OTS: Do výtvarnej súťaže MESIAC DETSKEJ TVORBY sa zapojilo takmer 5000 detí

OTS: Do výtvarnej súťaže MESIAC DETSKEJ TVORBY sa zapojilo takmer 5000 detí

Bratislava 28. novembra 2012 – Výtvarná súťaž MESIAC DETSKEJ TVORBY profesora Karola Ondreičku pozná víťazov. Porota odmenila na dnešnom slávnostnom vyhlásení výsledkov v Primaciálnom paláci v Bratislave talentované deti už štrnásty raz. Víťazné práce budú vystavené v Primaciálnom paláci do konca roka.

Do celoslovenskej výtvarnej súťaže MESIAC DETSKEJ TVORBY sa zapojilo takmer 5 000 detí. Je určená telesne a duševne znevýhodneným deťom bez ohľadu na vek či diagnózu. Cieľom projektu je podnietiť zdravotne znevýhodnené deti k tvorivosti a prispieť tak k ich integrácii do spoločnosti. Súťaž organizuje už 14 rokov detské občianske združenie Korytnačky v spolupráci s SPP, Nadáciou SPP, Slovenským paralympijským výborom, Hlavným mestom SR Bratislava a redakciou časopisu Fifík.

"Aj v tomto ročníku sme hodnotili veľa kvalitných detských kresieb talentovaných výtvarníkov. Už 14 rokov sa aktívne zapájajú školy, deti, učitelia a vychovávatelia do našej obľúbenej súťaže. Nápadité a veselé obrázky nám opäť priblížili detský maľovaný svet plný nadšenia, radosti či tajných vianočných prianí. Do tohto ročníka bolo prihlásených až 4952 detských prác. Na budúci rok, skúsime toto skvelé číslo ešte prekonať…," podelila sa o svoju radosť Zuzana Katrušinová, predsedníčka občianskeho združenia Korytnačky.

Do 14. ročníka výtvarnej súťaže s nádychom Vianoc sa zapojilo celkom 348 špeciálnych základných škôl, detských domovov, sociálnych, nemocničných, integrovaných a reedukačných zariadení z celého Slovenska. Témy a námety súťaže sa každoročne menia. Tento rok detské talenty kreslili a maľovali obrázky na šesť výtvarných tém: O čom snívam, Vianoce ako z rozprávky, Svadba v ríši zvierat, Moje obľúbené miesto alebo mesto, Maskot na Zimné paralympijské hry v Sochi 2014 a Anjel mojich Vianoc.

Reklama

Súťaž MESIAC DETSKEJ TVORBY nesie meno významného slovenského výtvarníka, profesora Karola Ondreičku, ktorý odborne viedol celý projekt od jeho vzniku, až do roku 2003, kedy podľahol ťažkej chorobe. Počas štrnásťročnej existencie súťaže hodnotila porota takmer 80 000 detských prác, ktoré vytvorili deti pod vedením učiteľov, vychovávateľov a rodičov.

Zloženie poroty: prof. Dušan Kállay – predseda poroty, akademický maliar Zuzana Katrušinová – predsedníčka občianskeho združenia Korytnačky Helena Ondreičková – učiteľka výtvarnej výchovy a manželka zosnulého prof. Karola Ondreičku Mgr. of Art. Miroslav Regitko – výtvarník Mgr. Ľuboslav Paľo – výtvarník Mgr. Monika Lacková – zástupkyňa Nadácie SPP Mgr. Jenka Zemanová- vedúca útvaru komunikácie, SPP Mgr. Ľubica Oreská – špecialista korporátneho imidžu, CSR a sponzoringu, SPP PhDr. Ján Riapoš – predseda Slovenského paralympijského výboru

Reklama

Z histórie súťaže:

V roku 1998 vyhlásila spoločnosť SPP spolu s občianskym združením Korytnačky a ďalšími spoluorganizátormi 1. ročník výtvarnej súťaže Mesiac detskej tvorby. Prvým predsedom súťaže bol akademický maliar, zosnulý profesor Karol Ondreička. Jeho nástupcom sa stal profesor Dušan Kállay, ktorý pôsobí na Vysokej škole výtvarných umení. Jeho dielo obletelo takmer celý svet, s nadšením hodnotí práce detí a vyberá tie najkrajšie.

Od roku 2004 sa stalo tradíciou, že slovenských paralympionikov sprevádza do dejiska paralympijských hier vlastný maskot ich spoločného družstva. Jeho námet sa už niekoľkokrát zrodil práve v súťaži Mesiac detskej tvorby. V 13. ročníku súťaže si Slovenský paralympijský výbor vyberal maskota na Paralympijské hry v Londýne. Maskot kocúr Tomi pomohol našim paralympionikom vybojovať šesť medailí.

Obrázky z tejto súťaže mali úspech aj v Slovenskej pošte. V júni minulého roku vydala Slovenská pošta známku, FDC a pečiatku s kvetinovým motívom, ktorý je z dielne súťaže MESIAC DETSKEJ TVORBY. Obrázkami z tejto súťaže bola dokonca ilustrovaná knižka poviedok pre deti Poletíme za dúhou, ktorá vyšla vo vydavateľstve Perfekt.

Reklama

Príloha

14. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže profesora Karola Ondreičku

MESIAC DETSKEJ TVORBY

Výsledková listina zo zasadnutia poroty zo dňa 16. novembra 2012

Téma: O čom snívam

Reklama

1. miesto: Tomáš Toráč, 10 rokov

Špeciálna základná škola

Fándlyho 751, Sereď

2. miesto: Michal Demko, 20 rokov

Nešporova 28, Šaľa

3. miesto: Erik Kováč, 10 rokov

Špeciálna základná škola

Za parkom 966/3, Veľký Krtíš

Téma: Vianoce ako z rozprávky

1. miesto: Júlia Pačajová, 14 rokov

Reklama

Špeciálna základná škola

Slnečná 421, Spišský Štiavnik

2. miesto: Anička Minarovičová, 21 rokov

Domov sociálnych služieb ROSA

Dúbravská cesta 1, Bratislava

Reklama

3. miesto: Mariana Šišková, 14 rokov

Špeciálna základná škola

ul. gen. Svobodu 1273/73, Partizánske

Téma: Svadba v ríši zvierat

1. miesto: Jana Demeterová, 31 rokov

Reklama

IZ KOR-GYM, n. o., Hertník

2. miesto: Natálka Rabatinová,10 rokov

Základná škola

Matice slovenskej 13, Prešov

3. miesto: Juraj Kotlár, 13 rokov

Spojená škola

Nová 803, Dobšiná

Reklama

Téma: Moje obľúbené miesto alebo mesto

1. miesto: Eva Rafaelová, 12 rokov

Spojená škola

J. Kráľa 39, Zlaté Moravce

2. miesto: Ján Bartoš, 16 rokov

Spojená škola

Reklama

Pod Kalváriou 941, Topoľčany

3. miesto: Zuzana Hrabáriková, 14 rokov

Špeciálna základná škola

Vajanského 93, Modra

Téma: Maskot na Zimné paralympijské hry v Sochi 2014

1. miesto: Emanuel Debnár, 7 rokov

Základná škola s materskou školou, Korytárky

Reklama

2. miesto: Dominika Chochúlová, 11 rokov

Spojená škola – Špeciálna základná škola

Palárikova 2758, Čadca

3. miesto: Jakub Berčák, 8 rokov

Spojená škola – Špeciálna základná škola

Palárikova 2758, Čadca

Téma: Anjel mojich Vianoc

Reklama

1. miesto: Simona Danielová, 14 rokov

Špeciálna základná škola

Štúrova 573, Šaštín – Stráže

2. miesto: Michaela Filípková, 28 rokov

Domov sociálnych služieb ROSA

Dúbravská cesta 1, Bratislava

3. miesto: Erik Richtr, 10 rokov

Reklama

Špeciálna základná škola

Sokolská 111, Zvolen

Cena predsedu poroty

Reklama

Marek Halčák, 15 rokov

Základná škola

Matice slovenskej 13, Prešov

Cena Nadácie SPP

Magdaléna Jiránková, 11 rokov

Špeciálna základná škola

Mudroňova 46, Martin

Cena spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s.

Richard Rusnák, 27 rokov

IZ KOR-GYM, n. o., Hertník

Cena primátora hlavného mesta SR Bratislava

Reklama

Marcela Pačajová, 11 rokov

Špeciálna základná škola

Slnečná 421, Spišský Štiavnik

Cena občianskeho združenia Korytnačky

Gabko Čambalík, 15 rokov

Spojená škola

Pod Kalváriou 941, Topoľčany

Cena časopisu Modrý plameň

Hana Puváková, 8 rokov Základná škola Hlavná 239/87 922 10 Trebatice

Čestné uznanie

Martin Peregrin, 7 rokov Základná škola Námestie A. Cabana 36, Komjatice

Peter Bednár, hovorca SPP

Reklama

UPOZORNENIE:

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali