Pápežská nadácia spúšťa štipendijný program pre irackých študentov

Pápežská nadácia spúšťa štipendijný program pre irackých študentov

Irak 4. marca 2021 (HSP/TK KBS/Foto:Facebook/ACN)

 

Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi spúšťa štipendijný program pre irackých univerzitných študentov v hodnote 1,5 milióna eur. V priebehu nasledujúcich štyroch rokov sa prostredníctvom neho budú udeľovať štipendiá 150 študentom Katolíckej univerzity v Erbile, hlavnom meste autonómnej oblasti Kurdistan

Pápež v Iraku
Na snímke pápež František

Cieľom projektu je podpora spolunažívania medzi náboženstvami a perspektívne vytváranie pracovných príležitostí pre mladých kresťanov.

Reklama

Podľa chaldejského katolíckeho arcibiskupa Baššára Wardu z Erbilu „je Katolícka univerzita v Erbile majákom a symbolom nádeje najmä pre mladú generáciu.“ Väčšina študentov katolíckej univerzity sú takzvané „vnútorne vysídlené osoby“ a utečenci z rôznych častí Iraku. Pochádzajú z Bagdadu, Basry, Dijálá, Dihoku, Karkúku, Ninive/Mosulu, Sindžáru či Sulajmáníje:

  • 72 % študentov tvoria kresťania,
  • 10 % moslimovia,
  • 18 % jezídi.

 

Reklama
Mladí ľudia rôzneho vierovyznania sa na tomto mieste učia spolunažívať

V irackom Kurdistane žije kresťanská menšina v relatívnom, no nie absolútnom bezpečí. Pocit neistoty pretrváva, a to hlavne pre kritickú hospodársku situáciu. Predovšetkým mladí ľudia tak stoja pred rozhodnutím, či majú v krajine zostať, alebo z nej emigrovať. Počet kresťanov v Iraku sa za posledné desaťročie dramaticky znížil. Katolícka univerzita v Erbile, založená pred piatimi rokmi, je v tejto situácii pre mladých ľudí východiskom – ponúka im vyhliadky do budúcnosti.

Katolícka univerzita v Erbile je rozhodujúcim projektom, ktorý má posmeliť kresťanov zostávajúcich v severnom Iraku a Kurdistane. Kresťania by neuvažovali o emigrácii z krajiny, keby ich k tomu nenútilo zvýšené násilie. Keď budú mať mladí kresťania možnosť získať dobré vzdelanie, bude to ďalší dôvod zostať. ACN vynaložila veľké úsilie, aby pomohla kresťanom žiť v ich vlasti – podporovala obnovu domov, kostolov aj infraštruktúry. Postupne však nastal čas, aby sa začalo investovať do ambiciózneho projektu – mladých ľudí.

CUE je jedinou katolíckou univerzitou v krajine a ponúka viaceré študijné programy, napríklad aj architektúru a stavebné inžinierstvo.

Iracký arcibiskup Baššár Warda povedal pre ACN:

„Musíme irackým ľuďom počas pápežovej návštevy priniesť dobré správy. Vízia, že do roku 2025 budeme mať 1 000 univerzitných študentov, dáva našim slovám váhu, mladým ľuďom prináša jasnú budúcnosť a ich rodičom nádej.“

Reklama

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali