Rím 14. mája (HSP/RT/Foto:rt.com)
Hmyz obsahuje rovnaké množstvo bielkovín ako pečené ryby
OSN už celé desaťročia pracuje na spôsoboch, ako ukončiť hlad vo svete. Ich najnovší nápad však nie je súčasťou ekonomiky či politiky. OSN odporúča jesť viac hmyzu.
Dvestostranová správa, zverejnená na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v Ríme hovorí, že hmyz je “veľmi efektívna“ súčasť stravy vhodná aj pre ľudí. Zároveň, je to obzvlášť dôležitý doplnok stravy pre podvyživené deti.
Univerzitní biológovia súhlasia, že niektoré druhy chrobákov, mravcov, cvrčkov či kobyliek obsahujú také množstvo bielkovín ako chudé mäso či pečené ryby. Ďalšou výhodou je, že cvrčky spotrebujú 12-krát menej krmiva ako dobytok.
Hmyz je tiež bohatý na meď, železo, horčík, mangán, fosfor, selén a zinok. Zároveň je zdrojom vlákniny.
OSN tvrdí, že hmyz je nielen pozitívom pre výživu, ale tiež pre životné prostredie. Správa tvrdí, že väčšina chrobákov produkuje menej škodlivín v podobe skleníkových plynov, ako ostatné hospodárske zvieratá.
Súčasťou návrhov je aj podnet pre poľnohospodárstvo. „Hmyz je všade a rozmnožuje sa rýchlo.“ V súčasnosti je najviac jedlého hmyzu v záhradách a lesoch, len malé množstvo je súčasťou poľnohospodárstva.
OSN dokonca naznačila, že ku konzumu by mohli prispieť aj reštaurácie. Dopyt po hmyze sa môže zvýšiť, ak sa stane obsahom jedálneho lístka podnikov.
Aj keď sa myšlienka jesť hmyz na prvý pohľad zdá dosť bizarná – a dokonca aj odporná – je to delikatesa v mnohých krajinách. Napríklad, niektoré húsenice v južnej Afrike sú považované za luxusný tovar, ktorý je veľmi drahý.
zf