Csáky: Medzi Slovenskom a Maďarskom nevládne vojna, ale studený mier

Csáky: Medzi Slovenskom a Maďarskom nevládne vojna, ale studený mier

Bratislava 23. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR) 

 

Pál Csáky

Medzi Slovenskom a Maďarskom je dnes studený mier. Myslí si to expredseda SMK Pál Csáky, ktorý tají, či požiadal o maďarský pas. “Je to moja súkromná vec,” povedal v rozhovore pre TASR. Tvrdí, že je stále slovenský občan a aj ním zostane. Csáky zatiaľ nepovedal, či sa bude uchádzať o post predsedu SMK. Na otázku, či bude kandidovať do maďarského parlamentu v roku 2014 povedal, že v teraz nevie povedať, aké budú vtedy zákony Maďarska.

– Aké sú dnes slovensko-maďarské vzťahy? 

Reklama

Dnes je studený mier medzi oboma krajinami. Premiéri Fico a Orbán sa nedávno tvárili, že sú kamaráti, čo by bolo normálne, ale bohužiaľ neodzrkadľuje to realitu. Sú tu problémy, ktoré boli generované Ficovými vládami.

– Napríklad?

Reklama

Komárňanská Univerzita. Zaslúžila by si určité moratórium na posudzovanie podľa úplných kritérií. Nová univerzita sa nesmie mechanicky posudzovať ako stará. Tiež dvojjazyčné nápisy na železnici tvoria zbytočný problém, ako aj téma štátneho občianstva. Ten slovenský zákon je veľmi hlúpy a nedemokratický voči vlastným ľuďom. Nerozumiem, prečo chcú trestať vlastných ľudí za to, že sa nechcú vzdať slovenského občianstva. To je hlúposť na tretiu.

– Ficova vláda pripustila, že ten zákon nie je dokonalý, ale podľa nej bol potrebný ako reakcia na maďarský zákon o občianstve. Maďari chybu neurobili? Bolo v poriadku, že bez rokovania so Slovenskom odsúhlasili rozdávanie maďarského občianstva zahraničným a teda aj slovenským Maďarom bez nejakých podmienok?

Je slabý a nie celkom intelektuálne dobre vyvinutý človek, ktorý sa svoje chyby usiluje odôvodniť niektorými krokmi iných. To, že ja niekedy urobím hlúposť, to je môj problém. A keď zistím, že som sa pomýlil, je chlapské to revidovať. Len slabí ľudia stále ukazujú na toho druhého. Ale myslím si, že o tom bolo treba aj v roku 2010 dvojstranne rokovať. Aj tam došlo k zbytočne unáhlenému a nepremyslenému kroku.

– Je v poriadku, že tí, ktorí prijali maďarské občianstvo, môžu nielen voliť poslancov do maďarského parlamentu, ale byť do neho aj zvolení?

Peter Šťastný, ktorý zastupuje Slovensko v EP, má dva alebo tri pasy. Český minister zahraničných vecí Schwarzenberg, ktorý kandiduje na českého prezidenta, má štyri pasy – švajčiarsky, rakúsky, nemecký a český. Veľa Slovákov volí a je volených v rôznych inštitúciách aj v zahraničí, dokonca aj v Národnej rade SR sedeli poslanci, ktorí boli občanmi aj iných krajín. V období medzi 2006-10 jeden poslanec SNS mal aj švajčiarsky a druhý aj ruský pas.

Reklama

– Maďarskí Slováci môžu byť zvolení za poslanca Národnej rady SR? Pokiaľ viem, slovenským poslancom môže byť len občan SR.

Na Slovensku je niekoľko desaťtisíc občanov, ktorí majú dvojaké štátne občianstvo aj z dôvodu rozpadu Československa. Každý kto sa pred rokom 2010 dostal do takéhoto režimu v ňom pokračuje. Navyše, prevažná väčšina tunajších Maďarov nebude oznamovať slovenským štátnym úradom, že prijali maďarské občianstvo. Vážim si ale aj postoj tých, ktorí sa priznali, je to ich osobný postoj, no vidíme, aké reakcie vyvoláva zo strany slovenských úradov.

– Vy ste vraj tiež požiadali o maďarské občianstvo…

To je moja súkromná vec.

– Budete v decembri kandidovať za predsedu SMK?

Reklama

Bol by som rád, keby som bol naďalej člen predsedníctva. Základným problémom SMK ale nie je, kto bude na akom poste, ale to, aká bude štruktúra a aké budú tie osobnosti, ktoré majú zefektívniť fungovanie SMK. Aby bola SMK dynamická a presvedčivá strana a aby mohla prinášať riešenia problémov okolo nás. Ak to zvládneme, SMK má šancu.

Som slovenský občan, hovorí. Priznať odvahu maďarský pas nemá

– Podľa slovenského zákona o politických stranách môže byť do orgánov strany zvolený len slovenský občan. Ste ním stále?

Áno a aj ním zostanem.

– Aj keby ste mali maďarské občianstvo…

Som občanom SR.

– Hovorí sa aj o tom, že by ste mohli kandidovať do maďarského parlamentu…

Tam budú voľby v roku 2014. Do tej doby sa to uvidí.

– Ale na to, aby ste mohli kandidovať, musíte byť maďarský občan.

V tejto chvíli neviem povedať, aké budú zákony Maďarska v roku 2014.

– Prejdime k menšinovému minimu. Nedávno ste ho podpísali a aj pripravili v spolupráci aj s Mostom-Híd. Do akej miery teraz tieto strany spolupracujú?

Reklama

Nespolupracujú. Mohli by pokračovať v rôznych aktivitách, návrhoch, lebo ten dokument je dosť slabý. Čudujem sa, že po 22 rokoch sa tu hovorí o nejakom minime, pričom uznávam, že dva momenty sú v ňom pozoruhodné: všetkých Maďarov na Slovensku definuje ako súčasť maďarského národa a budúcnosť maďarskej komunity vidí vo vytvorení rôznych foriem autonómie. Aj Most s tým súhlasil. Ja som ale toho názoru, že by sa malo hovoriť o aktívnych formách spolupráce. V spoločnosti sú rôzne napätia a občania aj menšiny už nechcú vznešené všeobecné deklarácie, ale konkrétne riešenia.

– SMK sa mení, zmenili ste názov, koalíciu v ňom nahradila komunita, menili ste stanovy, budete mať vnútorné voľby. Aká má byť nová SMK?

Myslím si, že SMK by sa mala profilovať ako silnejšie sociálne citlivá strana. Na Slovensku ani medzi parlamentnými stranami neexistuje sociálne citlivá strana. SMK by mala stáť na troch pilieroch: sociálna citlivosť, ochrana práv menšín a predovšetkým maďarskej komunity a ochrana záujmov Južného Slovenska.

Vlasť má politik tú, ktorej záujmy zastupuje

– Sociálni demokrati zo Smeru nie sú dosť sociálne citliví?

Sociálni demokrati sú najväčší kapitalisti na Slovensku. Pozrite sa na ich finančné situácie, na ich hodinky, autá, ale hlavne na ich politiku. Veď Ficove balíčky dosť negatívne dopadajú na predovšetkým stredné a nižšie vrstvy. Aj ceny potravín a energií robia svoje. A bol by som rád, keby na toto reagovala SMK.

Reklama

– Blížia sa voľby do VÚC. Vytvoríte koalície s Mostom-Híd?

Tlak zo strany Mostu na vytvorenie nejakej bilaterálnej koalície je falošný. V niektorých volebných obvodoch (napr. Dunajská Streda, Komárno, Štúrovo, Trebišov) osobne nevidím dôvod na vytvorenie koalícií, v niektorých áno. Ale tam to rozhodne nebudú len bilaterálne koalície, veď v Bratislavskom kraji sme už druhýkrát súčasťou pravicovej koalície a v Košickom kraji sme už v druhom období koaliční partneri Smeru.

– Most-Híd je otvorený spolupráci, vylučuje ale zlúčenie s SMK. SMK vraj ale nechce spolupracovať.

Most-Híd sa rozpadá. Každý týždeň od nich odchádzajú ľudia. Rozumný človek nepôjde pod most, keď sa rozpadáva, lebo aj na neho môže padnúť kus mostu a môže dopadnúť zle. My si počkáme na koniec tohto zemetrasenia, kým sa vykryštalizuje situácia okolo Mostu. Stále si myslím, že je to hlúpy a zbytočný projekt a narobil viac problémov ako osohu.

– Okrem volieb do VÚC budú aj prezidentské, už teraz sa rozpráva o spoločnom pravicovom kandidátovi. Vy ste nedávno pre TASR povedali, že bez SMK pravicový kandidát nemá šancu na úspech. Rokujete s pravicou?

Reklama

Nerokujeme, čakáme na telefonát od SDKÚ alebo KDH. Bez našich 110.000 hlasov naozaj pravicový kandidát nemá šancu. V tejto chvíli nie sme pod časovým tlakom, ani pravica, treba ešte popremýšľať a neurobiť unáhlené rozhodnutia v súvislosti s kandidátmi. Mená, ktoré sa doteraz objavili, by si bolo treba ešte raz premyslieť.

– Pavol Hrušovský či Ján Čarnogurský sa Vám nepozdávajú?

Môžeme sa teraz tváriť, že nejaký pravicový kandidát je pre nás dobrý. Ale aj z minulosti vieme, že politické osobnosti, ktoré už majú za sebou dosť bohatú kariéru a počas nej nedokázali získať sympatiu prevažnej väčšiny Slovenska, asi nebudú mať šancu ani v prezidentských voľbách. Treba mať populárnejších ľudí a pripraviť pre nich silnejšiu podporu. Nestačí len podpora politických strán, treba aj občiansku podporu.

– Čo ak pravica s SMK nebude rokovať?

Budeme zvažovať v prvom kole aj vlastného kandidáta za SMK. Rozhodnutie ešte v tejto veci nepadlo, ale pripomínam voľby, v ktorých sa kandidát Eduard Kukan nedostal do druhého kola kvôli strateným hlasom aj zo strany vtedajšej SMK. Takže treba konať rozvážne. Bol by som rád, keby pravica mala takého kandidáta alebo kandidátku, ktorá by mala šancu vyhrať. SMK je pripravená byť nápomocná v tejto veci, ale ak bude ignorovaná, bude nútená hrať vlastnú hru, ktorá môže byť nie pozitívna pre celý tento proces.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali