Parlamentný výbor má riešiť Ficove vratky a Pellegriniho údajnú reklamu

Parlamentný výbor má riešiť Ficove vratky a Pellegriniho údajnú reklamu

Bratislava 28. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Dostál, ktorý podal podnet tvrdí, že premiér mohol porušiť zákon tým, že vratky za plyn využil v rámci prebiehajúcej kampane svojej strany Smer-SD

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií by mal začiatkom februára riešiť údajné prehrešky premiéra Roberta Fica a predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD) voči zákonu o konflikte záujmov. Podnety na nich podal šéf OKS Ondrej Dostál.

Reklama
Na snímke podpredseda OKS Ondrej Dostál
Na snímke podpredseda OKS Ondrej Dostál

Zvolanie rokovania výboru plánuje jeho predseda Alojz Přidal (KDH), ktorý to TASR potvrdil. Verí, že poslanci vládnej strany aj opozície na rokovanie prídu, hoci je pred voľbami. Pripomína, že stále im plynie funkčné obdobie.

Podanie voči Ficovi sa týka vratiek za plyn. Dostál upozorňuje, že podľa ústavného zákona nesmie verejný funkcionár uprednostniť osobný záujem pred verejným. “Verejný funkcionár nesmie využívať svoju funkciu, právomoci z nej vyplývajúce a informácie nadobudnuté pri jej výkone alebo v súvislosti s jej výkonom na získavanie výhod vo svoj prospech, v prospech jemu blízkych osôb ani iných fyzických osôb alebo právnických osôb,” píše v podaní Dostál, ktorý kandiduje v parlamentných voľbách na listine SaS.

Reklama

Nazdáva sa, že Fico mohol porušiť zákon tým, že vratky za plyn, ktoré budú stáť štátny rozpočet približne 48 miliónov eur vrátane poštovného, využil v rámci prebiehajúcej kampane svojej strany Smer-SD. “Kým samotné rozhodnutie o vratkách za plyn možno vnímať aj ako predvolebnú kampaň strany Smer-SD za štátne peniaze aj ako vecné rozhodnutie vlády vychádzajúce z jej ideologickej orientácie a populistického štýlu politiky, spôsob, akým sa realizovalo (zasielanie poštových zásielok domácnostiam a vyplácanie vratiek tesne pre termínom konania parlamentných volieb) má jednoznačne charakter zneužívania prostriedkov štátneho rozpočtu v prospech predvolebnej kampane vládnucej politickej strany,” uvádza sa v podaní.

Podľa Dostála uvedeným konaním mohlo dôjsť k uprednostneniu osobného záujmu verejného funkcionára, teda predsedu vlády Roberta Fica, a jemu blízkej právnickej osoby, strany Smer-SD, pred verejným záujmom. “Osobným záujmom je v predmetnom prípade záujem strany Smer-SD a Roberta Fica ako jej predsedu uspieť vo voľbách do NR SR aj za cenu uprednostnenia tohto osobného záujmu pred verejným záujmom v podobe hospodárneho a efektívneho nakladania s prostriedkami štátneho rozpočtu,” vysvetlil Dostál, ktorý žiada preverenie prípadu. A ak premiér porušil zákon, mal by podľa neho prísť o ročný plat.

Podnet voči Pellegrinimu sa týka jeho narodeninového letu stíhačkou. Podľa Dostála vo videu o tomto lete robí skrytú reklamu na whisky. Pellegrini to odmieta. Dostál žiada tiež prešetriť, či Pellegrini neporušil zákon o konflikte záujmov, keď si mal vyžiadať videozáznam z poslaneckej garáže. Ten má usvedčovať Antona Martvoňa (Smer-SD) z fotografovania nového auta straníckeho kolegu Andreja Kolesíka. To mal následne posunúť médiám. Aj preto údajne Martvoň chýba na kandidačnej listine Smeru-SD. Pellegrini odmietol, že by si kedykoľvek v minulosti vyžadoval alebo videl akékoľvek zábery z bezpečnostných kamier v garážach či iných priestoroch NR SR.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali