Podľa Lidových novín v Čechách chcú všetci pomáhať utečencom. Iné médiá používajú klamlivé zábery. Propaganda v plnom nasadení

Podľa Lidových novín v Čechách chcú všetci pomáhať utečencom. Iné médiá používajú klamlivé zábery. Propaganda v plnom nasadení

Praha 4. septembra 2015 (HSP/lidovky/Foto:TASR/AP-Luca Bruno)

 

Neznášanlivé a xenofóbne prejavy tlačia mnohých ľudí k úplne opačnému postoju – k solidarite voči utečencom. Niektorí darujú peniaze, oblečenie alebo plienky pre deti, iní ponúkajú prázdne byty na bývanie či voľné pracovné miesta. Takto začína svoj článok v Lidových novinách Šárka Kabátova, ktorá sa snaží navodiť dojem, že väčšina Čechov fandí prílevu imigrantov, len sa to zo strachu pred hŕstkou xenofóbov boja dať verejne najavo. Autorka pokračuje citovaním mailov ktorých spoločný menovateľ je, že pisateľ si neželá byť menovaný. Posielajú ich vraj ľudia z celých Čiech, ktorí sú zaskočení vlnou neznášanlivých komentárov na adresu utečencov.

Podľa propagandistov muž bráni svoju ženu a dieťa vlastným telom. Ako to bolo naozaj si pozrite vo videu nižšie
Podľa propagandistov muž bráni svoju ženu a dieťa vlastným telom. Ako to bolo naozaj si pozrite vo videu nižšie

“Som prekvapená postojmi a náladou väčšinovej spoločnosti k utečencom postihnutých vojnou. Ak by to bolo možné, tak rád pomôžem a nejakú rodinu zo Sýrie môžem ubytovať a minimálne jedného člena rodiny aj zamestnať, ” píše napríklad v maile adresovanom Združeniu pre integráciu a migráciu nemenovaný muž.

Reklama

“Rada by som sa spýtala, či je možné sa prihlásiť k prijatiu jedného až troch detí a po nutnú dobu sa o ne postarať. Sme rodina so štyrmi deťmi, tri z nich sú už dospelé a myslíme si, že máme možnosť pomôcť núdznym,” uvádza v konverzácii so združením pre integráciu a migráciu staršia dvojica, ktorá chce spríjemniť život utečencom (mená neuvádzajú, pretože si to dotyční nepriali) píšu Lidové noviny.

Pomáhať sa dá, ale aj so zdanlivo drobnejšími záležitosťami. Mladá mamička z Prahy si preto v poslednej dobe často dopisuje so svojimi známymi a kamarátmi kvôli nákupu detských plienok. Spoločne totiž pomáhajú utečeneckým rodinám v núdzi, ktoré nemajú na základnú hygienickú potrebu pre bábätká, pridáva autorka ďalší anonymný príbeh a hneď pokračuje ďalším.

Reklama

Pred nedávnom napríklad istý riaditeľ firmy venoval sto tisíc korún na konto presídlených utečencov .

“Naša firma dlhodobo hľadá zamestnancov predovšetkým technických profesií. Chcel by som ponúknuť prácu migrantom”, ponúka pomoc šéf istej spoločnosti, ktorá si neželala byť menovaná.

Potvrdzuje to okrem iného zástupkyňa riaditeľa Organizácie pre pomoc utečencom Lída Bobysudová.

“Dlhodobo spolupracujeme s jednou firmou (názov nechcela z obavy prezradiť – pozn. Red.), ktorá dlhodobo zamestnáva ľudí, ktorí v Česku ešte len začínajú s integráciou. Ďalej autorka prináša príbeh humanitárneho pracovníka Ondřeja, ktorý si taktiež neželá uviesť svoje priezvisko a ktorý plánuje odchod na Balkán, kam denne prichádzajú tisíce utečencov. Mladý muž s dobrodružnou povahou by rád spolupracoval s macedónskou organizáciou Legis.. “Už dlhšiu dobu pomáham na Ukrajine, bol som tam niekoľkokrát ako dobrovoľník. V Česku potom niečo zarobím a vďaka tomu môžem odísť na nejaký čas pomáhať tam, kde je to potrebné”, rozpráva. “Je šokujúce, že v Rusku sa ničia európske potraviny a na brehu Európy nemajú utečenci čo jesť”, nezabudol si kopnúť do Ruska Ondřej, ako keby ono bolo zodpovedné za to, že sa tam západne spoločnosti pokúšajú prepašovať tovar, ktorý podlieha embargu, miesto toho, aby ich rovno darovali utečencom.

Šéf kampane HateFree Culture Lukáš Houdek pridáva svoje skúsenosti: “Mailom alebo do správ na Facebooku mi počas posledných týždňov prišlo už niekoľko prosieb o radu, kam sa majú dotyční obrátiť, keď by radi poskytli svoj byt, izbu alebo dom prípadným utečencom v núdzi. Niektorí ďalší mi písali, že by radi niektorých zamestnali a dali im šancu, iní by radi pomohli ako dobrovoľníci”. “Napísal mi jeden môj známy, ktorý má veľké sklady s oblečením a bude ich rušiť. Tak sa ma pýtal, či by prebytočné zimné oblečenie nemohol venovať utečencom a ako by sa to dalo urobiť,” rozpráva ďalej.

Reklama

Okrem toho sa mu ozval tiež muž, ktorý budúci rok uvoľní svoj byt a rád by ho zadarmo poskytol niekomu, kto ho potrebuje. Najradšej nejakej utečeneckej rodine. V Česku sa pomocou pre utečencov zaoberá napríklad Organizácia pre pomoc utečencom, Združenia pre integráciu a migráciu, ďalej tiež Správa utečeneckých zariadení, ktorá prevádzkuje integračné azylové strediská. Všetky inštitúcie potvrdzujú nárast záujmu o pomoc utečencom. Aký je dôvod? “Tým, ako je veľa negatívnych reakcií v súvislosti s touto témou, tak to niektorých ľudí naopak vedie k tomu, že chcú prejaviť solidaritu, píše na záver Šárka Kabátova.

Jej článok v LN, ktorý by chcel navodiť revolúciu proimigrantskych nálad a v ktorom vystupujú výlučne ľudia, ktorí nechcú byť menovaní však práve kvôli anonymite všetkých respondentov znižuje svoju dôveryhodnosť. Veľmi pripomína žurnalistiku komunistického režimu, kde tisíce anonymných robotníkov vyjadrovalo svoju podporu línii politiky KSČ. Ako povedal český bezpečnostný analytik, Jan Schneider, je príznačné, že súčasnú propagandu vedú hlavne exponenti a funkcionári bývalého režimu a ich potomkovia, ktorí tú propagandu ešte navyše vedú v štýle tej sovietskej.

Napríklad na ČT 24 ukazovali fotku z videa ktoré si môžete pozrieť nižšie a tvrdili, že ležiaci muž “bráni svojim telom” ženu aj s dieťaťom! pred políciou. Ide o ťažkú dezinformáciu a fabuláciu s cieľom propagandisticky pôsobiť na diváka a vyvolať u neho ľútosť a sympatie k migrantom. Pozrite si celé video a uvidíte, že muž sám hodil ženu na koľaje bez akéhokoľvek dôvodu a následne zahral divadielko. Čírou náhodou pred spústou kameramanov a fotografov. Rovnakým spôsobom tieto zábery použili aj propagandisti z idnes.cz.

Propaganda ide na plné obrátky. Ľudia v médiach sa rozhodli nakloniť verejnú mienku v prospech migrantov. Divák či čitateľ dnes musí byť preto o to ostražitejší a nenaletieť hrubej manipulácii médií.

Tu si môžete pozrieť video:

Reklama

https://youtu.be/j0oxkS6F_hw

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali