Košice 4. októbra 2019 (HSP/Foto:K 13 – Košické kultúrne centrá)
44 tímov, 2 foodblogeri, bohatý kultúrny program a tisíce návštevníkov. Týmito slovami sa dá charakterizovať ôsmy ročník Polievkového festivalu, ktorý sa bude konať 12. októbra od 14.00. Dôležité je vychutnať si rôznorodosť nášho mesta a spoznať komunity tvoriace v Košiciach
Polievkový festival umožňuje rôznym skupinám či komunitám, ktoré v Košiciach žijú, prezentovať svoju odlišnosť a rozmanitosť. Jeho základným cieľom je podporiť toleranciu a rozvoj vzájomných dobrých vzťahov medzi obyvateľmi metropoly východu.
Pestrý program festivalu
Program Polievkáča sa bude odohrávať na troch pódiách. Od 13.00, teda hodinu pred rozdávaním polievok sa program začne na drevenom pódiu Bieleho námestia pred Kulturparkom. Na pódiu vystúpia Čepeto a Hrico, hasiči z Košíc spolu s Tanečnou školou DS Košice. V hudobno-tanečnej show pod názvom Hasíme hudbou a tancom predvedie škola to najlepšie z tanečných kreácií detí a mládeže. Hip-hopová dvojica zase vystúpi aj so svojou populárnou skladbou o hasičoch, s ktorou si získala srdcia Slovákov.
Hlavné pódium v areáli Kultuparku bude patriť kapele Gapa a Mečiar blues connection. Kapela je spojením prešovského funk-jazzového saxofonistu Mária „Gapa“ Garberu s bluesovým gitaristom a spevákom Romanom Mečiarom z Bojníc. Na záver Polievkáča vystúpi kapela The Sages hrajúca alternative/progressive rock.
Po minuloročnom úspechu komunitného pódia dostanú rôzne skupiny tvoriace v Košiciach opäť priestor na vlastnú prezentáciu. Na pódiu sa predstavia seniorské mažoretky, tanečníci a tanečníčky hip-hopu, salsy či brušného tanca a na záver rozpohybuje zumba. V areáli festivalu bude postavená aj tradičná mongolská jurta.
V sobotu si na svoje prídu aj rodičia s deťmi. Pre tie sme si pripravili kreatívne dielne v téme Polievkáča – výroba kuchárskych čapíc, varešiek, modelovanie ovocia a zeleniny z hliny či maľovanie na tvár bude trvať od 14.00 do 17.00.
Foodblogeri na Polievkáči
Výraznými osobnosťami z radov porotcov budú aj dvaja foodblogeri. Ako prvý pozvanie prijal foodblogger Ako chutia Košice, ktorý si porotcovanie zopakuje po druhýkrát. Druhým je Taste of Košice. Foodblogeri udelia cenu poroty za najchutnejšiu polievku festivalu.
„Po minuloročnej skúsenosti na pozícii porotcu musím skonštatovať, že tento festival je skutočným zážitkom. Množstvo príjemných ľudí, nezameniteľná atmosféra, jedinečné chute samotných polievok a skvele zorganizované podujatie po všetkých stránkach. Veľmi ma teší, že sa takéto podujatie koná práve v Košiciach a som veľmi vďačný za možnosť byť jeho súčasťou,“ dodáva foodbloger Ako chutia Košice.
Okrem hlavných porotcov, budú polievky hodnotiť aj návštevníci. Návštevníci hlasujú vypísaním a vhodením lístka do hlasovacej urny, ktorú nájdu v stánku komunity, ktorá podľa nich navarila víťaznú polievku. Prvé tri polievkové tímy s najväčším počtom hlasov budú ocenené zlatou, striebornou a bronzovou lyžičkou.
Kupujte lístky v predpredaji
Lístky na Polievkový festival si viete zakúpiť v Informačnom centre Delta v Kasárňach/Kulturparku alebo online na polievkac.sk, k13.sk/vstupenky. Cena v predpredaji je 1€ – 1 polievka – 1 žetón – 1 ochutnávka.
Hlavným partnerom festivalu je FRESH Plus Zdravšie potraviny. Mediálnym partnerom sú Košice events a Zajtrajšie noviny.
Redakciu informovala Gabriela Mišurová, K 13 – Košické kultúrne centrá