Snemovna reprezentantov USA rozhodla o impeachmente Trumpa. Ďalší postup ostáva nejasný

Snemovna reprezentantov USA rozhodla o impeachmente Trumpa. Ďalší postup ostáva nejasný

Washington 19. decembra 2019 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-J. Scott Applewhite)

 

Ďalší postup vo veci impeachmentu prezidenta USA Donald Trumpa zostáva nejasný: demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová sa v stredu večer odmietla vyjadriť k otázke, či a kedy pošle text ústavnej žaloby Senátu, ktorý má právomoc rozhodnúť o prezidentovom zosadení. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP

Na snímke Nancy Pelosiová

Členovia Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, v ktorej majú väčšinu demokrati, v stredu rozhodli o podaní ústavnej žaloby na prezidenta Trumpa vo veci zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom.

Reklama

Uznať prezidenta za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát, kde však majú väčšinu republikáni, ktorí impeachment prezidenta svorne odmietajú.

Proces s prezidentom na pôde Senátu by mal odštartovať v januári budúceho roka, čo by však mohli skomplikovať spory medzi demokratmi a republikánmi.

Reklama

“Uvidíme, čo sa stane,” odpovedala Pelosiová na otázku, či pošle ústavnú žalobu voči Trumpovi do Senátu. Vyjadrila sa tak na tlačovej konferencii krátko po stredajšom schválení impeachmentu plénom Snemovne.

Demokrati v Snemovni reprezentantov boli podľa nej pôvodne odhodlaní posunúť text žaloby Senátu, za súčasnej situácie však budú čakať na ďalšie kroky senátorov.

Podľa Pelosiovej zatiaľ nie je jasné, akú má republikánska väčšina v Senáte predstavu o priebehu procesu s prezidentom, napríklad v otázke pripustenia výsluchov svedkov. Preto podľa nej ešte nebolo možné vymenovať ani “žalobcov”, ktorí by mali zastupovať Snemovňu počas konania v Senáte.

Pelosiová vyjadrila nádej, že republikánski senátori všetky nejasnosti čoskoro vysvetlia a že zaistia spravodlivý priebeh procesu s prezidentom. Podľa neoficiálnych zdrojov by mal líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell ešte tento týždeň oznámiť termín začiatku procesu, uvádza CNN.

 

Reklama

4:17 Trump odmietol impeachment ako pokus o anulovanie výsledkov volieb

Americký prezident Donald Trump odsúdil demokratických členov Snemovne reprezentantov USA za to, že v stredu večer miestneho času odhlasovali podanie ústavnej žaloby voči jeho osobe. Rozhodnutie kongresmanov označil za pokus o anulovanie výsledkov prezidentských volieb, informovala vo štvrtok televízia CNN.

“Po troch rokoch zlovestných honov na čarodejnice, falošných správ a výmyslov, sa demokrati v Snemovni reprezentantov pokúšajú zneplatniť hlasy miliónov amerických vlastencov,” vyhlásil Trump na zhromaždení svojich stúpencov v Michigane krátko po rozhodnutí kongresmanov.

Šéf Bieleho domu zdôraznil skutočnosť, že pri oboch hlasovaniach v Snemovni reprezentantov, kde majú väčšinu demokrati, ho jednomyseľne podporili všetci republikáni. Zároveň pripomenul, že proti impeachmentu hlasovali i traja demokrati.

“Hlasoval za nás každý jeden republikám. Nestratili sme ani jeden republikánsky hlas,” vyhlásil za aplauzu svojich priaznivcov Trump, ktorý sa stal v poradí tretím obžalovaným prezidentom v dejinách USA.

Reklama

Členovia Republikánskej strany neboli podľa Trumpových slov nikdy tak jednotní ako v súčasnosti, čo podľa neho signalizuje, že pokus o jeho odvolanie v Senáte neuspeje.

Proces s prezidentom na pôde Senátu pre obvinenia zo zneužitia právomocí aj marenia vyšetrovania vedeného Kongresom – má odštartovať začiatkom budúceho roka. Vzhľadom na väčšinu republikánskych senátorov sa však očakáva, že prezident bude napokon zbavený obvinení.

Podanie žaloby súvisí s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v budúcoročných prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi. Príslušné vyšetrovanie viedol právny výbor Snemovne.

 

3:08 Kongresmani schválili ústavnú žalobu na Trumpa v oboch bodoch obžaloby

Členovia americkej Snemovne reprezentantov hlasovali za podanie ústavnej žaloby (impeachmentu) na amerického prezidenta Donalda Trumpa v oboch bodoch obžaloby: vo veci zneužitia právomocí aj marenia vyšetrovania vedeného Kongresom. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská televízia CNN.

Na schválenie impeachmentu bolo potrebných minimálne 216 hlasov kongresmanov. O každom z dvoch bodov ústavnej žaloby hlasovali členovia Snemovne, v ktorej majú väčšinu demokrati, osobitne.

Kongresmani hlasovali po straníckej línii, takže menšinoví republikáni impeachment jednomyseľne odmietli.

Pri prvom hlasovaní vo veci zneužitia právomocí podporilo podanie ústavnej žaloby 230 kongresmanov, proti bolo 197. Dvaja demokrati hlasovali proti a jedna prítomná demokratická kongresmanka nehlasovala.

Takmer rovnaký pomer hlasov (229:198) bol aj pri druhom hlasovaní vo veci marenia vyšetrovania vedeného Kongresom. K republikánskym odporcom impeachmentu sa pri druhom hlasovaní pridal ešte tretí demokrat.

Reklama

Súčasný šéf Bieleho domu sa tak stal tretím obžalovaným prezidentom v dejinách USA — po Billovi Clintonovi v roku 1998 a Andrewovi Johnsonovi v roku 1868.

Uznať Trumpa za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát, kde však majú väčšinu republikáni, ktorí impeachment prezidenta odmietajú.

Proces s prezidentom na pôde Senátu má odštartovať začiatkom budúceho roka. Vzhľadom na väčšinu republikánskych senátorov sa však očakáva, že prezident bude napokon zbavený obvinení.

Demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov v stredu na úvod rozpravy o impeachmente označila Donalda Trumpa za trvalú hrozbu pre bezpečnosť USA. Republikánski kongresmani naopak svojho prezidenta bránili, niektorí prirovnali jeho impeachment k ukrižovaniu Ježiša Krista.

Podanie žaloby súvisí s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v budúcoročných prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi. Príslušné vyšetrovanie viedol právny výbor Snemovne.

Reklama

 

2:37 Snemovňa reprezentantov schválila podanie ústavnej žaloby na Trumpa

Na schválenie impeachmentu bolo potrebných minimálne 216 hlasov kongresmanov. Pri hlasovaní, ktoré sa konalo v stredu večer miestneho času, podporilo takýto krok 230 členov Snemovne, v ktorej majú väčšinu demokrati. Kongresmani hlasovali po straníckej línii, takže republikáni impeachment odmietli.

Snemovňa by mala ešte hlasovať o druhom bode ústavnej žaloby, ktorá viní Trumpa, že maril vyšetrovanie Kongresu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali