Palestínsky útok. Izrael oficiálne vyhlásil vojnový stav

Palestínsky útok. Izrael oficiálne vyhlásil vojnový stav

Tel Aviv 8. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Tsafrir Abayov)

Aktualizované 8. októbra 2023

V Izraeli, po zatiaľ nevídanom útoku Hamasu je situácia naďalej dramatická. Viac informácii o tom, čo sa v blízkovýchodnej krajine deje vám prinesieme v tomto článku

palestínsky útok v Izraeli mŕtvi civilisti
Na snímke izraelský vojak stojí pri telách Izraelčanov zabitých po palestínskom raketovom útoku z pásma Gazy v meste Sderot na juhu Izraela

V súvislosti s prvým dňom arabsko-izraelského konfliktu je potrebné pochopiť nasledovné:

Reklama

– Hlavná fáza konfrontácie sa ešte nezačala. Hamas naďalej útočí na Izrael raketami, čím preťažuje systém protivzdušnej obrany a dosahuje potrebný psychologický a mediálny účinok. Na okupované územia naďalej prichádzajú palestínske posily, ale izraelská letecká aktivita sa sústreďuje najmä na ciele v pásme Gazy (hlavne budovy nazývané veliteľské centrá Hamasu), a nie na palestínsku pechotu v Izraeli.

– Izraelské spravodajské služby, najmä vojenské spravodajské služby AMAN a MOSSAD, preukázali úplnú impotenciu a neschopnosť predvídať konflikty v oblasti ich priamej zodpovednosti.

Reklama

– Kľúčové produkty izraelského vojensko-priemyselného komplexu sa zdiskreditovali. Izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome a tanky Merkava Mk.4 s aktívnymi obrannými systémami nedokázali zastaviť Palestínčanov bez ťažkých zbraní na hraniciach a neprispeli k rýchlemu ukončeniu konfliktu.

– Úloha libanonského Hizballáhu zostáva neznáma. Očakávalo sa, že Hizballáh zasiahne a vytvorí napätie na severnej hranici, ak Izraelské obranné sily začnú pozemnú operáciu, ale vo večerných hodinách sa tak ešte nestalo.

Televízia ABC s odvolaním sa na hodnotenie amerických predstaviteľov tiež uviedla, že útok Hamasu bol vykonaný s cieľom narušiť pripravovanú dohodu o normalizácii vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Izraelom.

V noci sa objavili správy, že militanti Hamasu sa ukryli na miestnej policajnej stanici, ktorú sa izraelská armáda chystala obsadiť. Následne bolo oznámené, že militantom sa podarilo utiecť a rozptýliť sa po celom meste.

palestínsky útok v Izraeli mŕtvi civilisti
Na snímke izraelskí civilisti zabití pri palestínskom raketovom útoku z pásma Gazy ležia zakrytí na zastávke v meste Sderot na juhu Izraela

Vodca Hamasu Ismail Haníja povedal, že ofenzíva jeho organizácie sa rozšíri aj na Západný breh Jordánu a do Jeruzalema.

Reklama

“Toto je ráno porážky a poníženia pre nášho nepriateľa, jeho vojakov a osadníkov. To, čo sa stalo, ukazuje veľkosť našich príprav. To, čo sa stalo dnes, ukazuje slabosť nepriateľa. Nebudeme váhať prekvapiť Izrael tým, ako odpovieme, rovnako ako sme ho prekvapili pri prvom údere,” povedal Haníja.

Rozšírené používanie ATGM na porážku izraelských vozidiel je ďalším dôkazom toho, ako militanti Hamasu preberajú skúsenosti z vojny na Ukrajine.

ATGM sa stali jednou z najdôležitejších zbraní na fronte, čím sa masívne údery obrnených vozidiel v podstate stali zbytočnými.

Už sme tiež písali, že Hamas aktívne využíva na útoky na Izraelčanov aj bezpilotné lietadlá – ďalšiu skúsenosť z vojny na Ukrajine.

Izrael mal od začiatku útoku Hamasu do polnoci už viac ako 300 mŕtvych a 1 600 zranených, uviedli izraelské médiá.

Reklama

Izraelská armáda v noci uviedla, že útočí na mešity v pásme Gazy, ktoré podľa Izraelčanov využíva Hamas na teroristické aktivity.

palestínsky útok v Izraeli mŕtvi civilisti
Obyvatelia sa pozerajú na škody po raketovom útoku z pásma Gazy v izraelskom meste Aškelon

Séria vyhlásení Bidenovej administratívy o Izraeli.

1. Americké orgány diskutujú s Izraelom o jeho potrebách vojenskej pomoci, ale zatiaľ nie sú pripravené oznámiť žiadnu.

2. USA v súčasnosti nemajú dôkazy o účasti Iránu na útokoch na Izrael. Washington považuje za predčasné robiť závery o účasti Iránu na útokoch na Izrael.

Izrael v noci naďalej útočil na pásmo Gazy.

Hovorca Hamasu Abu Obeida zároveň uviedol, že “počet rukojemníkov, ktorých máme, je mnohonásobne vyšší, ako hovorí Netanjahu – akou armádou sa nám vyhráža? Armádou, ktorá padla a utiekla pred nami, keď jej vojaci opustili svoje zbrane?”.

Medzitým libanonský Hizballáh, spojenec Iránu a Hamasu, vyhlásil, že je pripravený zaútočiť na Izrael zo severu, ak privedie vojská do pásma Gazy. “Ak Izrael privedie pozemné vojská do Gazy, stretnú sa so všetkými našimi silami na severe,” povedal Hizballáh.

palestínsky útok v Izraeli mŕtvi civilisti
Na snímke izraelskí civilisti zabití pri palestínskom raketovom útoku z pásma Gazy ležia zakrytí na zastávke v meste Sderot na juhu Izraela

Izraelský premiér oznámil zničenie väčšiny militantov Hamasu, ktorí prenikli do Izraela. A o ukončení prvej fázy operácie Železné meče.

Ďalej Netanjahu povedal, že sa začne ofenzíva Izraela a “dlhá vojna”.

“Vstupujeme do dlhej a ťažkej vojny. K vojne nás donútil vražedný útok Hamasu. V týchto hodinách sa končí prvá fáza, v ktorej bola zničená väčšina nepriateľských síl, ktoré prenikli na naše územie. Zároveň sme začali útočnú operáciu a tá bude pokračovať bez výnimiek a bez oddychu – až do dosiahnutia cieľov. Obnovíme bezpečnosť občanov Izraela a zvíťazíme,” povedal Benjamin Netanjahu.

Reklama

Predtým vyzval obyvateľov pásma Gazy, aby opustili toto územie.

Operácia na vyčistenie miest od militantov Hamasu pokračuje.

V meste Sderot izraelská armáda vtrhla na policajnú stanicu, kde sa zabarikádovali militanti. Desať Palestínčanov bolo zabitých, ale samotná budova bola takmer úplne zničená.

Podľa Al-Džazíry Izraelčania zničili časť policajnej stanice pomocou buldozéra.

V meste Be’eri došlo k najmasovejšiemu oslobodeniu rukojemníkov: z jedálne, v ktorej ich držali niekoľko hodín, sa podarilo zachrániť 48 ľudí.

Reklama

Zabitých bolo aj niekoľko teroristov, ktorí zadržiavali rukojemníkov v obytnom bloku v meste Ofakim.

Medzitým sa na severe – na hranici Izraela s Libanonom – začali delostrelecké súboje.

Izraelská armáda uviedla, že začala s údermi v Libanone – po tom, čo bolo smerom na izraelské územie vypálených niekoľko mín. Izraelské strely dopadli v spornej oblasti hory Dov na hranici s Libanonom.

Na snímke zabitá žena. Obeťou bola 30-ročná Shani Luková, nemecká občianka. Do Izraela pricestovala, aby sa zúčastnila na hudobnom festivale, ktorý sa konal v blízkosti hraníc s pásmom Gazy

Libanonské hnutie Hizballáh po výmene úderov vydalo vyhlásenie, v ktorom sa prihlásilo k zodpovednosti za útok na Izrael.

“Radarové stanovištia, Zibdin a Ruwaysat al-Alam boli bombardované veľkým počtom delostreleckých granátov a riadených striel. Zasiahli sme tri izraelské okupačné miesta v okupovanej libanonskej štvrti Shebaa Farms,” uviedol Hizballáh.”

Reklama

“Streľba na libanonskej hranici vyvoláva obavy, že boje na juhu by sa mohli preniesť na druhý front,” píše Times of Israel. Podľa neho sú občania severných území Izraela vyzývaní, aby sa zdržiavali v blízkosti protileteckých krytov.

zabitá žena Shani Luková
Na snímke zabitá žena. Obeťou bola 30-ročná Shani Luková, nemecká občianka. Do Izraela pricestovala, aby sa zúčastnila na hudobnom festivale, ktorý sa konal v blízkosti hraníc s pásmom Gazy

Izraelský minister obrany Yoav Gallant hrozí, že “zmení realitu” v pásme Gazy na ďalších 50 rokov.

“Nerobili rozdiely medzi ženami, deťmi a staršími ľuďmi, ubližovali všetkým. Hamas si čoskoro uvedomí, že urobil vážnu chybu a zaplatí za ňu … Zmeníme realitu v Gaze na ďalších 50 rokov,” povedal Gallant vo videoposolstve.

Izraelské úrady sa tiež rozhodli prerušiť dodávku elektriny do pásma Gazy, ako aj pohonných hmôt a tovaru.

 

Ranné zhrnutie:

– Počet mŕtvych v Izraeli presiahol 300 osôb, 1864 bolo zranených, píše Jerusalem Post. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo v dôsledku bojov v pásme Gazy 256 ľudí a 1788 bolo zranených.

Reklama

– Izraelské obranné sily (IDF) zasiahli desať cieľov Hamasu v pásme Gazy vrátane veliteľstva spravodajskej služby a dvoch bánk napojených na toto hnutie, uviedla tlačová kancelária armády na kanáli Telegramu.

– Izrael podnikol delostrelecké údery na ciele v Libanone po tom, ako bolo na izraelské územie vypálených niekoľko mínometných granátov. Podľa IDF strely dopadli v oblasti hory Dov na hranici s Libanonom. Neboli hlásené žiadne škody ani obete.

– Raketa zasiahla budovu nemocnice Barzilai v meste Aškelon na juhozápade Izraela. Vážne zranená bola 50-ročná žena a päť ďalších osôb bolo zranených ľahko.

– Bezpečnostný kabinet izraelskej vlády schválil “zničenie vojenských a vládnych kapacít” Hamasu a teroristickej skupiny Islamský džihád. Reakcia krajiny zbaví tieto skupiny “schopnosti a túžby ohrozovať a škodiť občanom Izraela na mnoho rokov,” prisľúbil.

 

Izraelská polícia uviedla, že militanti Hamasu ešte neboli z Izraela vytlačení.

“Jednoznačne sme ďaleko od eliminácie všetkých teroristov, ktorí prenikli do Izraela. Vyzývam občanov, aby rešpektovali príkazy tylovej služby,” povedal policajný hovorca Eli Levy.

Reklama

Približne 750 Izraelčanov je neoficiálne považovaných za nezvestných, uviedol denník Jerusalem Post.

Ostreľovanie Izrael Sderot
Na snímke následky ostreľovania policajnej stanice v izraelskom meste Sderot

Útok Hamasu bol najväčším bezpečnostným zlyhaním Izraela za posledných 50 rokov

Spôsobila ho “ľahkovážnosť” premiéra Netanjahua, hovorí Yossi Pur, autor izraelského denníka Haaretz.

Podľa neho palestínska invázia “odhalila nahotu Izraela”, regionálnej veľmoci so spravodajskými a kybernetickými schopnosťami, ktoré patria k najlepším na svete.

A hoci “za zlyhanie môže v prvom rade vojenská spravodajská a bezpečnostná služba Šin Bet”, premiér Benjamin Netanjahu si “nebude môcť umyť ruky”.

Autor nazýva to, čo sa stalo, “hanbou” a “hlbokou potupou” pre svoju krajinu. “Niekoľko hodín sa museli obyvatelia brániť proti teroristom bez pomoci armády a polície, ktoré boli ďaleko od miesta činu,” píše sa v článku.

“Aj keby bolo celé pásmo Gazy zničené (čo nemusí byť), a aj keby v uličkách ležali hlavy Mohammeda Deifa, Khaleda Meshala, Yahyu Sinwara, Ismaila Haniyeha a ich spolupracovníkov (z Hamasu – pozn. red.), nenahradilo by to najväčšie bezpečnostné zlyhanie od roku 1973. Neosladí to horkosť porážky ani nezmierni šok z počtu zabitých a unesených ľudí,” uviedol denník.

 

Reklama

Izrael požiadal Egypt o pomoc pri rokovaniach s Hamasom o prepustení rukojemníkov.

Denník Wall Street Journal o tom informoval vysoký predstaviteľ Hamasu a egyptskí úradníci.

Pritom ani samotní Palestínčania zatiaľ nevedia, koľko rukojemníkov militanti zajali – komunikácia s niektorými z nich bola prerušená a do zajatia rukojemníkov boli zapojené aj skupiny civilistov.

Izraelské obranné sily tvrdia, že v pásme Gazy zlikvidovali viac ako 400 bojovníkov Hamasu a desiatky z nich zajali. Izraelské veľvyslanectvo v USA uviedlo, že bolo unesených 100 Izraelčanov – civilistov a vojenského personálu.

Hamas prisľúbil, že čoskoro zverejní svoje údaje.

Izraelskí blogeri píšu o smrti vodcu Hamasu Ajmána Júnisa v Gaze. Uverejňujú videá ruín jeho domu, do ktorého údajne vletela raketa alebo bomba.

Iné izraelské zdroje zároveň tvrdia, že Júnis nepatrí k najvyššiemu vedeniu skupiny (izraelské médiá už zverejnili zoznam mien vodcov Hamasu). Predtým Izrael zverejnil videozáznam útoku na dom šéfa spravodajskej služby organizácie.

Reklama

 

V Egypte bol ostreľovaný autobus s turistami z Izraela.

Podľa oficiálnych údajov zahynuli traja ľudia – dvaja Izraelčania a jeden Egypťan. Niektoré médiá však uvádzajú 6 mŕtvych. Niekoľko ďalších ľudí bolo zranených.

 

Existujú informácie, že asi dva prápory brigády Golani izraelských obranných síl utrpeli v dnešných bitkách vážne straty.

 

Izraelsko-palestínsky konflikt: situácia o 13.30 08.10.2023

Izraelská armáda naďalej “prekvapuje” v zlom zmysle slova a vojenské vedenie Hamasu v dobrom zmysle slova.

Reklama

Palestínčania majú inteligentné a energické velenie a to zjavne nie je miestnej proveniencie.

Hamas zvolil taktiku čo najviac vyčerpať a roztiahnuť izraelské sily na juhu Izraela, ktoré potrebujú udržať všetky body naraz, a preto bolo 31 práporov zapojených do včerajších vyčisťovacích operácií rýchlo vtiahnutých do bojov a prakticky zbytočných hliadok (nemožno ich nazvať vyčisťovacími).

Preto tam, kde sa včera uskutočnili, sa dnes opäť bojuje. Nepriateľ so svojimi mobilnými skupinami a spiacimi bunkami sa objavuje tu a tam a núti Izraelčanov vynakladať energiu na zátarasy a kontrolné stanovištia, zatiaľ čo samotný nepriateľ (získavajúci spravodajské informácie vďaka nasadeným agentom a bezpilotným lietadlám) útočí na najzraniteľnejšie miesta pre Izraelčanov a núti ich neustále sa presúvať.

situácia v Izraeli
Situácia v Izraeli druhý deň po začiatku palestínskeho útoku

Zároveň bojový výcvik izraelskej armády (ktorý bol považovaný za takmer vzorový) sa ukázal, že nedosahuje takúto úroveň (citeľne nižší ako u ruskej armády v prvých dňoch invázie), a to len zhoršuje uvedené problémy.

A odtiaľto dnes opäť prebiehajú boje v štvrtiach Aškelon, Sderot a v celej juhozápadnej časti krajiny. A sľuby armády, že do polnoci dokáže dostať hranicu s Gazou pod kontrolu, sú už otvorene zosmiešňované.

Reklama

Medzitým na pozadí úspechov Hamasu je už nepokojný sever krajiny, kde Hizballáh demonštratívne presúva rezervy, a nepokojný je už aj pravý breh Jordánu. Izraelčania sa aj tu čoskoro dostanú do problémov.

Ale aj keby sa tu nič vážne nestalo, núti ich to ešte viac rozložiť svoje aj tak nie nekonečné sily.

Vo všeobecnosti sa Netanjahuova nálada na dlhú a tvrdú vojnu už nezdá byť až taká pesimistická.

 

Izraelský vojensko-politický kabinet zaviedol klauzulu “40 Alef”.

Ako vysvetľujú izraelské médiá, znamená to formálne vyhlásenie vojny.

Naposledy bola táto klauzula uzákonená pred 50 rokmi – počas vojny súdneho dňa v roku 1973.

Armáda medzitým varuje Izraelčanov pred prísnymi súdnymi procesmi.

“Vojna bude ťažká, Izrael čakajú ťažké dni,” tvrdí IDF.

Premiér Netanjahu predtým povedal, že Izrael bude čeliť dlhej a ťažkej vojne.

Hovorca izraelskej armády Hecht dal jasne najavo, že armáda sa pripravuje na pozemnú operáciu v pásme Gazy.

“Máme ciele na nasledujúcich 12 hodín. Skoncovať s enklávou v Gaze. Prevziať kontrolu nad celou enklávou a zničiť všetkých teroristov na našom území,” povedal Hecht.

 

Duda predpovedá zvýšený migračný tlak

Vojna medzi Hamasom a Izraelom je “výhodná pre Rusko”, pretože odpútava pozornosť medzinárodného spoločenstva od vojny na Ukrajine, povedal poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore pre televíziu Polsat

Poľský prezident Andrzej Duda to povedal v rozhovore pre televíziu Polsat. Zároveň sa domnieva, že vojna na Blízkom východe spôsobí nové vlny emigrácie do Európy.

Reklama

“To je určite priaznivé pre Rusko a ruskú agresiu voči Ukrajine. Odvádza to pozornosť sveta… Ale predovšetkým sa obávam, že to, žiaľ, spôsobí ďalší migračný tlak na Európu. Pravdepodobne nás zasiahne ďalšia vlna migrantov z Blízkeho východu, ktorá zasiahne Európu… Naša bezpečnosť, ochrana poľských hraníc, samozrejme, ako aj hraníc Európskej únie a schengenského priestoru, sa stane ešte dôležitejšou,” povedal Duda.

 

Práve boli zverejnené nové oficiálne údaje o počte zabitých v Izraeli (ešte zďaleka nie sú úplné)

V súčasnosti je oficiálne evidovaných približne 600 ľudí (len tí, ktorí boli nájdení). A približne 300 bolo zabitých počas festivalu pri hraniciach s pásmom Gazy (fotografie účastníkov na obrazovkách).

Čo je zarážajúce, na videu sú zábery z tohto festivalu. Na oblohe už vidno vybuchovať rakety, už počuť streľbu a títo účastníci večierka stále tancujú. Neuplynie ani hodina a väčšina mužov (ktorí nestihnú utiecť) bude zabitá (asi 300 ľudí) a ženy budú odvlečené do pásma Gazy.

mapa palestínskych útokov
Mapa ukazuje, ako ďaleko do hĺbky Izraela sa dostali Palestínski útočníci

Pásmo Gazy je v týchto minútach pod útokom lietadiel izraelského letectva.

Libanonský Hizballáh uviedol, že sa môže pripojiť k operácii Hamasu “Potopa al-Aksá”, ak Izrael “bude pokračovať vo svojej hlúposti”.

Oznámil to Hashem Safi al-Din, šéf výkonnej rady Hizballáhu, ktorý vystúpil na tlačovej konferencii. Na nej sa obrátil na USA a Izrael a obvinil ich z porušovania prístupu k islamským svätým miestam a “prekračovania všetkých hraníc”.

Dnes skoro ráno došlo k delostreleckej výmene na libanonskej hranici s Izraelom. “Hizballáh” už pohrozil ofenzívou zo severu, ak sa izraelská armáda pokúsi zlikvidovať enklávu v pásme Gazy.

Verejnosť v Izraeli informuje o operáciách protivzdušnej obrany na severe krajiny pri hraniciach s Libanonom. Hizballáh tvrdí, že vypúšťa drony. Tieto informácie zatiaľ neboli oficiálne potvrdené.

Hamas zverejnil video z cvičných štartov útočných dronov kamikadze.

 

Objavilo sa video izraelských dievčat, ktoré Hamas počas náletu na Izrael vzal ako rukojemníčky. Dievčatá majú všetky v rukách mobilné tolefony a telefonujú.

 

Americký minister zahraničných vecí Blinken tiež potvrdzuje verziu, že jedným z hlavných dôvodov vypuknutia vojny bola snaha Hamasu a Iránu, ktorý za ňou stojí, narušiť normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou.

Reklama

“Je celkom možné, že súčasťou motivácie Hamasu bolo zabrániť normalizačným rokovaniam so Saudskou Arábiou spolu s ďalšími krajinami, ktoré o to nemajú záujem,” povedal Blinken.

 

Izraelská verejnosť informuje, že IDF prestali pri ostreľovaní palestínskeho územia používať postup “zaklopanie na strechu”.

Používali sa, aby sa pri zasahovaní budov zabránilo hromadným obetiam.

Postup spočíval v telefonickom informovaní obyvateľov budov, odpálením rakiet bez nálože a následnom odpálení skutočnej rakety.

O tom, že takáto taktika sa už nepoužíva, svedčia zábery úderov na budovy v Gaze.

 

Hamas tvrdí, že počas celého obdobia novej vojny zahynulo 370 Palestínčanov.

Pripomeňme, že Izrael tvrdí, že zabil približne 400 militantov na území svojej krajiny aj v pásme Gazy.

Telegramové kanály na Ukrajine a v Rusku tvrdia, že na festivale izraelskej Nature Party pri hraniciach pásma Gazy bolo zabitých približne 200 ľudí.

Zverejnené sú fotografie desiatok mŕtvych tiel. Nie je možné identifikovať ich príslušnosť k festivalu.

Uvádza sa, že medzi telami identifikovali v krajine známeho futbalistu – marockého futbalistu Liora Asulina, jedného z útočníkov miestnej Premier League.

Tieto informácie neboli v hlavných izraelských médiách zverejnené.

Predtým boli na internete zverejnené videozáznamy účastníkov festivalu, ktorí utekajú pred útokom militantov z Hamasu. Objavili sa aj správy o rukojemníkoch medzi účastníkmi podujatia.

 

Reklama

Izraelský premiér Netanjahu telefonoval ukrajinskému prezidentovi Zelenskému a ďalším európskym lídrom.

“Všetci lídri vyjadrili jednoznačnú podporu právu Izraela brániť sa v nevyhnutnom rozsahu,” uviedol úrad premiéra.

Okrem Zelenského telefonovali aj Olafom Scholzom, Rishi Sunakom a Georgiou Meloniovou.

 

Izraelská vláda potvrdila, že Hamas zadržal viac ako sto rukojemníkov. Infografiku s týmito údajmi zverejnil tlačový úrad predsedu vlády. Podľa zverejnených údajov je 100 ľudí vzatých do zajatia, 2 000 je zranených a 600 mŕtvych.

 

Izrael požiadal Spojené štáty o ďalšiu vojenskú pomoc, žiadosť sa zvažuje, uviedol americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken.

Uviedol tiež, že počas útoku Hamasu na Izrael mohlo byť zabitých alebo unesených niekoľko občanov Spojených štátov, Washington v súčasnosti tieto informácie preveruje.

 

Izraelský minister obrany Gallant nariadil prípravy na evakuáciu miest v blízkosti hraníc s Libanonom, odkiaľ hrozí útok Hizballáhu.

Už skôr tam boli hlásené operácie protivzdušnej obrany. Izraelské médiá píšu o sťahovaní vojenskej techniky na sever krajiny.

 

Erdogan uviedol, že mier na Blízkom východe je možný len v prípade nezávislosti Palestíny, pričom mal na mysli implementáciu rezolúcie OSN z roku 2012 o vytvorení nezávislého palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967.

Turecký prezident tiež vyzval na okamžité ukončenie násilia v palestínsko-izraelskom konflikte.

Tayyip Erdogan uviedol, že Turecko je pripravené vynaložiť všetko úsilie na vyriešenie krízy medzi Izraelom a Palestínou.

 

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v nedeľu povedal, že Irán podporuje právo Palestínčanov na sebaobranu. Podľa štátnej televízie tiež obvinil Izrael, že je hrozbou pre región. Iránske vládne médiá priniesli tiež správy, podľa ktorých Raísí telefonoval s lídrami palestínskych militantných skupín Hamas a Islamský džihád.

 

Na Izrael zaútočilo približne tisíc bojovníkov Hamasu. V rozhovore pre ABC News to povedal vedúci ministerstva zahraničných vecí Anthony Blinken.

“Do Izraela preniklo asi tisíc bojovníkov Hamasu. Zdá sa, že väčšina z nich bola buď zabitá, alebo sa vrátila do Gazy. Ako som však povedal, intenzívne boje pokračujú,” povedal.

Pripomeňme, že izraelská armáda tvrdí, že zlikvidovala približne 400 palestínskych militantov. Zároveň sa nehovorí o tom, že by sa všetci členovia Hamasu vrátili do Gazy – boje na území Izraela pokračujú.

Na otázku, či bude Izrael schopný kontrolovať Gazu, ak tam vstúpi, Blinken odpovedal, že nechce “predbiehať”, a dodal, že prioritou Izraela je zabezpečiť, aby sa invázia neopakovala.

USA pravdepodobne nemajú záujem o veľkú pozemnú operáciu proti pásmu Gazy.

 

Medzitým oficiálny počet osôb zabitých Izraelom už presiahol 700. A to ešte zďaleka nie je kompletný (kvôli chýbajúcej kontrole nad časťou jeho územia, kde sa počítanie zabitých ešte neuskutočnilo).

Tieto straty sú už teraz mnohonásobne vyššie ako straty Izraela v kampani v roku 2006, a ak to bude pokračovať, môžu (nakoniec) presiahnuť jeho straty vo vojne v roku 1982.

 

Izraelsko-palestínska vojna: situácia od 19.00 hod. 08.10.2023

Napriek tvrdeniam, že nepriateľ bude do včerajšieho večera zatlačený späť na svoje územie, IDF stále nie sú schopné ani len stabilizovať situáciu. Áno, Hamas už nie je schopný začať veľkú ofenzívu, ale jeho jednotky stále útočia na to či ono mesto na východe a severe pásma Gazy.

Okrem toho sa v tyle IDF neustále objavujú nepriateľské spiace bunky a navyše nekvalitné vyčistenie oblasti si vyžaduje, aby sa sem jednotky stále vracali. A to všetko rozťahuje izraelskú armádu vpredu aj v hĺbke.

Palestínčania v podstate používajú taktiku ISIS (ktorú sa veľmi dobre naučili Iránci a ktorých prítomnosť je neviditeľne cítiť vo všetkom, čo sa deje) a zatiaľ celkom úspešne. A práve preto Palestínčania stále kontrolujú značnú časť južného Izraela a stále nie je jasné, kedy ich odtiaľ vytlačia.

Reklama

Najmä ak vezmeme do úvahy zjavné nepochopenie podstaty moderných vojenských konfliktov zo strany izraelského vojenského vedenia a jednoducho vražednú negramotnosť izraelských dôstojníkov, ako je dnes potrebné pripravovať a viesť bojové operácie (pozri fotografie potenciálnych samovražedných atentátnikov z IDF, ktorí by na ukrajinskom fronte v takejto situácii neprežili ani hodinu) s mobilným a skúseným nepriateľom (ktorým sa pre nich nečakane stali lietajúce oddiely Hamasu).

A preto dnes (a je to po prvýkrát za všetky arabsko-izraelské vojny) čisto vojenské straty IDF vysoko prevyšujú vojenské straty nepriateľa (!!!!). Čo bolo pre izraelskú spoločnosť skutočným šokom, rovnako ako palestínsky prielom na ich územie.

Medzitým sa vojna ani zďaleka neskončila, pretože dnes v noci sa začali boje na západnom brehu rieky Jordán, čím sa otvára ďalší front. A od rána dochádza k sústreďovaniu síl strán a zriedkavým prestrelkám na severe krajiny, kde sa jednotkám Hizballáhu už podarilo stiahnuť značnú časť síl z juhu (a dnes večer úrady vyzvali obyvateľstvo na evakuáciu).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:21

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica. V príspevku na sociálnej sieti X mu vyjadril solidaritu.

19:15

Nárast násilia je znepokojujúci, konštatoval na margo stredajšieho atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

19:02

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu na stretnutí o ruskom obrannom priemysle vyhlásil, že tamojšia vláda musí urobiť všetko, čo je v jej silách v záujme zabezpečenia všetkých prostriedkov potrebných pre vojakov bojujúcich na Ukrajine.

18:44

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov “s rozhorčením” správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

18:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za “strašný” čin.

18:23

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu. Po schválení vládou o tom v stredu informovalo české ministerstvo vnútra, ktoré zdôraznilo, že projekt nesúvisí s brannou povinnosťou Ukrajincov.

17:58

Americký prezident Joe Biden a jeho pravdepodobný republikánsky vyzývateľ v novembrových voľbách Donald Trump sa stretnú v dvoch televíznych debatách. Biden na ne vyzval Trumpa v stredu a on túto výzvu okamžite prijal.

17:57

Minister financií SR Ladislav Kamenický v súvislosti so streľbou na predsedu vlády SR Roberta Fica (obaja Smer-SD) prerušil aktuálnu pracovnú cestu v Arménsku, kde sa zúčastnil výročného zasadnutia Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD).

Už skôr, podobne ako ďalší ministri, odsúdil chladnokrvný útok na premiéra, označil ho za ohavný čin. “Robo, sme s tebou, drž sa,” zaželal Ficovi.

17:52

Zachovanie obojstranného tranzitu zemného plynu cez Ukrajinu, využívanie tamojších podzemných zásobníkov, ale aj možnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v pomoci Ukrajine, boli témy, o ktorých v utorok (14. 5.) rokoval predseda ÚRSO Jozef Holjenčík so zástupcami britskej ambasády na Slovensku. V stredu o tom informoval ÚRSO.

17:50

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali