Partizánska obec s vlastným hradom i zverincom. Vymrie Podhradie alebo znova ožije?

Partizánska obec s vlastným hradom i zverincom. Vymrie Podhradie alebo znova ožije?

Podhradie 4. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Romantickú siluetu mohutného Topoľčianskeho hradu, ktorý sa vypína na vápencovo-dolomitovom brale nad dedinkou Podhradie je vidno už zďaleka

Odľahlá poloha nemusí byť vždy nevýhodou 

Obec Podhradie leží v okrese Topoľčany, na východnom výbežku pohoria Považský Inovec. Vo výške takmer 430 metrov nad morom sa dvíha nad okolitými lesmi, chránená z juhozápadu mohutným Topoľčianskym hradom. Obec spolu s hradom tak vytvára malebnú scenériu, ktorú je dobre vidieť na príjazdovej ceste od neďalekej priehrady Duchonka. Aj napriek krásnemu okoliu však ešte donedávna hrozilo, že sa malá obec práve kvôli jej odľahlej polohe postupne vyľudní.

Reklama

Prvá písomná zmienka o obci Podhradie pochádza z roku 1245, keď sa spomína ešte pod pôvodným názvom Hornouc, alebo Hrnovce. V druhej tretine 13. storočia si nad obcou vybudovalo hrad panstvo z Topoľčian, ktorému neskôr patrilo 26 okolitých obcí. Význam osady Hrnovce vzrástol, postupne sa zmenila na služobnícku obec Topoľčianskeho hradu a získala svoj súčasný názov Podhradie.

 

Reklama

Podpora partizánov neunikla pozornosti Nemcov 

V roku 1918, v čase vzniku Československa, mala obec takmer 500 obyvateľov. Pokojný život v Podhradí narušila II. svetová vojna, počas ktorej obyvatelia obce podporovali partizánov operujúcich v okolí. V partizánskej skupine boli mnohí muži z dediny, ale aj ľudia z okolia Bratislavy, Piešťan a Bánoviec nad Bebravou. Bolo medzi nimi aj 15 ruských a 38 amerických letcov a traja Poliaci. „Aktivity Podhradčanov neunikli nemeckej armáde, ktorá v noci 29. novembra zatkla všetkých 106 chlapcov a mužov vo veku od 14 do 60 rokov. Všetci boli predvedení do Prašíc, kde ich dva dni vypočúvala komisia zložená z Nemcov a miestnych žandárov,“ hovorí o pohnutých časoch starosta obce Milan Štefkovič. Vyšetrovacia komisia však napokon prehlásila, že nikto zo zadržaných nie je partizán a s partizánmi ani nespolupracuje. Obyvatelia Podhradia tak boli zachránení, mnohí z nich sa však aj napriek riziku aktívne zapájali do bojov proti okupačnej nemeckej armáde.

Po vojne boli v roku 1976 zlúčené obce Podhradie, Závada a Velušovce pod jeden miestny národný výbor, ktorý mal sídlo v Závade. „Pretože sa v tom čase podporovali rozvojové a teda strediskové obce, Podhradiu hrozil zánik. Z takmer 500 obyvateľov v roku 1918 klesol ich počet postupne až na 282,“ uviedol Štefkovič.

 

Turisti navštevujú Podhradie kvôli krásnej prírode na úpätí Považského Inovca

Vlastná samospráva, bez jedného 300 obyvateľov 

Reklama

Podhradie získalo opätovne vlastnú samosprávu 1. januára 1990 a situácia sa začala postupne zlepšovať. V obci sa podarilo vybudovať vodovodné siete a dnes je už celá plynofikovaná. V roku 2004 bol pod Topoľčianskym hradom, takmer v strede obce, vybudovaný aj nový Kostol Premenenia Pána. Dnes sa tu objavujú novostavby rodinných domov a počet obyvateľov sa v posledných rokoch začína pozvoľne zvyšovať. „Momentálne má Podhradie 299 obyvateľov a my cítime, že sa sem ľudia začínajú postupne vracať,“ hovorí starosta.

K ďalšiemu rozvoju obce by podľa Štefkoviča pomohol významnejší nárast cestovného ruchu. Vďaka prírodným danostiam i hradu stojacemu nad Podhradím má na to dobré podmienky. Problémom sú však financie, ktorých obec s ročným rozpočtom necelých 100.000 eur nemá nazvyš. Ako dodal, verí, že pomôže aj aktívna spolupráca s okolitými obcami, s podnikateľmi a občianskymi združeniami.

 

Kostol v Podhradí so siluteou hradnej veže

Pre malú obec sú veľké už výdavky nad tisíc eur

Podhradiu sa darí ekonomicky existovať aj napriek tomu, že samosprávam sa v súčasnosti nežije ľahko. Výpadky v rozpočtoch a v príjmoch z podielových daní ruinujú hospodárenie aj veľkých miest. V malých obciach s menej ako 300 obyvateľmi sa každý výkyv v príjmovej či výdavkovej časti rozpočtu okamžite prejaví. „Náš tohtoročný rozpočet je 91.999 eur. To znamená, že už výdavky nad 1000 eur sú pre nás významné. Aj napriek ťažkostiam hospodárime tak, aby sme nešli do mínusu. Ale darí sa nám to len preto, že výdavky naozaj stláčame na minimum a robíme len to, čo je nutné,“ hovorí starosta obce Podhradie Milan Štefkovič.

Reklama

Malé obce často nedokážu využívať ani peniaze z fondov Európskej únie. Tie musia samosprávy spolufinancovať, čo pri väčších rozvojových projektoch znamená výdavky v desaťtisícoch, či stotisícoch eur. „A na to v našom rozpočte, ktorý nie je ani celých 100.000 eur, peniaze nemáme,“ skonštatoval Štefkovič. Aj napriek zložitej ekonomickej situácii sa Podhradie postupne rozvíja a obci sa darí nachádzať zdroje na svoju modernizáciu. „Na budúci rok chceme robiť rekonštrukciu verejného osvetlenia. Celková investícia je okolo 3600 eur. V rámci nej chceme vybaviť osvetlenie úspornými LED žiarovkami, vďaka čomu ušetríme minimálne dve tretiny príkonu elektrickej energie,“ hovorí starosta.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali