Pochod zajatých ukrajinských vojakov v Donecku na Deň nezávislosti

Pochod zajatých ukrajinských vojakov v Donecku na Deň nezávislosti

Doneck/Kyjev 25. augusta 2014 (HSP/Foto:TASR/Video:Life News)

 

V oboch mestách sa pochodovalo, ale charakter oboch prehliadok bol rôzny

V Kyjeve sa konala prehliadky vojakov a obrnenej techniky v rozsahu, v akom to len bolo možné v tejto pre Ukrajinu ťažkej dobe zrealizovať. Po ulici šli tanky a raketové systémy, hrdí a nablískaní vojaci. Porošenko sľuboval víťazstvo a chytal sa za srdce.

Reklama
Na snímke v druhom rade zľava primátor Kyjeva Vitalij Kličko, predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov, ukrajinský prezident Petro Porošenko a ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk kladú kvety pri pomníku ukrajinského básnika a buditeľa Tarasa Ševčenka v rámci osláv 23. výročia nezávislosti Ukrajiny v Kyjeve 24. augusta 2014

Oficiálne sa bojuje o celistvosť Ukrajiny, proti separatistom, ktorí sa snažia odtrhnúť. Už sa nezdôrazňuje, že ľudia na východe nechcú ísť do EÚ a nechcú sa riadiť normami, ktoré považujú za choré. Tiež sa nehovorí o tom, že ľudia na východe nie sú ochotní sa tváriť, že to, že na hlavných postoch vedenia Ukrajiny, jedni oligarchovia nahradili iných pokladajú za revolúciu, alebo akceptovateľný výsledok Majdanu. Ale hlavne sa nehovorí o tom, že vojakov, ktorí proti ním bojujú a ktorí sa grupujú hlavne z Pravého sektora a ostatných nacionalisticko-fašistických organizácií, ktoré sú momentálne podporované zo Západu, pokladajú jednoducho za fašistov, ktorým sa treba vzoprieť.

Klika, ktorá sa po februárovom puči chopila moci a ktorá svojou politikou priviedla Ukrajinu k občianskej vojne, bola na prehliadke v prvých radoch. Ukrajinci zaslepení vojnovou vravou ešte neregistrujú, že všetok ich národný majetok sa prevádza do zahraničných rúk, že zlato bolo vyvezené do USA a dnes v Donecku a Luhansku bojujú o ložiská zemného plynu, ktorý by po stabilizácií pomerov mali ťažiť americké firmy a dodávať ho cez plynovod do Európy a nie o celistvosť štátu a slobodu.

Reklama

Oligarchovia, ktorí sa teraz dostali do vedenia štátu a jednotlivých regiónov, ešte bezuzdnejšie ako za Janukoviča rozkrádajú a vyciciavajú ubiedení ukrajinský národ.

Ich kšefty počas tejto novej “čestnej” vlády sa neskončili, práve naopak, chytili druhý dych. Ten istý Kolomojskyj, ktorý zarábal za Janukociča, zarába stovky miliónov na tom, že predáva armáde pohonné hmoty za ceny o 50 % vyššie, ako sú trhové. A nikto nič nenamieta. Ten istý Kolomojskyj predáva armáde nepriestrelné vesty štyrikrát drahšie, ako je ich reálna cena a ešte k tomu to sú braky, ktoré nikoho od ničoho nezachraňujú. Poslednou aférou Kolomojského je odber technickej nafty, ktorá zabezpečovala fungovanie ropovodu. Hovorí sa o 600 tisíc tonách a ak si vzal túto naftu bezplatne a spracuje ju vo svojej rafinérii, zarobí gubernátor-oligarcha na tomto podvode 500 miliónov dolárov.

Ďalší miliardár, prezident Porošenko, ktorý sľuboval, že predá celý svoj biznis na druhý deň po zvolení do funkcie, zdá sa trošku na svoj sľub pozabudol. A v súčasnosti, spolu s rodinou, ovláda závody, fabriky a ďalšie aktíva. Takto vyzerá realizácia hesla “Preč s oligarchami z vlády!” v praxi. A nikto mu nič nevyčíta.

Viac o situácii na Ukrajine si môžete prečítať tu.

 

Reklama

Prehliadka v Donecku

V Donecku prebiehal úplne iný pochod k príležitosti Dňa nezávislosti. Po uliciach viedli ukrajinských zajatcov, podobne, ako sa to robilo po druhej svetovej vojne s fašistami. Za nimi šli po ceste umývacie autá, ktoré z asfaltu po ktorom prešli, symbolicky zmyli špinu.

V Donecku už nezostalo veľa ľudí, ale tí čo zostali sa prišli pozrieť na túto prehliadku hanby.

Niektoré média priniesli informácie o ponižovaní ukrajinských vojakov počas prehliadky. Ako prehliadka prebiehala si môžete pozrieť na tomto videu od Life News.

Reklama

 

Ako prebiehala prehliadka v Kyjeve ukazujú tieto fotografie v galérii

ad

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali