požiadali aj Prezídium Policajného zboru SR. Na našu otázku odpovedala hovorkyňa Denisa Bárdyová, ktorá je manželkou šéfredaktora portálu aktuality.sk.

“Podľa kvalifikácie udalosti v cestnej premávke (dopravná nehoda alebo škodová udalosť – vysvetlenie pojmov upravuje §64 zákona č.8/2009 o cestnej premávke) zákonodarca upravuje v § 65 zákona o premávke povinnosti vodiča pri dopravnej nehode, v § 66 ods. 2 až 4  citovaného zákona povinnosti účastníka dopravnej nehody a v § 66 ods. 6 zákona o premávke povinnosti účastníka škodovej udalosti. Tieto povinnosti, v závislosti od kvalifikácie vyššie uvedenej udalosti, sa podľa dikcie zákona vzťahujú na každého účastníka príslušnej udalosti v cestnej premávke (teda nielen na vinníka, ale aj na poškodeného),” uviedla pre náš portál Bárdyová.

“V cestnej premávke jej účastníci (napr. vodiči mot. vozidiel, cyklisti) podľa aktuálnej situácie aplikujú príslušné ustanovenia zákona o premávke. Ustanovenia citovanej zákonnej normy sú jednoznačné, zrozumiteľné a prináležia medzi základné znalosti účastníkov v cestnej premávke, pričom na ich uplatňovanie zákon nevyžaduje žiadne odborné výklady či stanoviská,” dodala.

Reklama

“V otázkach analyzovania kolíznych situácií v cestnej premávke a ich aplikáciou v právnej praxi sa môže každý obrátiť na príslušné subjekty zaoberajúce sa teóriou práva, prípadne poskytujúce právne služby,” vysvetlila tiež Bárdyová.

Z vysvetlenia kompetentných teda vyplýva, že pri strete vodiča s chodcom alebo cyklistom je potrebné zavolať záchranné zložky. Ak poškodený trvá na tom, že je v poriadku, je potrebné aspoň zavolať na operačné stredisko, aby operátorovi počas nahrávaného rozhovoru uviedol, že sa cíti dobre a odmieta ošetrenie posádkou záchrannej služby. Poškodený nemusí podstúpiť vyšetrenie, ale je zachytená jeho vôľa odmietnutia po poučení.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali