Paríž je opatrný v kauze podozrievania svojho občana zadržaného na Ukrajine

Paríž je opatrný v kauze podozrievania svojho občana zadržaného na Ukrajine

Kyjev/Paríž 7. júna 2016 (TASR/HSP)

 

Francúzsko zatiaľ nepožiadalo ukrajinské úrady o vydanie svojho občana zatknutého koncom mája na Ukrajine pre podozrenie z plánovania teroristických útokov počas nadchádzajúcich futbalových majstrovstiev Európy. Použiť pri nich údajne mal zbrane a výbušniny, ktoré si zaobstaral na Ukrajine

Predstaviteľ francúzskeho veľvyslanectva v Kyjeve pripustil, že Paríž by mohol požiadať o vydanie svojho občana. Zatiaľ sa však zrejme vychádza z premisy, že ukrajinská bezpečnostná služba SBU “chce viesť svoje vyšetrovanie 60 dní, preto bude (Francúz) zatiaľ na Ukrajine”.

Reklama

 

O prípade informoval v pondelok v Kyjeve riaditeľ ukrajinskej SBU Vasyľ Hrycak, ktorý vyhlásil, že Francúzovým zadržaním sa podarilo zabrániť sérii 15 teroristických útokov vo Francúzsku. Všetky sa mali odohrať pred futbalovým šampionátom a počas neho. Ich terčom mali byť okrem mostov a železníc aj židovské a moslimské modlitebne, ako aj verejné budovy.

Reklama

Francúzske úrady však v pondelok večer nepotvrdili zámer svojho občana spáchať teroristický útok.

“Nemáme žiadne právne podklady na to, aby sme v súvislosti s týmto francúzskym občanom mohli deklarovať, že plánoval atentáty,” uviedol zdroj blízky francúzskemu ministrovi vnútra Bernardovi Cazeneuvovi. Zdroj upozornil, že vo vyhláseniach na túto tému treba “zachovávať maximálnu opatrnosť”.

Na Ukrajine zadržaný Grégoire M. pracoval ako inseminátor na roľníckom družstve v oblasti Bas-Rhin. Podľa denníka Le Parisien zrejme sympatizuje s radikálnymi krajne pravicovými hnutiami, napr. s kontrarevolučným, katolíckym a nacionalistickým združením Renouveau français – tričko s jeho logom sa našlo počas prehliadky v dome Grégoira M.

Podľa dnešného vydania denníka Le Parisien, Grégoira M. a ďalšieho mladého muža z východného Francúzska kontrolovali na ukrajinsko-poľských hraniciach už v júli 2014. Odvtedy Grégoire M. podnikol asi desať ciest na Ukrajinu, pričom vždy využíval rovnaký hraničný priechod. Na Ukrajine chcel údajne rozbehnúť podnikanie v poľnohospodárstve.

Podľa ukrajinskej tajnej služby Francúz vlani v decembri na Ukrajine nadviazal kontakty s ilegálnymi ozbrojenými skupinami a ponúkal im humanitárnu pomoc. Veľmi rýchlo však vraj začal prejavovať záujem o nákup zbraní. Ukrajinská tajná služba zverejnila videozáznam jedného z nákupu zbraní Grégoirom M., ktorý urobil skrytou kamerou jej agent.

Reklama

Ukrajinská SBU zverejnila aj videozáznam nasnímaný 21. mája na ukrajinskej strane hraníc s Poľskom, ktorý zachytáva zatknutie francúzskeho občana. Francúzske médiá sa pozastavujú nad tým, že táto “scéna bola hodná Ramba”, keďže zasahujúci vojaci ho vytiahli z auta a spacifikovali “holými rukami, bez použitia zbraní”.
Na margo tohto zásahu Hrycak vyjadril nádej, že “táto operácia umlčí negatívnu kritiku o údajnej neschopnosti ukrajinských jednotiek osobitného určenia”.

Le Parisien dodal, že vyšetrovatelia francúzskej justičnej polície (DCPJ), ktorí sa majú zaoberať prípadom tohto možného pašovania zbraní, stále čakajú na doplňujúce informácie o okolnostiach zadržania Grégoira M.
Ako Hrycaka citovala agentúra UNIAN, operácia, ktorej cieľom bolo Francúzovo zadržanie a usvedčenie, sa pripravovala pol roka. Počas operatívnej akcie bolo občanovi Francúzska odovzdaných päť automatov typu Kalašnikov, dve riadené protitankové rakety, 125 kilogramov TNT a sto detonátorov. Celý arzenál bol zhabaný po Francúzovom zadržaní na hraniciach s Poľskom.

Viaceré francúzske médiá a analytici upozorňujú aj na geopolitický kontext prípadu – pretrvávajúci konflikt na východe Ukrajiny, ktorý spôsobuje, že štát ležiaci v blízkosti balkánskej pašeráckej trasy je vyhľadávaným priestorom na pašovanie zbraní a kontrabandu všetkého druhu.

Ukrajina rokuje s EÚ o voľnom pohybe svojich občanov na území EÚ. Francúzova kauza by mohla byť dôkazom jej dobrej vôle pomáhať EÚ v boji proti terorizmu, konštatoval Le Parisien. “Chcú, aby sme sa im poďakovali, aby sme im boli vďační,” uviedol nemenovaný francúzsky diplomatický zdroj pre švajčiarsky denník Le Temps na adresu Ukrajiny.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali