Opozícia na základe blogu žiada okamžité odvolanie riaditeľky spravodajstva RTVS

Opozícia na základe blogu žiada okamžité odvolanie riaditeľky spravodajstva RTVS

Bratislava 11. októbra 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina a nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého žiadajú RTVS o okamžité rozviazanie pracovného pomeru s riaditeľkou spravodajstva a publicistiky rozhlasu Petrou Stano Maťašovskou. Ak sa tak nestane, opozícia bude zvažovať ďalšie politické aj právne kroky. Na tlačovej konferencii to vyhlásila podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Nevylučuje podanie trestného oznámenia ani zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu

Na snímke vedúca Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Petra Stano Maťašovská

Dôvodom je údajný interný dokument RTVS s názvom Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase krátke správy. Opozícia v nich vidí cenzúru strán, ktoré nie sú súčasťou koalície.

Reklama

“Je to škandál, bezprecedentná cenzúra a návrat ku komunizmu. Takýto dokument nebol ani v čase mečiarizmu. Je to konanie v rozpore s princípmi tvorby spravodajstva verejnoprávneho média,” povedala Ďuriš Nicholsonová.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej ide o tvrdú normalizáciu, hrubú propagandu vládnych strán a snahu o odstrániť opozíciu z verejnoprávneho média. Je ohrozená nezávislosť verejnoprávnych médií. RTVS platia ľudia zo svojich daní, teda aj voliči opozície a majú právo byť objektívne a nezávisle informovaní o politickom dianí. Petra Stano Maťašovská hrubo pošliapava fungovanie RTVS, čo je v demokratickej spoločnosti neakceptovateľné,” odkázala.

Reklama

Šéf Sme rodina Boris Kollár tu vidí dvojkoľajnosť. “Sú rovní a rovnejší. A táto dvojkoľajnosť sa ide prenášať aj na pôdu RTVS. Ak túto dvojkoľajnosť neodstránime, prehráme všetci,” varoval.

Beblavý upozornil, že pri legislatívnych návrhoch opozícia nevystupuje za seba, ale za svojich voličov. “Aj opozícia má právo a povinnosť za nich pracovať,” zdôraznil. Zároveň upozornil, že politickí sluhovia nemôžu riadiť verejnoprávne médium. “Petra Stano Maťašovská dokázala, že je politickým sluhom a nemôže riadiť spravodajstvo vo verejnoprávnom médiu. Preto musí byť okamžite odvolaná,” dodal.

 

OĽaNO k aktuálnej situácii v RTVS

Je neprijateľné, že vedenie televízie dalo pokyn redaktorom neinformovať o návrhoch opozície. Takisto je škandalózne, že vedenie hodnotí návrhy opozičných strán ako nepripravené a nesystémové, hoci často sú to práve opozičné návrhy, ktoré opravujú chyby v návrhoch vládnej koalície,” povedala Remišová, podľa ktorej je takisto bežnou praxou, že vládna koalícia návrhy hnutia OĽANO okopíruje, ako sa to naposledy stalo pri príplatkoch za nočnú prácu a prácu cez víkendy, alebo pri podpore rodín.

Reklama

Pokyny, ktoré šéfka spravodajstva vydala pre redaktorov takisto znemožňujú informovanie o najväčších a závažných korupčných kauzách, keďže redaktori môžu brať informácie len zo správ tlačových agentúr,“ upozornila Remišová na fakt, že väčšinu káuz otvorili práve spravodajské internetové portály.

„Z tohto dôvodu žiadame okamžitý odchod šéfky spravodajstva Petry Stano-Maťašovskej, pretože takýmto prístupom hrubo pošliapava fungovanie verejnoprávnych médií. Takéto zneužívanie moci je v demokratickej spoločnosti neakceptovateľné,“ dodala Remišová. „Ak je pravda, že existuje dokument s takýmto obsahom, považujem to, slušne povedané, za škandál,“ uviedla podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Natália Milanová a pokračovala: „Verím, že človek dokáže byť novinár – profesionál aj po predchádzajúcom pôsobení ako hovorca, ale obsah tohto dokumentu dokazuje, že pre niektorých je to nad ich mentálne schopnosti. Ak sa potvrdí, že autorom je šéfka spravodajstva, tak je to na okamžitú rezignáciu.“ Zakazovať informovať o aktivitách opozície je podľa Milanovej na hranici cenzúry a diktatúry jednej strany.

„Niečo podobné sa deje v Maďarsku, Poľsku, Rusku a vo Venezuele, kde všetci vieme, ako to vyzerá,” tvrdí Milanová.

„Opozícia má za úlohu kontrolovať aktuálnu moc a tiež prinášať riešenia, na ktoré koalícia nemá kapacity alebo odvahu. Opozícia nemá výkonnú moc a opozičný poslanec môže len a len predkladať zákony, ktoré považuje za správne. A vyslovene sa ohradzujem voči urážke zo strany pani Stano-Maťašovskej, že aj moje návrhy zákonov nie sú odborne pripravené a slúžia len na zviditeľnenie,” vyjadrila sa N. Milanová. „Ja prinášam riešenia, ktoré považujem za správne bez ohľadu na to, či je to populárne alebo nie a v tom naďalej mienim pokračovať,” doplnila.

Za vrchol arogancie Milanová považuje zákaz informovať o občianskych protestoch. „Táto interná rozhlasová norma je za hranou zákona o RTVS a od generálneho riaditeľa rtvs budem na výbore pre kultúru a média žiadať vysvetlenie,“ uzavrela Natália Milanová.

Reklama

 

Sme rodina: Maťašovská vopred degraduje opozičné návrhy

Hnutie SME RODINA – Boris Kollár už dlhšie sleduje nevyváženosť vo verejnoprávnych médiách. Teraz máme konečne v rukách dokument, ktorý dokazuje, že išlo o nariadenie vedúceho pracovníka rozhlasu Petry Stano Maťašovskej. Šéfka rozhlasového spravodajstva, vopred degraduje návrhy zákonov opozičných strán z pozície vedúceho pracovníka verejnoprávneho média. Vopred ich označuje za nepripravené a nesystémové. Uviedol predseda hnutia Boris Kollár.

Hnutie SME RODINA má za to, že ide o jasný dôkaz prekročenia kompetencií šéfky rozhlasového spravodajstva, neprofesionalitu a silné podozrenie zo zásahu vládnej moci do vysielanie verejnoprávneho média.

Je to v rozpore s verejnoprávnosťou a tiež zásadami správania RTVS, ktoré definuje dokument, ktorého plné znenie je uverejnené na webovej stránke Národnej rady Slovenskej republiky. Má dodržiavať: Proporcionalitu – Vysielanie musí byť vyvážené, profesionálne, musí uspokojovať objektívne proporcionálne potreby ľudí. Tvorba RTVS musí odrážať rozmanitosť názorov, politických, náboženských a filozofických smerov. V dokumente je uvedené, že je to poslaním RTVS.

„Presne pre toto som išiel do politiky, aby sme zrušili a zmenili tento chorý systém “našich ľudí”, rovných a rovnejších, dvojakého metra – toto ľuďom prekáža už 30 rokov a teraz to máme na pôde RTVS. Treba si uvedomiť, že ak neodstránime túto dvojkoľajnosť, tak prehráme absolútne všetci,“ uzatvára Kollár.

 

Most-Híd: Za zachovanie verejnoprávnosti RTVS zodpovedajú riaditeľ a Rada

Verejnoprávny RTVS poskytuje nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí na slobodné utváranie názorov. Tak sa to uvádza v preambule Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS. V reakcii na zverejnený text pod názvom Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase (SRo) krátke správy, to uviedla hovorkyňa koaličného Mosta-Híd Klára Debnár.

“Ide o jasné a zrozumiteľné poslanie, ktoré si nepýta ďalšie diskutabilné interné dokumenty. Za zachovanie verejnoprávnosti RTVS zodpovedajú jej generálny riaditeľ a Rada RTVS. K nadpráci autora spomínaného dokumentu by sa mali vyjadriť čo najskôr,” odporúča koaličná strana.

Reklama

RTVS už medzitým uviedla, že niektoré pasáže zverejneného textu boli naformulované nevhodne, čo dalo priestor na ich rozsiahlu dezinterpretáciu. Podľa hovorkyne RTVS Eriky Rusnákovej pertraktovaná formulácia predmetného textu nie je v súlade s internými postupmi a hodnotami RTVS, za čo bolo udelené napomenutie. “Z obsahu našich spravodajských a publicistických programov je zrejmé, že RTVS sa v súlade so svojím poslaním venuje každej relevantnej spoločenskej a politickej téme a pravidelne poskytuje priestor na vyjadrenie sa všetkým zainteresovaným stranám bez rozdielu,” zdôraznila Rusnáková.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

15:04

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %. Najpredávanejšia v prvom kvartáli tohto roka bola 10-dňová diaľničná známka.

15:03

Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády. Zdroj však nekonkretizoval, ktoré krajiny lietadlá poskytnú.

14:47

Traja ľudia prišli o život po nehode autobusu, ktorý sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky Mojka. Šesť ďalších osôb hospitalizovali so zraneniami.

14:46

Protest proti Európskej zelenej dohode sa konal v piatok v poľskej metropole Varšava. Zúčastnili sa na ňom stovky poľských poľnohospodárov a odborárov, ako aj bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski a predstavitelia jeho strany Právo a Spravodlivosť (PiS).

Poľsko protest farmári klimatická politika
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024.
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali