Pohľadnica zo študentského pochodu #niejenamtojedno

Pohľadnica zo študentského pochodu #niejenamtojedno

Bratislava 24. marca 2018 (HSP/Foto:Ivan Lehotský)

 

Študentský pochod na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bol pokojný a dôstojný. Bola to iná akcia, než tie z predošlých týždňov. Nebol to profesionálny revolučný míting s plamennými výzvami, pódiom, zábranami a biotoaletami ako pred týždňom, ale jednoduchý ľudový sviečkový pochod.

Študentský pochod na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Študentský pochod zorganizovala iniciatíva #niejenamtojedno, ktorá vznikla ako reakcia na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Bola to akcia bez rečníkov. Ani tu nechýbali transparenty a vlajky, vrátane vlajok EÚ, ale atmosféra bola iná – miernejšia, menej excitovaná. Zo Šafárikovho námestia prešiel zástup na Námestie SNP, kde študenti zapálili sviečky na pamiatku zavraždených mladých ľudí a zaspievali si štátnu hymnu. „Nemáme žiadne požiadavky, ani to nemalo žiadny iný politický rozmer,“ povedal o pochode jeden z organizátorov Timotej Lauko. Transparenty boli niektoré rovnaké ako pred týždňom, ale niektoré boli inovované, s textami ako „Ficíliu si nedáme“ alebo „Vládu treba dezinFICOvať!“.

Reklama
Študentský pochod na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Pôvodne sa malo začať o piatej hodine popoludní, ale na poslednú chvíľu začiatok presunuli na 16.30. Účastníkov bolo niekoľko tisíc – keď sa zhromaždili na Námesti SNP, siahali až po Dom umenia. Dav bol však pomerne riedky, a tak spolu bol počet zúčastnených možno tretinový oproti minulému týždňu. Z veľkej väčšiny to boli mladí ľudia, ale v menšej miere aj príslušníci ostatných generácií, ktorým už piatková adrenalínová aktivita na námestí chýbala. Na viacerých miestach dolného námestia sa tvorili hlúčiky ľudí, boli to podpisové miesta petície za predčasné voľby. Na námestí už boli aj podnikaví predavači slovenských vlajok a vlajočiek. Opäť bolo počuť angličtinu a bolo vidno aj známe tváre z obrazovky: politológ Mesežnikov, či poslanci Osuský a Dostál.

Študentský pochod na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Po hymne, bolo asi desať minút po piatej hodine, sa pochod oficiálne skončil. Potom však dav niekde pri obchodnom dome Dunaj, priamo pod svietiacim nápisom „Gorila.sk“ začal šumieť a hore námestím sa pohol prúd ľudí. Na otázku o čo ide, mi organizátor odpovedal, že nevie, že „akcia sa už skončila a tamto je nejaká súkromná iniciatíva“.

Reklama
Študentský pochod na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Zástup kráčal hore Župným námestím a Zámockou ulicou, skandujúc heslá ako „Predčasné voľby!“ alebo „Máme právo voliť!“ Snažil som sa zistiť, či to niekto organizuje alebo usmerňuje, ale vyzeralo to tak, že nikto – jeden človek uprostred davu niesol megafón a občas do neho niečo povedal, ale ani on sa netváril ako vodca. Pri tuneli sa spievala hymna.

Pochod sa definitívne zastavil pri parlamente, na schodisku pred Národnou radou mu zahatal cestu rad policajtov. Tu sa ľudia zhromaždili a skandovali heslá, najmä požiadavku predčasných volieb smerom k prázdnej budove parlamentu. Keďže bývalý predseda vlády aj minister vnútra už odstúpili, dav teraz žiadal odstúpenie policajného prezidenta heslom „Gašpar dole!“. Po polhodine sa ľudia postupne rozišli.

Študentský pochod na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Bez dvoch dní presne pred 30 rokmi sa v Bratislave konala pamätná sviečková manifestácia. Bola to vôbec prvá hromadná protestná akcia proti vtedajšiemu režimu v celom Československu, ktorá bola brutálne potlačená. Rodičia dnešných študentov boli vtedy v podobnom veku ako ich deti dnes. S rovnakým nadšením a zápalom vtedy žiadali výmenu vedenia krajiny, ako ju dnes žiadajú ich deti. Ako to dopadne tentoraz?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali