Pohľad do minulosti: 26. októbra sa narodila Hillary Clintonová a herečka a speváčka Rita Wilsonová

Pohľad do minulosti: 26. októbra sa narodila Hillary Clintonová a herečka a speváčka Rita Wilsonová

Bratislava 26. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Medichini, Richard Drew)

 

26. októbra

Narodenia

Reklama

1910 – narodil sa herec Štefan Figura. Dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla. Známym sa stal vďaka dvojúlohe Tanierika-Kopoviča v groteske Suchovo-Kobylina Smrť Tanierika v réžii Jána Jamnického. Ďalšie herecké úlohy v SND sa spájajú s pôsobením režisérov Tibora Rakovského a Miloša Pietora. Okrem herectva sa venoval aj zlepšovateľstvu a vynálezectvu – stereoskopii. Zomrel v roku 2001.

Na kombosnímke Hillary Clintonová a herečka a speváčka Rita Wilson

1942 – narodil sa herec Stanislav Dančiak. Začínal v Činohre Slovenského národného divadla, účinkoval tiež v Divadle na Korze, na Novej scéne a od roku 1990 bol opäť členom Činohry SND. Jeho doménou bol tragikomický prejav: Kočkarev v Ženbe, Šťastlivcov v Lese, Liola v Sicílskej komédii. Popularitu získal aj ako Lord Norton v rozhlasovom seriáli Jána Snopka Lord Norton a jeho sluha James a dabovaním mimozemšťana Alfa v rovnomennom televíznom seriáli. Účinkovanie vo filme a televízii: Skrytý prameň, Sebechlebskí hudci, Lekár umierajúceho času, Jožko Púčik a jeho kariéra, Návrat Jána Petru, Súkromné životy, Dávajte si pozor!, Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, Rivers of Babylon, Dážď padá na naše duše, Šílení, Ordinácia v ružovej záhrade. Na odovzdávaní cien OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) 2010 ho uviedli do Siene slávy. Zomrel v auguste 2018.

Reklama

1942 – narodil sa anglický herec Bob Hoskins, celým menom Robert William Hoskins. Známy bol najmä zo snímok ako Mona Lisa, ktorou si vyslúžil Zlatý glóbus, cenu BAFTA a nomináciu na Oscara, animovano-hranej krimi komédie Kto obvinil králika Rogera? či vojnovej historickej drámy Nepriateľ pred bránami. Diváci a diváčky ho mohli vidieť aj vo filmoch Úsvit Zuluov, Nebezpečné diamanty, Brazil, Sladká sloboda, Problémy so srdcom, Hook, Nixon, Malí veľkí podvodníci, Kráska z Manhattanu, Ruská mafia, Slovník do postele, Hranice života, Utrhnutý z reťaze, Paríž, milujem ťa, Vianočná koleda či Snehulienka a lovec. Na konte mal tiež cenu International Emmy za účinkovanie v britskom seriáli The Street. Zomrel v roku 2014.

1947 – narodila sa americká politička Hillary Rodham Clinton. Manželka bývalého prezidenta USA Billa Clintona bola senátorkou New Yorku a ministerkou zahraničných vecí USA. V roku 2016 neúspešne kandidovala za prezidentku.

1950 – narodil sa český herec Pavel Trávníček. Jeho najznámejšou postavou je princ v legendárnej rozprávke Tři oříšky pro Popelku. Z ďalších filmových úloh: Třetí princ, Kukačka v temném lese, O štěstí a kráse, Kouzelnice od křídového potoka, Tajemství pouze služební a i.

1951 – narodil sa americký funkový hudobník Bootsy Collins, vl. m. William Earl Collins. Známym sa stal začiatkom 70. rokov ako člen kapely Jamesa Browna. Neskôr pôsobil aj v zoskupení Parliament-Funkadelic Georgea Clintona. Od roku 1997 je spolu s ďalšími členmi druhej menovanej formácie členom Rock’n’rollovej siene slávy.

1951 – narodil sa americký filmár a maliar Julian Schnabel. Známy je najmä vďaka životopisnej dráme Skafander a motýľ, ktorej réžia mu vyniesla cenu z medzinárodného filmového festivalu v Cannes, Zlatý glóbus i nomináciu na Oscara. Režíroval tiež snímky Basquiat, Kým sa zotmie a Miral.

Reklama

1956 – narodila sa americká herečka a speváčka Rita Wilson, vl. m. Margarita Ibrahimoff. Manželka Toma Hanksa je známa napríklad zo snímok Bezsenné noci v Seattli, Teraz a potom, Všade samé zvončeky, Psycho, Nevesta na úteku, Náš príbeh či Nejako sa to komplikuje. Venuje sa tiež produkcii a účinkuje na Broadwayi. Ako speváčka má na konte albumy AM/FM a Rita Wilson.

1961 – narodil sa americký herec Dylan McDermott, vl. m. Mark Anthony McDermott. Diváci a diváčky ho môžu poznať zo seriálov Ally McBealová, Advokáti, Sieť teroru, Big Shots, Vnútorný nepriateľ, Hostages či Stalker. Zahral si aj v snímkach Oceľové magnólie, V dráhe strely, Zázrak na 34. ulici, Domov na sviatky, Kráľovná korenia, Ten, kto stojí v kúte (Charlieho malé tajomstvá), Pr(e)dvolebné sľuby, Pád Bieleho domu či Prenasledovaná. V rokoch 2011 – 2013 sa predstavil v prvej a druhej sezóne antológie American Horror Story. Na konte má jeden Zlatý glóbus z celkovo troch nominácií a jednu nomináciu na Primetime Emmy.

1972 – narodil sa anglický filmár Rupert Wyatt. Jeho celovečerným debutom bola autorská snímka The Escapist, ktorá v januári 2008 absolvovala svetovú premiéru na festivale Sundance. V roku 2011 zaujal réžiou sci-fi Zrodenie planéty opíc a v roku 2014 predstavil svoj zatiaľ posledný celovečerný režisérsky počin The Gambler. Bol tiež výkonným producentom prvej sezóny hororovej série The Exorcist, pričom sa postaral aj o réžiu prvej časti.

1973 – narodil sa americký herec, režisér, scenárista a producent Seth MacFarlane. Pracoval na niekoľkých animovaných seriáloch pre deti, kým v roku 1999 nevytvoril dnes už legendárnych Griffinovcov. Stojí tiež za seriálom American Dad!. Režíroval celovečerné komédie Macík, Macík 2 a Všetky cesty vedú do hrobu. Spolupracoval na nich aj ako scenárista a herec, pričom v prvej a druhej menovanej prepožičal hlas drzému plyšovému medvedíkovi. Ako herec sa predstavil napríklad aj v seriáloch Ženy z rodu Gilmorovcov, Rodinná vojna alebo FlashForward.

 

Reklama

Úmrtia

1957 – zomrel grécky spisovateľ Nikos Kazantzakis. Autor románu Alexis Zorbas, ktorý sa stal známym vďaka muzikálu i filmu Grék Zorba. Napísal aj knihu Kristus znovu ukrižovaný, ktorá poslúžila ako predloha pre operu Grécke pašije Bohuslava Martinů a epos Odysseia, ktorý je moderným pokračovaním Homérovho diela. Narodil sa v roku 1883.

1993 – zomrel český herec František Filipovský. Pôsobil v Osvobozeném divadle a v rokoch 1945 – 1992 bol členom Národního divadla. Predstaviteľ predovšetkým komických úloh, pričom medzi najvýznamnejšie filmy, v ktorých sa predstavil, patria Škola, základ života, Cesta do hlubin študákovy duše, Šest medvědů s Cibulkou, Hodíme se k sobě, miláčku…?, televízny film Nezralé maliny alebo seriály Hříšní lidé města pražského a Arabela. Pôsobil v rozhlase a v dabingu, kde vynikajúco daboval francúzskeho komika Louisa de Funés. Narodil v roku 1907.

2009 – zomrel český spisovateľ a humorista Miloslav Švandrlík, ktorý používal tiež pseudonym Rudolf Kefalín. Autor obľúbenej knihy Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky z prostredia socialistickej armády, na ktorú nadviazal mnohými pokračovaniami. Narodil sa v roku 1932.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali