Počuli ste už o budovaní medzinárodného poriadku ? Tieto pravidlá zrejme neplatia pre každého

Počuli ste už o budovaní medzinárodného poriadku ? Tieto pravidlá zrejme neplatia pre každého

Washington 27. marca 2023 (HSP/sonar21/Foto:TASR/AP-Jose Luis Magana)

 

Podľa Washingtonu a NATO Rusko tieto pravidlá porušuje (aj Čína) a musí byť potrestané. Nemôžeme si predsa dovoliť, aby “porušovatelia pravidiel” narušovali celosvetový pokoj, píše Larry Johnson

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken

Od roku 1945 Spojené štáty presadzujú svoje globálne záujmy budovaním a udržiavaním rôznych aliancií, ekonomických inštitúcií, bezpečnostných organizácií, politických a liberálnych noriem a ďalších nástrojov, ktoré sa často spoločne označujú ako medzinárodný poriadok. . . .

Reklama

Budovanie medzinárodného poriadku je formálnym programom zahraničnej politiky USA prinajmenšom od 40. rokov 20. storočia a ašpiratívnym cieľom od založenia štátu. Podľa jeho architektov po druhej svetovej vojne medzinárodný poriadok chráni hodnoty USA tým, že udržiava prostredie, v ktorom sa môžu rozvíjať ideály slobodnej a demokratickej spoločnosti – ako sú Spojené štáty. Spojené štáty využili moc aj idealistické predstavy o spoločných záujmoch na podporu poriadku založeného na pravidlách. V tomto zmysle použili pri budovaní poriadku tak tvrdú, ako aj mäkkú moc.

Rozumiete? Takzvaný medzinárodný poriadok je v podstate systém pravidiel, ktoré stanovujú Spojené štáty a svojvoľne rozhodujú o tom, či ich cudzia krajina dodržiava alebo nie. Pointa? Tieto “pravidlá” sú navrhnuté tak, aby podporovali záujmy USA na úkor ostatných.

Reklama

Čo je to pravidlo? Je to “autoritatívny, predpísaný pokyn na správanie, najmä jeden z predpisov upravujúcich postup v zákonodarnom orgáne alebo predpis, ktorý dodržiavajú hráči v hre, športe alebo súťaži”. Teoreticky sa predpokladá, že pravidlo platí pre každého.

Keď sa pozrieme na takzvané medzinárodné pravidlá na podporu globálneho poriadku, objaví sa úplne iný obraz. V podstate hovoríme o medzinárodnom kasíne a Spojené štáty sa tradične správajú ako podvodný krupiér, ktorý sa stará o to, aby vyhrávali priatelia kasína. Tu je jeden príklad. Ak protestujúci vyjdú do ulíc a pokúsia sa zvrhnúť vládu, ktorá sa Spojeným štátom páči, je to zlé a títo protestujúci musia byť potrestaní. Ak však vláda upadla do nemilosti Spojených štátov, potom sú protestujúci posvätné bytosti, ktoré plnia Božiu vôľu, a treba ich podporiť.

Príkladom je Irán. V októbri minulého roka Washington povzbudzoval protesty v Iráne a potrestal iránske orgány za to, že sa snažili potlačiť tieto aktivity:

Spojené štáty v stredu uvalili množstvo nových sankcií na iránskych predstaviteľov zapojených do prebiehajúcich zásahov proti celonárodným protestom v Iráne, čo je najnovšia reakcia USA na snahy Teheránu potlačiť rozhorčenie po smrti 22-ročnej Mahsy Amíniovej.

“Uplynulo 40 dní od smrti 22-ročnej Mahsy Aminiovej vo väzbe iránskej takzvanej ‘morálnej polície’ a my sa pripájame k jej rodine a iránskemu ľudu v deň smútku a zamyslenia,” uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Reklama

Spojené štáty sú odhodlané podporiť iránsky ľud a zabezpečiť, aby sa osoby zodpovedné za brutálne potlačenie prebiehajúcich celonárodných protestov v Iráne zodpovedali,” povedal Blinken.

“Dnes oznamujeme spoločnú akciu ministerstiev zahraničných vecí a financií, v rámci ktorej označujeme 14 osôb a tri subjekty s využitím piatich rôznych orgánov, čo je dôkazom nášho odhodlania použiť všetky vhodné nástroje na vyvodenie zodpovednosti voči všetkým úrovniam iránskej vlády.”

To isté platí aj pre Gruzínsko (krajinu, nie štát). Keď zákonodarný zbor v Tbilisi schválil zákon, ktorý mal obmedziť zahraničné zásahy v Gruzínsku, protestujúci začiatkom marca vyšli do ulíc a bojovali s políciou:

Polícia v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi použila v stredu neskoro večer slzotvorný plyn, vodné delo a omračujúce granáty, keď sa snažila rozohnať druhý deň protestov proti zákonu o “zahraničných agentoch”, ktorý by podľa kritikov obmedzil slobodu tlače a podkopal úsilie krajiny stať sa kandidátom na členstvo v EÚ.

A odpoveď Washingtonu na toto “násilné povstanie”?

Reklama

Hovorca ministerstva zahraničných vecí vo Washingtone Ned Price vyjadril solidaritu s protestujúcimi.

“Naliehavo žiadame gruzínsku vládu, aby rešpektovala slobodu pokojného zhromažďovania a pokojných protestov,” povedal Price. “Stojíme na strane gruzínskeho ľudu a jeho túžob.”

Ak ste si pozreli niektoré z videí z gruzínskych protestov, neboli pokojné.

Je to celkom kontrast k tomu, čo sa odohralo v Spojených štátoch 6. januára 2021, keď priaznivci Donalda Trumpa obkľúčili americký Kapitol. Trumpovi priaznivci sú odsúdení, stíhaní a uväznení ako vzbúrenci, ktorí majú sklon k vzbure. Dôkazy z toho dňa naznačujú, že v dave boli agenti americkej vlády (ako aj niekoľko ukrajinských členov AZOV), ktorí sa ich snažili vyburcovať k násiliu. Keď títo demonštranti vstúpili do Kapitolu, len veľmi málo z nich sa zúčastnilo na násilných činoch. Ale pretože sa postavili proti Joeovi Bidenovi, zaobchádza sa s nimi ako s podlými zločincami. Tucker vracia úder propagandistickému mementu Bidenovej administratívy.

Irán, ktorý bol v Európe široko odsúdený za svoju reakciu na protesty, sa veľmi dobre baví na reakcii francúzskeho prezidenta Macrona na francúzskych občanov, ktorí sú nahnevaní na zvýšenie veku odchodu do dôchodku bez hlasovania francúzskeho zákonodarného zboru:

Iránske orgány sa vyjadrili k masovým protestom a štrajkom vo Francúzsku. Podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násira Kanáního by mal oficiálny Paríž vypočuť francúzsky ľud a upustiť od “barbarských metód násilia voči ľuďom brániacim svoje demokratické práva”.

Pravidlá o protestoch sú maličkosť v porovnaní s veľkým pravidlom o nevykonávaní vojenských aktivít v cudzej krajine, pokiaľ ste neboli vyzvaní, aby ste poslali svoje sily na poskytnutie pomoci, alebo pokiaľ ste neboli napadnutí. Spojené štáty a NATO trvajú na tom, že Rusko je hlavným porušovateľom tohto pravidla a musí byť potrestané. Rusko zasa tvrdí, že koná na ochranu rusky hovoriacich Ukrajincov, ktorých ukrajinská vláda od roku 2014 neúnavne ostreľuje, a proti rozširovaniu NATO k svojim hraniciam.

Rusko ani Čína nedávajú žiadnu dôveru sťažnostiam a rozhorčeniu zo Západu, pretože Amerika má za sebou špinavé vojenské kampane vo Vietname, Iraku, Sýrii, Paname, bývalej Juhoslávii, Somálsku a Afganistane.

Tu je krutá pravda o medzinárodnom poriadku založenom na pravidlách. Je to anachronizmus, ktorý vytvorili Spojené štáty po druhej svetovej vojne, rozpadá sa a Bidenova administratíva pokračuje v zavádzaní politík, ktoré urýchlia jeho zánik.

Reklama

Sledujte Izrael. Ten sa zmieta v protestoch proti navrhovanému zákonu, ktorý má zbaviť jeho Najvyšší súd moci a upevniť ju v rukách výkonnej moci. Rozpory v Izraeli sú hlboké a každým dňom sa prehlbujú. Premiér Benjamin Netanjahu dnes prepustil ministra obrany a izraelský generálny konzul na protest odstúpil.

Prečo o tom hovorím? Pretože Bidenova administratíva zatiaľ nedala najavo, či tieto protesty požehná ako “dodržiavanie medzinárodných pravidiel”, alebo odsúdi Netanjahua ako porušovateľa týchto pravidiel.

Lamenty nad “pravidlami medzinárodného poriadku” odhaľujú skutočnosť, že Amerika už nemá silu ani schopnosť vnútiť svoju vôľu iným. Čína, Rusko, Irán, Saudská Arábia, India a Južná Afrika, aby sme spomenuli aspoň niekoľko významných krajín, sa prebudili do tejto reality a sú zaneprázdnení vytváraním alternatívneho medzinárodného poriadku, ktorý odsunie Spojené štáty na vedľajšiu koľaj. Domnievam sa, že toto je najdôležitejší dôsledok zástupnej vojny medzi NATO a Ruskom na Ukrajine. Slabé podhubie Ameriky bolo odhalené a žiadne hrozby ani sankcie zo strany Washingtonu túto skutočnosť nezmenia.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali