Opozícia chce chrániť policajtov a prokurátorov pred politickým zasahovaním

Opozícia chce chrániť policajtov a prokurátorov pred politickým zasahovaním

Bratislava 22. augusta 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Opoziční poslanci na septembrovú schôdzu parlamentu predkladajú novelu zákona o Policajnom zbore

Ochrániť policajtov a prokurátorov pred zásahmi zhora je cieľom legislatívneho návrhu, s ktorým prichádzajú opoziční poslanci Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková, Simona Petrík (všetci nezaradení) a Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA).

Reklama
Na snímke zľava Simona Petrík, Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková
Na snímke zľava Simona Petrík, Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková

Na septembrovú schôdzu parlamentu predkladajú novelu zákona o Policajnom zbore. Na tlačovej konferencii v Bratislave ju dnes predstavili Beblavý a Dubačová ako najdôležitejšie z balíka navrhovaných opozičných opatrení reagujúcich na kauzu Bašternák a na nízku dôveru verejnosti v nezávislosť polície a prokuratúry.

Podľa nedávneho prieskumu agentúry Polis si tri štvrtiny Slovákov myslia, že tieto zložky podliehajú politickým tlakom. “Občania Slovenska, dnes v podstate už bez ohľadu na to, koho volia, si myslia, že politici ovplyvňujú a zasahujú do rozhodovania polície a prokuratúry, a to treba zmeniť,” domnieva sa Beblavý.

Reklama

Dubačová uviedla, že pri zbieraní podpisov pod petíciu za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) sa stretla s policajtmi, ktorí s petíciou súhlasia, boja sa ju však podpísať. “Jedinou šancou ako odstrániť túto atmosféru strachu je väčšia transparentnosť, aby boli čo najviac eliminované možnosti šikany zo strany nadriadených,” doplnila.

Hlavným navrhovaným opatrením je zriadenie Rady pre integritu Policajného zboru vybavenej silnými kompetenciami. Dnes je totiž policajt bezmocný proti zasahovaniu zhora, upozornil Beblavý. “Policajta, vrátane elitného vyšetrovateľa môžu kedykoľvek jeho nadriadení odstaviť od prípadov, zbaviť sa ho cez rôzne mechanizmy služobného hodnotenia, disciplinárnych konaní,” vysvetlil.

Poslanec upozornil, že policajt sa dnes môže odvolať len k ďalšiemu nadriadenému a aj policajná inšpekcia podlieha ministrovi vnútra. “Ide o absolútne uzavretý kruh, kde je možné takéhoto policajta sa zbaviť, zastrašiť ho alebo mnohí z nich si ani netrúfnu nič vyšetrovať, aby sa nedostali do problémov,” zhodnotil.

Rada by v zmysle poslaneckého návrhu bola odvolacím orgánom voči rozhodnutiam v disciplinárnej oblasti, v oblasti služobného hodnotenia či voči rozhodnutiu o skončení služobného pomeru, ktoré môžu policajta vytlačiť zo systému. Mala by tiež možnosť vyhlásiť za neplatný aj pokyn zasahujúci do procesnej nezávislosti vyšetrovateľa.

Nezávislosť sedemčlennej rady má zaručiť, že bude nominovaná naprieč politickým spektrom a verejnou sférou. Obsadzovať by ju mali nomináciami minister vnútra, verejný ochranca práv, Najvyšší kontrolný úrad SR, Rada vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie, policajné odbory či parlamentná opozícia. V prípade prokurátorov podľa poslancov nový orgán vytvárať netreba, stačí posilniť kompetencie Rady prokurátorov.

Reklama

Ďalším opatrením, ktorý má znížiť šancu politickej manipulácie, je návrh na zavedenie náhodného prideľovania prípadov, podobne ako to funguje u sudcov. Beblavý vysvetlil, že by sa tak dialo v súlade s miestnou a odbornou špecializáciou. Tretím navrhovaným krokom je posilnenie verejnej kontroly, kde opoziční poslanci navrhujú, aby boli zverejňované pokyny pre policajtov a prokurátorov vo vzťahu k vyšetrovaniu.

Opoziční poslanci pripustili, že ich návrh v súčasnosti nie je v parlamente priechodný. “Podávame ho preto, aby sme vytvorili verejný tlak a verejnú diskusiu o tom, ako to riešenie má vyzerať,” zdôvodnil Beblavý. “Je dnes zjavné, že po kauze Bašternák tu bude obrovský tlak na to, aby sa v tejto veci niečo zmenilo a dôležité je, či to bude nejaké skutočné riešenie, alebo to bude len nejaké pseudoriešenie, ktoré reálne nič nezmení,” doplnil.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali