Otvorený list predsedovi PS/Spolu Trubanovi od Petra Marčeka: “Zahrávate sa s ohňom”

Otvorený list predsedovi PS/Spolu Trubanovi od Petra Marčeka: “Zahrávate sa s ohňom”

Bratislava 3. februára 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Vážený pán Truban, Oslovujem Vás touto formou, pretože považujem slovo za jediný skutočný a dôstojný argument v predvolebnej kampani. Veľmi ma mrzí, že ste Vy osobne i Vaši prívrženci od tohto argumentu odišli na ulicu a rozhodli ste sa vzbudzovať vášne medzi ľuďmi

Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban

Neviem, či si uvedomujete, že ste sa vydali na mimoriadne nebezpečnú pôdu. Burcovať pudy je prvým krokom k občianskym nepokojom, vzájomným svárom, rozhádaným rodinám, priateľom i kolegom na pracovisku. To naozaj chcete rozdúchavať iskry neznášanlivosti slovenského národa? Zahrávate sa s ohňom, ktorý sa ľahko zakladá, ale nesmierne ťažko hasí.

Reklama

Aj v historickej slovenskej hymne, ktorá je drahá každému vlastencovi, stojí: Zastavme ich, bratia! Nikto však nepochybuje, že slovom „ich“ sa myslia všetci tí, ktorí slovenský národ dusia, nedoprajú mu slobodu a svojbytnosť a najradšej by ho videli rozpustený niekde v európskej obdobe amerického „melting potu“, kotla, v ktorom sa pôvodné národné črty zlievajú do jednej univerzálnej. Ale pýtam sa Vás: Čo znamená Váš volebný slogan „Poďme do nich!“? Kto sú tí Vaši „oni“? Vaši názoroví oponenti, ktorí majú výhrady voči bezbrehému liberalizmu, pre ktorých je rodina predovšetkým matka, otec a deti, či všetci, ktorí majú oprávnené a lekársky podložené argumenty voči užívaniu drog?

Demokracia je univerzálna hodnota, platná pre všetkých občanov, ktorí si ju ctia. Aj pre sympatizantov iných politických strán, ako je tá Vaša. Aj pre prívržencov iných názorov, ako je názor Vašej politickej strany. Ak Vám prekáža, že iné strany dokážu zaplniť svoje mítingy stovkami ľudí a na Vaše kaviarenské stretnutia chodí len hŕstka skalných liberálov, pokúste sa presvedčiť ľudí lepším programom! Ale nechoďte cestou fanatizmu a fyzického narušovania mítingov ktorýchkoľvek iných strán. Verte mi, že vo finále pomáhate práve im.

Reklama

Na ktoromsi zo svojich bilbordov ste žiadali „férové Slovensko“. Ako dlhoročný aktívny športovec veľmi dobre viem, aké sú zásady fair-play a presadzujem ich aj v politike. A úprimne Vám hovorím, že spôsob boja, ktorý ste si vybrali, má od férovosti ďaleko
Ale rozumiem, že zaujať programom je pre Vás náročné. Váš „sabatikal“ je problémom naprosto vzdialeným absolútnej väčšine poctivo pracujúcich Slovákov. Vaše neustále omieľanie potreby nových politikov vyzerá smiešne, keď sa vedľa vás postaví Váš najbližší človek Miroslav Beblavý. Politik, ktorý bol členom SDKÚ priamo v čase páchania gorily, potom vedúcim predstaviteľom strany Sieť, ktorá čelila obrovským škandálom, hoci ešte ani nebola v parlamente – toto má byť nový politik? Veď tomu nikto nemôže veriť.

Nechcem sa vracať k Vašej drogovej minulosti viac, než si to zaslúži. Každý človek urobí v mladosti chyby, ktoré neskôr ľutuje. Vy ste však zašli oveľa ďalej, ako je mladícke nerozvážne užívanie omamných látok. Nebolo to pre Vás poučením, ale naopak – bezočivo ste na svojich prednáškach tieto drogy propagovali ako cestu k lepšej budúcnosti. Tieto Vaše slová sú nesmierne nebezpečné najmä pre deti, ktoré v dospelých, a predovšetkým úspešných dospelých, hľadajú svoje vzory. Naozaj im idete tvrdiť, aby sa vydali vašou cestou, „hekovali“ si mozog a stávali sa „vďaka drogám“ úspešnými vo svojom odbore? Videli ste niekedy na vlastné oči nešťastníkov, ktorých drogy pripravili o rodinu, majetok, zdravý úsudok a už nikdy nenašli skutočné životné šťastie? Asi nie, inak by ste nemohli takto ľahkovážne hovoriť o pliage, ktorá už zničila nejednu slovenskú rodinu.

Pasujete sa roly premiéra, hoci Vám ešte nikto nedal ani jeden hlas, a zrejme Vám nedochádza, že okrem výkonnej funkcie je predseda vlády aj reprezentantom svojej vlasti. Naozaj máte pocit, že po Vašom drogovom škandále môžete dôstojne reprezentovať Slovákov, ktorí v absolútnej väčšine drogy odmietajú? Verím, že sa to nikdy nestane, a tak sa nedožijeme bulvárnych správ, koľko svetových lídrov sa v pracovni slovenského premiéra zdrogovalo a malo z toho „bad trip“.

Ak by ste mali pokoru a rešpekt pred vôľou ľudí, nikdy by ste sa s Vašou minulosťou nemohli uchádzať o ich dôveru. My v strane „Hlas ľudu“ tento rešpekt máme. Budeme spravovať veci verejné iba tak, ako to odhlasujú naši členovia, ktorí sa riadia výsostne názorom ľudí. Jedinou výnimkou je pre nás Listina základných ľudských práv a slobôd, ktorú budeme vždy a v plnej miere rešpektovať.

Ako rodičia slovenských detí odmietame drogy, pretože je to cesta do záhuby pre každého, kto po nich siahne. Odmietame LGBTI ideológiu, pretože slovenská rodina je pre nás najmä mama, otec a deti. A odmietame liberálne programové výstrelky, pretože sa riadime odbornými návrhmi našich gestorov a odborníkov, ktorí nikdy neklesnú k tomu, aby pre vlastné ideologické úchylky experimentovali s celým národom.

Reklama

Vážený pán Truban, ak chcete pomôcť slovenskému národu, zanechajte cestu urážok a vzbudzovaniu nenávisti. Vy osobne by ste ľuďom pomohli najviac, keby ste sa vrátili z kratšej cesty a namiesto politiky sa venovali niečomu inému. A Vaša strana nech pokorne vyčká na rozhodnutie slovenských občanov vo voľbách. Oni sú jediní, od ktorých pochádza moc v tejto krajine.

S pozdravom

Peter Marček
Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky
Predseda hnutia Hlas ľudu a kandidát do NR SR

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:51

Najmenej 20 ľudí zahynulo pri havárii autobusu, ktorý sa  zrútil do rokliny v hornatej oblasti na juhozápade Pakistanu. Uviedla to miestna polícia.

08:29
Vojna na Ukrajine oslabuje energetickú bezpečnosť Európy a vedie k neustálemu zvyšovaniu cien.

Uvádza sa to v správe MMF o energetike a klíme.

„Vojenské akcie (na Ukrajine – pozn. red.) by mohli viesť k trvalému zvyšovaniu cien energií v Európe, čo by oslabilo energetickú bezpečnosť tým, že by sa zvýšil podiel výdavkov na energie na HDP, a tým by sa zvýšila citlivosť hospodárskej činnosti na akékoľvek narušenie dodávok energie,“ uvádza sa v správe.

Dokument tiež predpokladá, že EÚ bude schopná do roku 2030 úplne sa vzdať dovozu ruských energetických zdrojov.

08:27

Bosnianskosrbská vláda stiahla kontroverzný návrh zákona, ktorého cieľom bolo vytvoriť register neziskových skupín financovaných zo zahraničia a označiť ich za zahraničných agentov.

08:12

Na proteste pred izraelským veľvyslanectvom v Mexiku proti izraelskej ofenzíve v meste Rafah vypukli potýčky medzi políciu a demonštrantmi.

07:57

Juhokórejská armáda zaznamenala viac ako 150 balónov, ktoré pravdepodobne vyslala cez hranice Severná Kórea, uviedol jeden z predstaviteľov Soulu. Došlo k tomu po varovaní KĽDR pred odvetnými akciami za údajné vypustenie letákov namierených proti Pchjongjangu juhokórejskými aktivistami. 

Južná Kórea: Zaznamenali viac ako 150 balónov, ktoré pravdepodobne vyslala KĽDR
Na snímke juhokórejského ministerstva obrany balóny obsahujúce odpadky, ktoré pravdepodobne vyslala cez hranice Severná Kórea, spadli na zem v provincii Južný Čchungèchong asi 100 kilometrov od hlavného mesta Soul
07:26

Litva sa oficiálne pripojila k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu. Česká ministerka obrany Jana Černochová a jej litovský rezortný kolega Laurynas Kasčiunas na stretnutí v Bruseli potvrdili účasť Litvy podpisom príslušného memoranda o porozumení.

07:24

Počet popráv zaznamenaných v minulom roku na celom svete stúpol na najvyššiu úroveň od roku 2015. Prudký nárast zaznamenali najmä v Iráne a na celom Blízkom východe, uvádza sa v správe Amnesty International.

AI: Počet popráv vlani na celom svete stúpol na najvyššiu úroveň od roku 2015
Na snímke elektrické kreslo (vpravo) v komore smrti vo väznici v meste Columbia v americkom štáte Južná Karolína
06:42

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron po vládnych konzultáciách v Brandenbursku demonštrovali jednotu v otázkach potreby hospodárskeho rastu EÚ a vojenskej pomoci Ukrajine.

Macron v Nemecku
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz (uprostred vpravo)
06:41

Pri propalestínskych protestoch v Londýne došlo k zraneniu troch policajtov, najmenej 40 demonštrantov zadržali.

06:40

Čínske vojenské cvičenia z minulého týždňa boli skôr o propagande a zastrašovaní ako o rozpútaní vojny. Čínske jednotky však ukázali, ako dokážu mimoriadne rýchlo reagovať, vyhlásil najvyšší taiwanský bezpečnostný predstaviteľ.

06:38

Venezuela zrušila pozvánku Európskej únii na vyslanie jej pozorovateľov na júlové prezidentské voľby v tejto juhoamerickej krajine, informoval Elvis Amoroso, predseda Národnej volebnej rady.

06:38

Srbský tenista Novak Djokovič úspešne vykročil za obhajobou titulu na grandslamovom turnaji Roland Garros. V 1. kole zvíťazil na parížskej antuke ako nasadená jednotka nad domácim Francúzom Pierreom-Huguesom Herbertom 6:4, 7:6 (3), 6:4. Jeho ďalším súperom bude vo štvrtok Španiel Roberto Carballes Baena.

06:37

Prechodná rada na Haiti poverila bývalého premiéra Garryho Conilleho, aby sa vrátil do tejto funkcie v čase, keď sa karibská krajina snaží obnoviť stabilitu a získať späť kontrolu nad krajinou z rúk násilných gangov.

06:36

Vyše 109 kilogramov kokaínu ukrytého v kontajneri s mrazenými kalmármi skonfiškovali grécke úrady na palube plavidla v prístave mesta Pireus. Oznámili to zdroje z prostredia tamojšej polície.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Snímka z II. etapy 500 km slovenských Fiva World Rally Slovakia 2024 v parku pri kaštieli Betliar

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali