“Ospravedlňujeme sa, nevedeli sme, že je neviditeľný.” Ako Srbi zostrelili F-117

“Ospravedlňujeme sa, nevedeli sme, že je neviditeľný.” Ako Srbi zostrelili F-117

Bratislava 24. marca 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-U.S. Air Force, Staff Sgt. Andy Dunaway/HO)

 

Útočné lietadlo F-117A Nighthawk (Nočný jastrab) je neviditeľná pýcha amerického letectva a technický zázrak, ktorý bol zostrelený iba tri dni po začiatku bombardovania Zväzovej republiky Juhoslávie, 27. marca 1999, pri dedine Buđanovci. Toto lietadlo je jedinou potvrdenou stratou lietadla NATO vyrobeného podľa technológie stealth

Ilustračné foto

Plukovník juhoslovanskej protivzdušnej obrany Zoltán Dani velil 3. divízii 250. raketovej brigády protivzdušnej obrany v čase agresie NATO proti Juhoslávii. Príslušníci jeho oddielu, ktorý zostrelil americké zázračné lietadlo, sa stali národnými hrdinami Srbska.

Reklama

Plukovník vo výslužbe v rozhovore pre Sputnik vysvetlil, že v roku 1999 používala jeho jednotka na odhalenie a sledovanie vzdušných cieľov rádiolokačné systémy metrového rozsahu.

“Radary metrového rozsahu dokážu rýchlejšie zaregistrovať lietadlá s technológiou stealth, takže sa nám ho podarilo včas objaviť a maximálne pustiť do našej zóny dosahu. Keď sa priblížil na vzdialenosť 15 kilometrov, rozkázal som strelcovi Senad Muminovic, aby stlačil tlačidlo a raketa bola vystrelená, “spomína Zoltán Dani.

Reklama

F-117 sa “preslávil” v roku 1991 náletmi na Irak za vojny v Perzskom zálive. Stal sa symbolom vojenskej sily vďaka moderným technológiám, ktoré mu umožnili zostať “neviditeľným” pre všetky rádiolokačné systémy. Lenže, ako sa ukázalo, pre srbské radary to neplatí.

Zdroj Sputnika oznámil, že vtedy mali vo výzbroji sovietsku techniku, raketové systémy S-125M Neva, ktoré dodávali Juhoslávii na začiatku osemdesiatych rokov. Vyrobené ale boli ešte v šesťdesiatych rokoch.

“Veľmi dôležité je, že sme mali túto techniku v bojovom stave, pripravenú na nasadenie v reálnych bojových podmienkach. Umožnilo nám to dosiahnuť neuveriteľný úspech – zostrelenie F-117,” povedal Dani.

Málokto vie o tom, že v tú noc vojaci 3. divízie 250. raketovej brigády protivzdušnej obrany Juhoslávie, nevedeli nič o tom, ako sa im nočná zmena vydarila. Dani spomína, že najdôležitejším pre nich bolo vypnúť po zásahu cieľa všetky prístroje, aby ich nepriateľ nestihol objaviť.

“Blahoželali sme si, samozrejme, ale to je všetko. Pocit bol rovnako príjemný, ako by sme strelili gól vo veľmi dôležitom zápase. Ale ráno prišiel dôstojník z vyššieho velenia a spýtal sa, či vôbec vieme, čo sme zostrelili. Povedal som: ,Nemám potuchy, akýsi cieľ. ‘ A potom nám povedal, že to bol F-117,” povedal Sputniku.

Reklama

Tento úspech dal Srbom veľkú zásobu optimizmu, dodal sily, aby kládli odpor agresii. Médiá prinášali fotografie obyvateľov osady Buđanovci, ktorí tancujú na krídlach zostreleného lietadla a vznikla nezabudnuteľná fráza: “Ospravedlňujeme sa, nevedeli sme, že je neviditeľné.” Dani zdôrazňuje, že tento elán nepochádzal z akýchsi hmotných vecí, ale z niečoho úplne iného, čo v krajinách NATO môže pochopiť len málokto.

“Hlavné je, aby v tíme vládli dobré a dôverné vzťahy medzi velením a bezprostrednými vykonávateľmi. Morálku a vlasteneckú motiváciu sme mali vždy na vysokej úrovni, obyčajní ľudia s nami vždy radi spolupracovali, pomáhali ako mohli. Pamätám si, ako sme sa mali opevniť veľmi zložitý terén v Ogari, nedokázali nám dopraviť prídel, ale miestni obyvatelia z dediny nám priniesli celé koše jedla. Bolo to naozaj nádherné!”, Spomína Dani.

Zoltán Dani tvrdí, že sa dokonca po 78 dňoch bombardovania nikto nehodlal vzdať: “Plánovali, že to zvládnu asi za 7 dní. Po päťdesiatom dni začala protijuhoslovanská kampaň slabnúť. Ukázalo sa, že všetko je inak, než si predstavovali. Do konca operácie lietali len americkí a britskí piloti. Myslím, že keby táto intervencia pokračovala, vznikli by v NATO vážne problémy, ktoré by mohli byť začiatkom rozpadu Aliancie. Ľudia by si začali klásť otázku, prečo je všetko toto nutné, keď naša aliancia neslúži k tomu, k čomu bola určená? ”

Dani oznámil, že NATO podniklo v dňoch 27. marca – 1. mája 1999 prieskum územia Západného Sremu, kde sa nachádza dedina Buđanovci (pozn. Srem je oblasť na strednom toku Dunaja). Nemohli pochopiť, čo mohlo zostreliť ich lietadlo.

“Boli presvedčení, že to jednoducho nie je možné. Všetci piloti bojových lietadiel majú prístroj GPS, aby ich mohli nájsť. Pilot tohto F-117 ale GPS nemal,” tvrdí Dani.

Reklama

Za riadením zostreleného Nočného jastraba bol Američan Dale Zelko. Za účelom jeho záchrany bola zahájená najväčšia pátracia operácia od čias vojny vo Vietname. Po 12 rokoch nakrútil režisér Željko Mirković celé dva filmy o osude Zoltána Daniho a Dalea Zelka: The 21st Second v roku 2009 a The Second Meeting v roku 2013. O filme The Second Meeting sa písalo ako o optimistickom filme, ktorý sa zaoberá priateľstvom a zmierením.

Samotný Zoltán Dani hovorí, že pristúpil na túto neobvyklú schôdzku s nedávnym nepriateľom vďaka knihe patriarchu Pavla o odpustení (pozn. Má zrejme na mysli zbierku kázanie a životopis srbského patriarchu Pavla, ktorá bola vydaná pod názvom Buďme ľudí (Budimo ljudi) po jeho smrti v roku 2009).

“Zelka mi hovoril, že šesť mesiacov pred začatím bombardovania mali sústredenie na základni v Novom Mexiku, kde boli okrem tréningu podrobení psychologickému spracovaniu. Premietali im filmy, v ktorých bola situácia v Juhoslávii opísaná v najhoršej podobe. Skutočne si mysleli, že prišli, aby nám priniesli slobodu. Keď potom Zelka dorazil do Srbska na natáčanie, povedal:, Zdá sa mi, že nás oklamali ‘, “spomína Dani.

Ani Zelka, ani Dani dnes už v armáde neslúžia. Plukovník protivzdušnej obrany vo výslužbe má časť zostreleného amerického lietadla u seba doma. Nehľadiac na to, že mu ponúkali za tieto “artefakty” dobré peniaze, hovorí, že by ho nikdy nenapadlo ich predať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali