Paška o životnej úrovni Slovákov v rámci EÚ: Musíme sa pozrieť na plnenie zákazu diskriminácie v oblasti odmeňovania za vykonanú prácu

Paška o životnej úrovni Slovákov v rámci EÚ: Musíme sa pozrieť na plnenie zákazu diskriminácie v oblasti odmeňovania za vykonanú prácu

Bratislava 20. mája 2019 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Podpredseda SNS, poslanec Národnej rady a v súčasnosti kandidát na poslanca Európskeho parlamentu, Jaroslav Paška vo svojom pondelkovom blogu upozorňuje, že projekt európskej spolupráce bol pôvodne budovaný na myšlienke vytvorenia spoločného priestoru pokojnej, mierovej, vzájomne výhodnej obchodnej a hospodárskej spolupráce a v súčasnosti sa stráca pomerne veľa času a energie zbytočnými konfliktami medzi štátmi práve kvôli nezhodám v EÚ.

Na snímke Jaroslav Paška (SNS)

“Som presvedčený, že ak dnes pre rozdielne politické názory nevieme nájsť potrebnú zhodu vo vízii o budúcnosti Únie, nemali by sme strácať čas a energiu neproduktívnym dohadovaním sa, ale v záujme zlepšenia životných podmienok ľudí sa sústrediť sa na to, čím ešte vieme posilniť a zlepšiť fungovanie spoločného hospodárskeho priestoru.”

Reklama

Paška pritom vysvetľuje, že vzhľadom na to, že po pätnástich rokoch nášho členstva v EÚ životná úroveň občanov Slovenska dosahuje len približne 70 percent priemeru Únie, politici by sa mali pozrieť najmä na to, čo treba urobiť, aby Slováci v EÚ neostávali občanmi druhej kategórie.

Nevyhnutnou podmienkou dobrého fungovania každej slušnej, civilizovanej a kultúrnej spoločnosti je podľa neho sociálna spravodlivosť. “Považujeme preto za potrebné pozrieť sa na plnenie zákazu diskriminácie aj v oblasti odmeňovania za vykonanú prácu. Ten hovorí, že nikto nesmie byť diskriminovaný pre farbu pleti, vierovyznanie, sexuálnu orientáciu a podobne a nemal by dostávať z takéhoto dôvodu nižší plat.”

Reklama

“Napriek tomu vidíme v jednotnom spoločnom hospodárskom priestore EÚ doposiaľ prehliadanú mzdovú diskrimináciu, a to v závislosti od miesta vykonávania práce,” myslí si podpredseda SNS a dodáva, že slovenskí zamestnanci zahraničných firiem (obchodné reťazce, banky, automobilky a podobne) dostávajú len približne jednu tretinu či polovicu mzdy oproti rovnakým zamestnancom tých istých zamestnávateľov v starých krajinách EÚ. “Sme presvedčení, že je potrebné zodpovedne preskúmať, či by sme v spoločnom hospodárskom priestore Európskej únie, kde sú približne zjednotené ceny energií, palív, potravín aj služieb, nemali mať pri rovnakom type a rovnakej produktivite u toho istého zamestnávateľa primerane zjednocované aj ceny práce a mzdy.”

Paška v blogu na stránkach Hospodárskych novín uviedol, že v súčasnosti uplatňovaný voľne pôsobiaci trhový princíp, keď je výška mzdy generovaná prevažne pomermi konkrétneho regionálneho či národného trhu práce, podľa neho v podstate neguje existenciu spoločného hospodárskeho priestoru pri vytváraní ceny práce a nezohľadňuje elementárne ľudskoprávne aspekty obsiahnuté v základných zmluvách o EÚ.

“Ak sme v uplynulých rokoch dokázali mobilným operátorom či bankám vysvetliť, že v spoločnom hospodárskom priestore majú mať rovnakú cenu za svoje služby na celom území EÚ, potom by mal uvedený princíp platiť aj na cenu práce u týchto zamestnávateľov. Rovnako by ďalší nadnárodní zamestnávatelia mali brať do úvahy, že vnútorné hranice členských štátov ich neoprávňujú stanovovať ich zamestnancom v iných členských štátoch EÚ za rovnakú prácu horšie platové podmienky.”

Otvorenie diskusie o súlade dvojakých miezd za výkon rovnakej práce v rozdielnych štátoch či regiónoch s právom EÚ je podľa Pašku absolútne legitímne, pretože takíto zamestnávatelia pravdepodobne ukracujú svojich zamestnancov dvakrát. Prvýkrát, keď im za plnohodnotnú prácu vyplácajú nižšiu, podhodnotenú mzdu. A druhýkrát, keď im z tej nízko nastavenej mzdy po skončení pracovného cyklu vzniká nárok len na porovnateľne podhodnotený dôchodok.

 

Reklama

Problémy nových členských štátov 

“Vážnosť uvedeného problému je o to väčšia, sa netýka len pracujúcich u „európskych“ zamestnávateľov na Slovensku, ale prakticky všetkých pracujúcich u takýchto zamestnávateľov v nových členských štátoch EÚ.”

Vysvetľuje, že porovnateľným problémom pre kvalitu života je v uplynulom roku popísaný a zverejnený výsledok výskumu prof. Thomasa Pikettyho, (Direktora a odborného garanta univerzity L´ École des hautes études en sciences sociales v Paríži, kmeňového profesora inštitútu L´École d’économie de Paris a súčasne hosťujúceho profesora The International Inequalities Institute of The London School of Economics and Political Science), ktorý poukázal na systematický transfer kapitálu z nových štátov EÚ využívaného na zvyšovanie bohatstva a životnej úrovne materských štátov investorov.

“Piketty vyhodnotením finančných transferov medzi štátmi V4 a starými krajinami EÚ v rokoch 2010 až 2016 zistil, že priemerný ročný odliv ziskov a príjmov z majetku európskych firiem zo Slovenska predstavoval v priemere 4,2 percenta HDP (4,7 percent z Poľska, 7,2 percent z Maďarska, 7,6 percent a z Česka), čo zodpovedajúco znížilo národný príjem týchto štátov a zvýšilo bohatstvo krajín investorov.”

“Jednoducho, nízke mzdy zamestnancov vo východoeurópskom regióne, pracujúcich v automobilkách, obchodných reťazcoch, bankách, telekomunikačných službách, poisťovniach generujú európskym investorom vysoké zisky, ktoré si vyvezú a zdania vo svojich krajinách.”

Reklama

Jaroslav Paška v tejto súvislosti dodáva, že peniaze a hodnoty vytvorené prácou našich ľudí tak štáty investorov využívajú na zlepšenie kvality svojho zdravotníctva, školstva, či zlepšenia sociálnej starostlivosti. Zahraniční investori a ich materské štáty takto ochudobnia Slovensko a našich občanov o cca jednu miliardu eur ročne, ktorá by mala byť pri férovom nastavení pravidiel priamo použitá na zvýšenie kvality nášho zdravotníctva, školstva či zlepšenia sociálnej starostlivosti u nás.

Piketty tiež upozornil, že pri takto nastavených mechanizmoch finančných transferov EÚ budú bohaté krajiny Únie stále bohatnúť a my chudobnieť, pretože naši zamestnanci v ich firmách na Slovensku pri tomto nastavení nepriamo nútene pracujú aj na zvyšovaní životnej úrovne štátov, odkiaľ prichádzajú investori.

“Zjednodušeným predstavením týchto dvoch okruhov asymetrií našich hospodárskych vzťahov s EÚ chcem poukázať na to, že popri nových výzvach na rozličné reformy Únie prichádzajúcich z Bruselu musíme v záujme ochrany práv našich občanov myslieť aj na narovnávanie voči nám ešte stále trocha pokrivených európskych pravidiel…”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali