Podozreniu z plagiátorstva čelí ďalší minister, šéf rezortu obrany Metnar

Podozreniu z plagiátorstva čelí ďalší minister, šéf rezortu obrany Metnar

Praha 24. júla 2018 (TASR/HSP/Foto:Úrad vlády Českej republiky)

 

Podozreniu z plagiátorstva čelí v krátkom čase už tretí minister českej vlády.

Po šéfke rezortu spravodlivosti Taťáne Malej a ministrovi práce a sociálnych vecí Petrovi Krčálovi, ktorí medzičasom rezignovali na pôsobenie vo vláde, je podľa verejnoprávnej Českej televízie podozrivý z plagiátorstva aj minister obrany ČR Lubomír Metnar.

Reklama

Na margo jeho diplomovej práce bývalá šéfka akreditačnej komisie, politologička Vladimíra Dvořáková uviedla, že aj keď nejde o typický prípad plagiátorstva, ide minimálne o neetické a neprofesionálne prevzatie cudzích zdrojov, pričom možno iba ťažko povedať, či išlo o úmysel alebo o dôsledok vtedajšej kvality Pedagogickej fakulty Ostravskej univerzity. Práve odtiaľ pochádza ministrova diplomová práca z roku 2004.

Na rozdiel od dvoch už odstúpivších členov Babišovej vlády Metnar neprevzal od iných autorov celé kapitoly, skôr v niektorých pasážach odseky či časti odsekov, pričom menil ich poradie, preskupoval slová a vynechával alebo doplňoval niektoré termíny.

Reklama

Vladimíra Dvořáková pre spravodajský televízny kanál ČT 24 pripomenula, že aj pri posudzovaní diplomovej práce spred 14 rokov sa požiadavky na uvádzanie preberaných zdrojov v princípe nemôžu meniť. Keďže práca takmer neodkazuje na použité zdroje, nemožno vylúčiť, že niektoré jej časti boli prevzaté priamo zo skrípt alebo učebníc. Je otázkou, či to na danej fakulte bol štandard alebo išlo o výnimočný prípad zlyhania zodpovedných, vyplynulo z jej slov.

Samotný minister obrany ČR pre Českú televíziu uviedol, že je to pre neho prekvapenie, pripustil pochybenie a nevylúčil, že ak sa potvrdenie z plagiátorstva potvrdí, zváži aj možnosť demisie.

Ostravská univerzita v roku 2004 ešte nedisponovala systémom na odhaľovanie plagiátov, ktorý využíva iba od roku 2008. Hoci by sa podobný prípad už aktuálne v inštitúcii podľa jej hovorcu Adama Soustružníka nemohol opakovať, danú prácu tam preskúmajú i s jej oponentom.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali