Otec si želal, aby sa prvým mužom USA stal jeho starší brat

Otec si želal, aby sa prvým mužom USA stal jeho starší brat

USA 6. júna (HSP/Foto:TASR)

 

To, že práve John bude sedieť jedného dňa v Okrúhlej pracovni v Bielom dome bolo pre jeho otca nepredstaviteľné

Atentát na Johna Fitzgeralda Kenbedyho považujú Američania dodnes za čierny deň v ich dejinách. Narodil sa v Brookline v štáte Massachusetts. Bol druhým z deviatich detí Rosy Elizabeth Fitzgeraldovej a Jozepha Patricka Kennedyho. Otec bol nie len finančníkom, ale aj jedným z vedúcich predstaviteľov Demokratickej strany USA.

Reklama
Na snímke z 22. novembra 1963 prezident John F. Kennedy s manželkou Jacquiline (vpravo), Nellie Connallyovou (vľavo) a jej manželom texaským guvernérom Johnom Connallym sedia v automobile pred atentátom v Texase

To, že práve John bude sedieť jedného dňa v Okrúhlej pracovni v Bielom dome bolo pre jeho otca nepredstaviteľné. Bol totiž presvedčený, že tento post bude patriť jeho najstaršiemu synovi Joevi. Ten bol totiž vynikajúcim študentom a futbalovou hviezdou.

Naproti tomu John mal od mala zdravotné problémy. Najprv to bol zápal hrubého čreva, neskôr mu lekári diagnostikovali Addisonovu chorobu. K tomu pribudli bolesti chrbtice, ktoré si vyžiadali operáciu. O tom, že jeho zdravie nebolo ukážkové už od mala sa však verejnosť dozvedela až v 90. rokoch.

Reklama

Kým jeho brat Joe bojoval v II. svetovej vojne, jemu to zdravotný stav nedovoľoval. Vstúpil preto do námorníctva ako dobrovoľník. Torpédoborec, na ktorom slúžil, hliadkoval pri Šalamúnových ostrovoch. Tu sa stal z Johna hrdina, keď sa plavidlo zrazilo s japonskou loďou utrpelo mnoho členov posádky zranenia. Kennedy tiež. No napriek tomu sa mu podarilo zachrániť kolegu. Za tento čin mu bolo udelené vyznamenanie purpurové srdce.

Ako je vôbec možné, že sa muž s nalomeným zdravým, o ktorom neuvažoval ani vlastný otec, že by ho čakala hviezda kariéra, stal 35. prezidentom USA? Joe zahynul počas operácie Afrodita. Až v tej chvíli začal Kennedy starší vkladať všetky svoje ambície a sny do Johna. V roku 1947 sa stal kongresmanom a o šesť rokov neskôr senátorom za štát Massachusetts. V roku 1958 bol na tento post zvolený opätovne.

Túžba stať sa prezidentom sa u neho prejavila až v roku 1956, kedy sa rozhodol, že bude prvým mužom Ameriky. Snažil sa získať si popularitu verejnosti, čo sa mu napokon aj podarilo. V prezidentských voľbách v roku 1960 vyhral tesnou nadpolovičnou väčšinou nad Richardom Nixonom. Stal sa prvým americkým prezidentom, ktorý bol katolíkom s írskymi koreňmi.

Jeho cieľ, nebyť prezidentom iba jedno funkčné obdobie prekazil atentát. Ani po viac ako 50 rokov od tejto udalosti neprestali vznikať konšpiračné teórie o tom, ako sa tento čin odohral a či bol potrestaný skutočný vinník. Mnohí tvrdia, že Lee Harvey Oswald bol iba nastrčenou bábkou.  A ak aj bol tým dotyčným strelcom, musel mať komplica.

Túto teóriu podporuje aj posledný žijúci lekár, ktorí sa snažil zachrániť Kennedyho, keď ho priviezli do nemocnice v texaskom Dallase. Robert McClelland uviedol, že poranenia spôsobené strelami do krku a hlavy sú jasným dôkazom toho, že strelci boli dvaja. Rana na krku svedčí o tom, že zásah prišiel zozadu, no smrteľné poranenie hlavy, keď prezidentovi dokonca chýbala časť lebky prišlo z inej strany.

Reklama

Konšpiračné teórie hovoria, že ho dala zabiť CIA, FBI, mafia či dokonca KGB. Prípadom sa zaoberala aj Warrenova komisia. Pomenovanie dostala podľa jej čelného predstaviteľa,  vtedajšieho najvyššieho sudcu USA Earla Warrena. Ustanovil ju 29. novembra 1963 prezident Johnsonn. Komisia po desiatich mesiacov vyšetrovania uzatvorila prípad s tým, že do atentátu J. F. Kennedyho neboli zapojené žiadne záujmové skupiny, či organizácie a Oswald svoj čin vykonal sám.

Konšpiračné teórie však vznikajú neustále, pretože mnoho ľudí odmieta veriť oficiálnemu vyšetrovaniu. A to aj napriek tomu, že v roku 2011 tím historikov a vyšetrovateľ s pomocou moderných technológii urobil kompletnú analýzu amatérskych videii, ktoré túto udalosť zaznamenali. Ich záver je, že tieň objavujúci sa v okne budovy je pravdepodobne Oswald.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali