OTS: Automatické prednastavenie sedadla od Johnson Controls zlepšuje bezpečnosť

OTS: Automatické prednastavenie sedadla od Johnson Controls zlepšuje bezpečnosť

Vývojári overili technológiu prednastavenie na viac ako 100 testovaných subjektoch

Automatické prednastavenie sedadla od spoločnosti Johnson Controls zlepšuje bezpečnosť vozidla a pohodlie

Burscheid, Nemecko 15. januára 2014 (TASR-OTS) Spoločnosť Johnson Controls, globálny líder v oblasti systémov automobilových sedadiel a komponentov, vyvinula systém automatického prednastavovania sedadiel, ktorý nastaví sedadlo vodiča do pohodlnej a bezpečnej polohy na základe veľkosti tela.

Reklama

„Veľa ľudí si nedá svoje sedadlo do správnej polohy. Môže to mať za následok bolesti chrbta a stuhnuté nohy, najmä pri dlhších cestách,“ hovorí Dr. Andreas Eppinger, Group Vice President Technology Management, Johnson Controls Automotive Seating. „Správne nastavenie sedadla je veľmi dôležité z bezpečnostného hľadiska. Súvisí to nielen s efektívnosťou opierok hlavy, ale aj interakciou s airbagmi a bezpečnostnými pásmi. Preto sme vyvinuli technológiu, ktorá umožní jednoduché automatické prednastavenie sedadiel.“

Automatické prednastavenie polohy sedadla je užitočné, najmä ak to isté vozidlo riadia viacerí vodiči. Týka sa to rodinných vozidiel, ktoré riadi viac než len jeden člen rodiny, ako aj vozidiel z flotily spoločností a spoločností prenajímajúcich vozidlá a poskytovateľov služieb zdieľania vozidiel.

Reklama

Špecialisti na ergonómiu spoločnosti Johnson Controls vyvinuli algoritmus, ktorý stanoví optimálnu polohu sedadla na základe veľkosti vodiča. Vychádzajúc z tohto algoritmu presunú nastavovacie motory automaticky sedadlo do polohy, ktorá je nielen pohodlná, ale aj bezpečná pre danú osobu. V niektorých prípadoch si vodič môže ešte vylepšiť nastavenie polohy sedadla tak, aby vyhovovala jeho/jej osobným preferenciám.

Odborníci zo spoločnosti Johnson Controls preskúmali polohy sedadiel viac ako 100 ľudí.

„Objavili sme, že správna poloha na koľajniciach sedadla sa nedá priamo odvodiť od dĺžky nôh a ani od nastavenia výšky sedadla podľa dĺžky tela. Ľudské telo je viac menej komplexný systém. Ak zmeníte jeden parameter, ovplyvní to ďalšie premenné,“ vysvetľuje Eppinger. „Dokázali sme naprogramovať algoritmus tak, aby bola veľkosť ako rozhodujúce kritérium nastavenia postačujúca. Toto umožnilo veľmi presné nastavenie vo výrobe, ktoré účastníci série vykonaných ohodnotili ako dobré. Po menších manuálnych vylepšeniach nastavenia ohodnotili polohu ako veľmi dobrú.“

Väčšina testovacej skupiny zistila, že je technológia nastavenia vopred veľmi pohodlná a príjemná pre používateľov. Aby systém fungoval, spoločnosť Johnson Controls vyvinula aplikáciu, ktorá umožní vodičom zadať svoju veľkosť prostredníctvom chytrých telefónov. Poprípade, informácie je možné zadať prostredníctvom digitálnej ovládacej konzoly vozidla. Rovnako sa dá naprogramovať kamera vozidla tak, aby automaticky zmerala telo pred tým, ako si vodič sadne do vozidla a aby sa následne sedadlo posunulo do správnej polohy.

Je tiež možné, že sa stavba tela vodiča bude dať uložiť do profilu zákazníka pre účely prenájmu vozidiel a služby zdieľania vozidiel. Tieto informácie budú postúpené do vozidla hneď po prenajatí si daného vozidla tak, aby bolo možné nastaviť sedadlo pred tým, ako si do vozidla sadne vodič.

Reklama

„Pripojenie vo vozidlách znamená oveľa viac než len prístup na internet a e-mail. Zapojením vozidiel do siete sa rovnako môže zvýšiť aj pohodlie a bezpečnosť. Automatické prednastavenie sedadla je dobrým príkladom inteligentných rozhraní medzi človekom a strojom,“ hovorí Eppinger.

Obrazový materiál je dostupný v digitálnej forme na stránke www.johnsoncontrols.sk/media.

Picture is available via epa european pressphoto agency ( http://www.epa.eu/ ) and can be downloaded free of charge at: http://ots.de/VuuuU

Ďalšie informácie Vám radi poskytnú: Johnson Controls GmbH Automotive Seating Industriestraße 20–30 Nemecko Oliver Herkert Tel.: +49 2174 65-4348 E-Mail: oliver.herkert@jci.com Internet: www.johnsoncontrols.sk Sledujte Johnson Controls Automotive Seating na Tvitteri:

Sledujte Johnson Controls Automotive Seating na Tvitteri:

Reklama

JCseating

O Johnson Controls Spoločnosť Johnson Controls je celosvetovým lídrom v oblasti diverzifikovanej technológie a priemyslu. Svojim zákazníkom poskytuje služby vo viac než 150 krajinách. Našich 170 000 zamestnancov vytvára kvalitné produkty, služby a riešenia, ktoré pomáhajú optimalizovať energetickú a prevádzkovú efektívnosť budov. Vyrábame olovené automobilové batérie, moderné batérie do hybridných a elektrických vozidiel, ako aj interiérové systémy do automobilov. Náš záväzok voči trvalej udržateľnosti siaha k samotným koreňom firmy v roku 1885, k vynálezu prvého elektrického izbového termostatu. Prostredníctvom našich stratégií rozvoja a zvyšovania podielu na trhu sme zaviazaní poskytovať hodnoty pre našich akcionárov a starať sa o úspech našich zákazníkov.

O Johnson Controls Automotive Experience Johnson Controls Automotive Experience je globálnym lídrom v oblasti automobilových sedadiel, strešných systémov, dverových panelov, prístrojových dosiek a vnútornej elektroniky. Našimi výrobkami, technológiami a pokročilými výrobnými schopnosťami podporujeme všetkých významných výrobcov automobilov a umožňujeme im odlíšiť ich vozidlá od iných. S viac ako 240 výrobnými závodmi po celom svete sme tam, kde nás naši zákazníci potrebujú. Či už ide o súčiastky alebo celé interiéry – pohodlie a dizajn našich výrobkov spotrebiteľov nadchýňa. Vďaka našim celosvetovým kapacitám vybavujeme komponentami približne 50 miliónov vozidiel ročne.

žab

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:26

Sudkyňa federálneho súdu v San Franciscu z dôvodu pochybenia opätovne otvorí pojednávanie s Davidom DePapem, ktorý bol v piatok odsúdený na 30 rokov väzenia za útok kladivom na manžela bývalej predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

Dôvodom na nové pojednávanie je skutočnosť, že sudkyňa Jacqueline Scott Corleyová minulý týždeň DePapemu počas jeho prítomnosti na súde neposkytla priestor na vyjadrenie.

David DePape
Na archívnej snímke David DePape v kalifornskom Berkeley
07:16

Pápež František zaslal v pondelok sústrastný telegram iránskemu najvyššiemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu v súvislosti so smrťou iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího pri nedeľňajšej havárii vrtuľníka. Informovala o tom agentúra AFP.

07:04

Spojené štáty a Saudská Arábia sú blízko k uzavretiu bilaterálnej obrannej dohody, uviedol v pondelok Biely dom.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby oznámil, že obe strany sú k dohode bližšie než kedykoľvek predtým. Kirby dodal, že poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan dosiahol počas víkendu v rokovaniach s predstaviteľmi Rijádu významný pokrok.

06:55

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok neprijala návrh rezolúcie predloženej Ruskom, ktorý žiadal zákaz rozmiestňovania či používania zbraní vo vesmíre.

Za návrh zahlasovalo sedem členov BR OSN, rovnaký počet bol proti a jedna krajina sa zdržala hlasovania. Na schválenie bolo potrebných najmenej deväť hlasov.

06:43

Hlavné medzinárodné letisko na Haiti v pondelok po takmer troch mesiacoch opäť otvorili. Úrady ho začiatkom marca uzavreli vzhľadom na neutíchajúce násilie zločineckých gangov.

Letisko na Haiti
Lietadlo pristáva na Medzinárodnom letisku Toussainta-Louverturea v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince
06:34

Západní spojenci Ukrajiny by mali zrušiť obmedzenia na použitie zbraní dodaných na Ukrajinu a dopriať Kyjevu viac slobody pri útokoch na ciele v Rusku. V pondelok to počas rozhovoru vyhlásil litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

06:30

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vymenoval za námestníka ruského ministra obrany bývalého zástupcu ministra hospodárstva Olega Savelieva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

Včera 20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

Včera 20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

Včera 20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

Včera 19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

Včera 19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

Včera 19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

Včera 19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali