Pavel Mihaľák: Červený nos je obrovský štít, zdravotný klaun vidí svet úplne inak

Pavel Mihaľák: Červený nos je obrovský štít, zdravotný klaun vidí svet úplne inak

Bratislava 22. decembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Matthew Brown)

 

Už 15 rokov prinášajú nielen do nemocničných izieb radosť a smiech. Hoci v minulosti platilo, že ticho lieči, už niekoľko rokov sa ukazuje, že v niektorých prípadoch je smiech dôležitejší. Umelecký riaditeľ občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors Pavel Mihaľák, nominovaný na Krištáľové krídlo za rok 2019, hovorí, že zdravotní klauni sú kolegami pre skutočných lekárov

Ilustračné foto

Ako by ste opísali zdravotného klauna?

Reklama

Aby ste mohli začať vôbec pracovať, musíte byť naučený, že charakter ktoréhokoľvek zdravotného klauna berie veci inak. On musí vidieť svet ako hru. To je zázrak klaunovstva. Dôležitá je hra a to, že klaun je ako dieťa. Je hravý, je schopný “prestavať” behom pár minút nemocničnú izbu na ostrov, Karibik, vesmír, Divoký západ. Ide o to, že dokáže vtiahnuť dieťa do hry, priniesť predstavivosť, nádej a v konečnom dôsledku smiech, ktoré v nemocnici nemáte. Či už je pacient s ľahkou alebo fatálnou diagnózou, priestor na hru a radosť tam vždy je.

 

Reklama

Keď si vraj nasadíte červený nos, je to pre vás obrovský štít…

Áno, vďaka vzdelávaniu a výcviku sa dostaneme do fázy, že cítime, že červený nos je obrovský štít. Len čo si ja, Pavel Mihaľák, nasadím červený nos, už nie som Pavel Mihaľák. Ale už som doktor Dodo Cikaj a on má úplne iný svet. Ten viac menej problémy nevidí, vždy ich vie vyriešiť. Ako, to sa nepýtajte, ale vie.

Klaun je v širokej populácii vnímaný ako šašo. Náš klaun je normálny človek, osobnosť, ktorá má svoj svet, ktorá je v kuse v problémoch a to je základ. Klaun je inštancia, ktorá sa vzdeláva, aby bola ‘blbšia a blbšia’, vie prijať problém, prijať to trápno. Bežní ľudia sa to snažia zakryť a my sa učíme opak.

 

Avšak nie každý, kto by chcel byť zdravotným klaunom, ním aj môže byť. Počas výcvikoch si siahnete až na úplne dno…

Reklama

Naše vzdelávanie a workshopy nie sú jednoduché, výcvik niekedy trvá aj trištvrte roka. Pre človeka, ktorý na to nie je pripravený, to môže byť veľmi nebezpečné. Je to veľmi intenzívne, ale k profesionalite to patrí. Hra a emócie sú to, na čom potrebujeme pracovať, čo musíme preskúmať. Siahnuť na samé dno, spoznať sám seba, to, ako som schopný prijať to trápno.

Jeden z najskúsenejších komikov nás dostáva do takých ťažkých situácií, osobných i psychologických, že bol často na seminároch postrachom. Vie vás dať dole, dostať do takých trápnych situácií, ktoré neunesiete. Každý sa snaží zakryť svoje nedostatky. Každý je radšej krásny, múdry a inteligentný, ako škaredý idiot alebo outsider, ktorému sa nič nedarí, ktorý ukazuje svoje najslabšie stránky. Neraz sa počas výcvikov stalo, že ľudia plakali a boli na konci so silami. Lebo sa dotkli tej časti svojej osobnosti, ktorej sa majú strach dotknúť, lebo je to veľmi bolestivé. Pre nás je však veľmi dôležité spoznať sám seba, uvedomiť si to a vedieť s tým pracovať.

Človek hlavne spozná, či tú prácu chce a môže robiť a ak áno, musí na tom pracovať. Aj keď chcete robiť balet, tiež musíte pretrpieť a prekrvácať roky. Tvrdý výcvik je veľký dar pre každého, kto chce byť profesionálnym zdravotným klaunom.

Vzdelávame sa však celoživotne. Síce najhutnejšia je tá vzdelávacia jednotka klaunská, ale na druhej miske váh sú všetky ďalšie, ako psychológia, komunikácia, sociológia… a všetkými týmito odbormi musia naši klauni prejsť, aby dokázali transformovať to umenie do toho, čo potrebujeme.
Práve v tomto období hľadáte nových zdravotných klaunov. Aké aspekty pri výbere ľudí zohľadňujete?

Sú tam vždy dva aspekty. Jedna vec je, ako je umelecky schopný rozvíjať sa a pochopiť toho klauna. Druhá vec je osobnosť. Nie je to len o tom, aby bol človek rezistentný a silný, ak sa to dá povedať, odolný voči nešťastiu iných. Ale aby bol aj veľmi empatický. To, s čím pracujeme, je jemný humor. Niekedy stačí, že sa dieťa len pousmeje, necítite nejaký veľký rozdiel. A niekedy stačí podvihnutý kútik a po klauniáde príde za vami matka so slzami v očiach a ďakuje za to, že sa jej dieťa po prvýkrát po mesiacoch usmialo.

Reklama

Potrebujeme empatiu na to, aby sme vedeli, čo ktoré dieťa potrebuje. Zdravotný klaun musí byť veľmi empatický, aby vedel, ako narábať s humorom, priviesť dieťa pomaličky na hru a akceptáciu toho, že tam je niekto s červeným nosom. Musíme tiež vedieť, aký typ humoru vo vývinovej etape človeka existuje. Inak vníma humor batoľa a inak o čosi staršie dieťa.

 

Človek je citlivý a emočný tvor. Nestáva sa, že by zdravotní klauni začali veľmi prežívať príbehy pacientov?

Sme schopní sa nastaviť tak, že si tie veci nepripúšťame. Sme síce veľmi emoční ľudia a nie sme cynici, takže tie veci vidíme, dotýkajú sa nás. Ale sme schopní s nimi pracovať napríklad aj tým, že sa okamžite po klauniáde s kolegom vyrozprávame a predýchame to. Ak treba, tak to prediskutujeme aj so psychológom.

 

Stalo sa niekedy, že zdravotní klauni prekročili istú hranicu?

Ľudí sa snažíme vybrať veľmi empaticky a citlivo. Často sa stáva, že to chce len čas. Ctíme si súkromie a preto je základom, že klopeme a pýtame si povolenie vojsť, hoci to povolenie je také to klaunské. Ale je tu tá možnosť, že pacient môže povedať, že nie. Dávame mu tým veľkú silu, posilnenie toho, že to, čo stráca, svoje súkromie, možnosť rozhodovať, že je odkázaný na pomoc iných, tak tým, že môže povedať nie, je pre neho veľmi posilňujúce. Citlivosť je aj v tom, aby sme niekoho neurazili, nenahnevali, nedehonestovali.

 

Keď si človek číta profily jednotlivých klaunov na vašom webe, zisťuje, že majú zaujímavé a často jedinečné špecializácie a liečebné metódy…

Každý sme umelecky, cítením aj vzdelaním inde. Pre niekoho je silný inštrument hudba, niekto dokáže robiť akrobaciu. Každý sa podľa toho špecializuje na niečo iné. A tak vznikajú napríklad muzikoterapcie či terapie šteklením. Vzniká to z toho, kde sa vám vyprofiluje charakter klauna, aká je vaša osobnosť. On je ozajstný, nehrá predpísanú rolu ako v divadle. Všetko vzniká v reálnom živote, a vy musíme tomu charakteru, tomu klaunovi dať kus zo seba.

Reklama

 

Čo je pre vás najväčším zadosťučinením?

Je viac aspektov. Prvý je okamžitý, keď máme prvú väzbu, keď je tam smiech, rehot, oči zaslepené slzami smiechu. To je to prvé zadosťučinenie, dôkaz, že to funguje.

Pri dlhšie hospitalizovaných pacientoch je to dlhodobejší pokrok. Napríklad, keď je dieťa ostýchavé, rodič sa o neho bojí a klauna k nemu nepustí. Snažíme sa preto si pomaly získavať dôveru. Je to ťažké, keď tam chodíte niekoľko týždňov a nič. Naším poslaním je prinášať radosť a smiech ľuďom, ktorí to potrebujú, ale nevedia sa tomu ešte otvoriť. Trápi nás to, ale sme zvyknutí. Je to ľudská ťažoba, lebo chcete pomôcť a nedarí sa. Ale ono sa to aj darí, aj keď nemáme často spätnú reakciu. A potom, keď sa nám podarí prelomiť ľady, tak je to veľký zázrak.

Posledná fáza radosti a naplnenia je dlhodobá, teda keď klaunujete a dieťa pri vás vyrastá. Máme pár prípadov, keď sú detskí pacienti už dospelí. Keď sa dieťa vylieči z rakoviny alebo iného ťažkého ochorenia, stále sme v spojení. To je najdlhodobejší efekt. Kedykoľvek si napíšeme, zavoláme,… je to dosť silné.

Reklama

 

Nastanú niekedy momenty, keď sa aj samotní clowndoctors “pučia od smiechu”?

To  je najväčší problém. To nás lektori a učitelia “bijú”, že keď si klaun, nesmieš sa smiať. Je to ťažké, keď kolega urobí niečo a vy sa snažíte o kamennú tvár, ale od smiechu vám tečú slzy. Ale stáva sa to. Poviem to takto neprofesionálne, že sa mi tiež párkrát stalo, že som sa musel kolegovi otočiť zadkom, aby som sa mohol nadýchnuť a ‘vyrehotať’ sa. Ale je to ľudsky krásne a zahreje pri srdci, keď sa neviete dorehotať a pridá sa ešte aj dieťa, ktoré povie niečo, že vás to položí.

Smiech je medzinárodná reč. Nemusíte vedieť žiadny jazyk na svete, ale keď sa stretnete s domorodcom a budete sa smiať, ak máte na čom, príde úžasný kontakt.

 

Reklama

Ako si clowndoctors dobíjajú “baterky”?

Prácou. Je dôležité, aby ľudia nemali toto ako svoje jediné zamestnanie. Väčšina našich kolegov robí, či už v divadlách, máme tu ľudí, ktorí boli žurnalistami, špeciálnymi pedagógmi alebo pracujú v inej oblasti. Väčšina sú herci, ale nie je to pravidlo. Nie je to dôležité, dôležité je, aby na to človek mal schopnosti a všetko, čo k tomu patrí. Aj my poznáme ten pocit, že ideme ráno do práce a najradšej by sme nič nerobili. Ale povieme si, dobre, ideme a nadýchneme sa. A skončí klauniáda, sme spotení, nevládzeme do schodov, ale vo vnútri sme dobití, lebo stačí, keď sa vám počas klauniády stane jedna maličká vec a poviete si, áno, toto je to, prečo to má zmysel robiť. A nabije vás to. Vždy, keď vidíte zmysel vo svojej práci, tak vás to musí posunúť ďalej.

 

Bývajú momenty, že napriek tomu, že vnímate význam svojej práce, je to tak náročné, že si niekto povie, že najradšej by skončil?

Samozrejme, hoci zriedka, niektorí ľudia odídu. Potrebujú oddych, niektorí trocha zmeny. Preto sa napríklad dostanú do iného programu, prípadne si vymenia región. Máme veľa nástrojov a veľmi dôležité je to, každý tím na Slovensku má povinnú raz ročne psychologickú supervíziu. Aby sa mohli otvoriť veci, o ktorých človek nevie, pri ktorých sa zdráha, ale mali by byť vypovedané pod odborným dohľadom. A zároveň každý klaun, ak potrebuje, má nárok na individuálnu supervíziu.

 

Rozhovor s Pavlom Mihaľákom je súčasťou multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky, v rámci ktorého prináša TASR každý týždeň rozhovory, fotografie a videá osobností slovenského, európskeho i svetového politického, spoločenského, ekonomického, športového a kultúrneho života.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali