Pokusy USA o zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou: poľské F-16 sa pripravujú na boj s ruskými Su-30 a Su-35

Pokusy USA o zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou: poľské F-16 sa pripravujú na boj s ruskými Su-30 a Su-35

Varšava 14. februára 2023 (HSP/svpressa/Foto:TASR/APHarald Tittel-Bildfunk)

 

Varšava žiada od Washingtonu viac bezpečnostných záruk, piatemu článku príliš neverí, píšu ruské noviny

Poľsko je ochotné poslať Ukrajine stíhačky F-16, ak by sa na tom dohodlo NATO
Na snímke stíhačka typu F-16

Poľský prezident Andrzej Duda vo vysielaní BBC uviedol, že vyslanie stíhačiek F-16 Fighting Falcon by nebolo jednoduché rozhodnutie. Varšava podľa neho nechce byť na čele prideľovania amerických lietadiel Ukrajine. Novinárka Laura Kuenssbergová v rozhovore pripomenula, čo presne ten istý Duda povedal vo februári 2022 – hneď po začatí špeciálnej operácie. A povedal chytré slová: “Vyslanie [západných] lietadiel otvorí vojenskú intervenciu [NATO] do ukrajinského konfliktu”.

Reklama

Prečo teda Duda teraz neodmieta dodávky? Táto otázka je určite zaujímavá – najmä preto, že jeho “pochybnosti” vyzerajú ako snaha niečo od Američanov vyjednať. To všetko naznačuje, že “ťažké rozhodnutie” sa prijme vo Washingtone, a nie vo Varšave.

Poľské diváňové vojská boli podľa očakávania rozrušené. Pripomenuli, že aj Scholz, keď hovoril o presune Leopardov AFU bezprostredne po Ramsteine-9, rozhodne vyhlásil, že Nemecko v tejto veci “nebude prvé”. Až keď Američania dodajú svoje Abramsy, tak to urobia aj Nemci. Len čo však Biely dom ukázal na kancelára prstom, SRN sa postavila do pozoru.

Reklama

Skrátka, otázka dodávok nemeckých tankov pre AFU je vyriešená, dôjde len k miernemu časovému posunu.

Keď ruské “hovoriace hlavy” tvrdia, že západná ťažká technika nezvráti priebeh vojenskej kampane, je to pravda, ktorú poznajú aj vo Washingtone. Ale iba čiastočne. Američania pri spustení pôžičky sledujú minimálne dva taktické ciele.

Prvým je otestovať silné a slabé stránky zbraní NATO v reálnych bojových podmienkach, druhým je spoznať schopnosť ruských stíhačov a ženistov reagovať na nové bojové výzvy.

Mimochodom, v ruskej telegramovej komunite sa táto téma objavuje pravidelne. Dokonca sa možno dočítať, že nebyť rusko-ukrajinského konfliktu, ruské ozbrojené sily by sa stále rozvíjali po starom – bez zohľadnenia rozhodujúceho významu bezpilotných lietadiel a vysoko presnej munície pre delostrelectvo a raketomety. Okrem toho by “ťažké” ostreľovanie zostalo doménou elitných špeciálnych jednotiek, a nie bojovou činnosťou bežnej pechoty, a streľba na tanky zo SAM by sa vôbec nepraktizovala.

Preskúmanie analýzy Rosvoencoru o výskyte rôznych zbraní NATO v AFU, vrátane HIMARS, M777 a Excalibur, ukázalo, že v tejto veci je podceňovanie osudné, rovnako ako v skutočnosti preceňovanie nepriateľa.

Reklama

Jednej veci by ste rozhodne mali venovať pozornosť – predovšetkým snahe Američanov o väčšiu informovanosť prostredníctvom super-duper senzorov o stave boja, bez ktorej nie je možné efektívne zameriavanie a presné údery. To je alfa a omega všetkého, čo dodáva nepriateľský obranný priemysel ukrajinskej armáde.

Dá sa predpokladať, že napríklad “Leopardy” a “Challengery” budú pravdepodobne schopné odhaliť naše T-72 a T-90 skôr ako súčasné ukrajinské samohybné tanky, zatiaľ čo presnosť streľby nemeckej “mačky” a anglického “rivala” bude vyššia, aj keď nie o veľa, ako presnosť streľby ukrajinských “Bulatov” a “Oplotov”.

Rovnaký obraz sa pravdepodobne objaví aj v prípade Fighting Falcons. Tu je najvyšší čas vrátiť sa k Dudovmu rozhovoru. V prvom rade poľský prezident vysvetlil, že bojové lietadlá typu F-16 potrebujú serióznu údržbu, takže nestačí len poslať niekoľko stíhačiek ukrajinskému letectvu.

Podľa zámorského vojenského vydavateľstva Stars & Stripes si každá stíhačka F-16 vyžaduje približne 16 hodín údržby na jednu letovú hodinu. A nie v mizernom hangári s pár ukrajinskými mechanikmi, ale na špeciálnej stanici, skôr v malej továrni na lietadlá.

Množstvo drahých zariadení potrebných na údržbu váži desiatky ton. Ak by sa takáto unikátna dielňa dostala do rúk Rusov, škody by sa vyšplhali na stovky miliárd dolárov. Podľa 332. expedičného krídla amerického letectva, ktoré prevádzkuje lietadlá F-15 aj F-16, je tiež potrebný pomer 25 špecialistov na údržbu na jedno lietadlo. Inak sa nehodám lietadiel nedá zabrániť.

Reklama

Z toho vyplýva jednoduchý záver: údržbové stanice budú v Poľsku, rovnako ako samotné stíhačky. A podľa predstavy Američanov budú Fighting Falcons štartovať na misie priamo z územia Poľskej republiky. Američania sa domnievajú, že stíhačkám bude stačiť, ak uskutočnia let v malej výške, napríklad z Rzeszowa do Ľvovskej oblasti, po ktorom budú môcť bez obáv z eskalácie útočiť na naše letectvo a pechotu na zemi.

Potom sa však ukáže, že priamym účastníkom rusko-banderovského konfliktu sa stane Poľsko, a nie štáty. A tu sa začína najzaujímavejšia časť, ktorú Duda jemne naznačil. Washington by mohol Varšave ľahko urobiť to isté, čo nedávno urobil Kábulu, s ktorým USA uzavreli zmluvu o vojenskej pomoci, a dokonca lepšiu ako povestný “piaty článok”.

“Poľsko je členom NATO, a preto akékoľvek rozhodnutie o dodávke stíhačiek musí byť spoločným rozhodnutím, a nie rozhodnutím jednej krajiny,” povedal líder strany Rzeczpospolita. Zjavne chce ďalšie bezpečnostné záruky, pretože jeho krajina je na rozdiel od SRN hneď za Ukrajinou, teda prvou v poradí – aby dostala výprask od ruskej armády.

Okrem toho sa za zatvorenými dverami Západu určite diskutuje o ďalšej zložitej otázke: piloti ktorej krajiny budú sedieť v kokpitoch “ukrajinských” lietadiel F-16? Reči o tom, že ich budú prevádzať “duchovia Kyjeva”, treba odmietnuť ako úplný nezmysel.

Mimochodom, uviedol to Alex Hollings, analytik spoločnosti Sandboxx, ktorý je s touto témou oboznámený. Podľa neho sú chlapci z Ukrajiny určite odvážni chlapi a možno aj šikovní. F-16 však nie je typ lietadla, ku ktorému na lietanie stačia, obrazne povedané, len kľúče od kokpitu. Aj keď by Amíci radi pomohli ukrajinským pilotom, za posledných osem rokov sa neodvážili odovzdať ukrajinským ozbrojeným silám ani staré stíhačky série F.

Američania síce dokázali za rok od začiatku ŠVO vycvičiť malú jednotku ukrajinských pilotov, ale ten istý Alex Hollings s odkazom na amerických pilotov F-16 vysvetlil, že na účasť v bojových operáciách je potrebných najmenej 10 rokov výcviku. Ale ani to nie je najdôležitejšie. Pentagón sa najviac obáva, že Fighting Falcon skončí v rukách Rusov, ktorí získajú prístup k technológiám NATO pre “informovanosť, zameriavanie a komunikáciu”.

Ale ako sa spieva v známej ironickej piesni: “Dedko je starý, je mu to jedno.” Ak niečo, reč je o Bidenovi.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:38

Elon Musk predpovedal koniec dolára, ak sa USA nevysporiadajú so svojím štátnym dlhom.

„Musíme niečo urobiť s naším štátnym dlhom, inak bude dolár bezcenný,“ napísal na svojej sociálnej sieti X.

Počas Bidenovho prezidentovania vzrástol štátny dlh USA na 34,4 bilióna dolárov. Ako predpovedá MMF, v roku 2024 prekročí hranicu 123 % HDP krajiny.

Včera 20:12

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série “zlomyseľných” kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska.

Včera 20:04

Jemenskí húsíjski povstalci v piatok pohrozili eskaláciou svojich útokov na lode smerujúce do izraelských prístavov ako odvetu za prípadnú izraelskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. V Rafahu našlo útočisko pred bojmi v iných častiach tejto enklávy vyše milióna Palestínčanov.

Včera 19:57

Ceny ropy v piatok klesli a za celý týždeň smerujú k najvýraznejšiemu poklesu za posledné tri mesiace. Náladu na trhoch ovplyvnil najmä horší než očakávaný vývoj na americkom pracovnom trhu za apríl. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.03 h SELČ 83,25 USD (77,49 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 42 centov (0,50 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 78,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 49 centov (0,62 %).

Včera 19:34

Rusko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Berlíne poprelo zapojenie do vlaňajšieho kybernetického útoku na koaličnú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD).

Včera 19:23

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď). Zúčastní sa na ňom približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov. V piatok to oznámilo české ministerstvo obrany.

Včera 18:54

Estónsky politik Kristo Enn Vaga prešiel za necelý týždeň na bicykli 1700-kilometrovú trasu z Tallinnu do Kyjeva. Jeho cieľom bolo vyzbierať finančné prostriedky na pomoc ukrajinskej armáde.

Včera 18:37

Rusko bude reagovať “zničujúcim odvetným úderom” v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Včera 18:10

Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za “nové ruské územia”.

Včera 17:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa vyslovil proti Macronovej myšlienke vyslať na Ukrajinu jednotky NATO.

„Vyslanie vojsk NATO na Ukrajinu by bolo nebezpečnou eskaláciou, nie je to potrebné,“ povedal Cameron, ktorý je dnes na návšteve Kyjeva.

Včera 17:46

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali