OĽaNO navrhuje zákon, ktorý bude preventívne pôsobiť na matky zvažujúce umelé prerušenie tehotenstva

OĽaNO navrhuje zákon, ktorý bude preventívne pôsobiť na matky zvažujúce umelé prerušenie tehotenstva

Bratislava 19. júna 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Skupina poslancov OĽANO podáva návrh zákona s cieľom vytvorenia podporných opatrení pre ženu, ktorá zvažuje podanie žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva. Úprava má dať žene reálnu možnosť rozhodnúť sa po zvážení všetkých dostupných informácií a možností ako zodpovedne nasmerovať svoj život, informuje Dáša Macaríková z mediálneho tímu OĽaNO

Na snímke Anna Záborská

Ide o návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Reklama

„V našom návrhu nehovoríme o zákaze, či radikálnom obmedzení prístupu k ukončeniu tehotenstva, no o pomoci ženám, ak stoja pred rozhodnutím podstúpiť interrupciu primárne zo sociálnych a ekonomických dôvodov. Slovensko sa po novele neposunie ani smerom liberálnym, ani smerom konzervatívnym, ale prorodinným a prosociálnym. Ponúkame reálne riešenia, nástroje, ktorých úlohou je poskytnúť budúcim matkám priestor pre rozhodnutie, tak i  konkrétne riešenia pre zlepšenie ich životnej (sociálnej i finančnej) situácie po narodení dieťaťa, či už zdravého alebo zdravotne znevýhodneného,“ vysvetľuje Anna Záborská (OĽANO), jedna z predkladateliek zákona.

„Interrupcie nie sú dobrým riešením pre nikoho. Preto chceme zákonom minimalizovať počet potratov primárne zo sociálnych a finančných dôvodov. Osobitne potrebná je táto pomoc v časoch ekonomickej krízy, ktorej čelíme pre pandémiu COVID-19. Hovoríme o adresnej pomoci prostredníctvom dvoch kľúčových efektívnych sociálnych opatrení. Tieto opatrenia majú pomôcť žene rozhodnúť sa pre život dieťaťa,“ dodáva Anna Záborská.

Reklama

 

Základné tézy návrhu:

  • nemenia sa základné podmienky umelého ukončenia tehotenstva,
  • dlhšia lehota na premyslenie si umelého potratu ženou (zo 48 hodín na 96 hodín),
  • kvalitné poučenie a informovaný súhlas,
  • lepší zber informácii o potratoch,
  • zákaz komerčnej reklamy na umelé potraty,
  • druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia alebo života matky alebo počatého dieťaťa.

 

Kľúčové sociálne opatrenie č. 1:

Ponuka ubytovania pre tehotné matky s deťmi; pomoc pre mladé ženy napr. – študentky, ktoré potrebujú dočasné bývanie, aby utajili svoje tehotenstvo; po celú dobu tehotenstva a ešte aj do troch rokov od pôrodu, ak sa o dieťa osobne starajú; o týchto opatreniach dostane žena podrobnú a aktuálnu informáciu pred potratom, t. j. vysoká šanca zvrátenia rozhodnutia ženy

Reklama

 

Kľúčové sociálne opatrenie č. 2:

  • matka dostane príspevok už počas tehotenstva,
  • humanizácia pri úmrtí dieťaťa: upustenie od pravidla, že dieťa sa po narodení musí dožiť aspoň 28 dní; väčšina výdavkov súvisiacich s narodením dieťaťa vznikne nezávisle od toho, či sa dieťa dožije alebo nedožije 28 dní,
  • v prípade, ak sa narodí dieťa, ktoré je ťažko zdravotne znevýhodnené, suma druhej časti príspevku pri narodení sa zvýši ako forma pomoci zo strany štátu na zvýšené výdavky súvisiace s narodením ťažko zdravotne znevýhodneného dieťaťa.

Navrhovaná úprava zákona má vstúpiť do platnosti 1. novembrom 2020.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Ceny ropy sa v pondelok podvečer takmer nezmenili. Vývoj na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy zo širšieho konfliktu na Blízkom východe. A na strane druhej správy z USA, kde zásoby komodity minulý týždeň výrazne vzrástli a signály o neskoršom znížení úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed, ako sa pôvodne čakalo.

Včera 20:14

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky rast. Nemali by sa zapájať do dotačných pretekov, ktoré vytvárajú hru s nulovým súčtom. Uviedla to v pondelok prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová v prejave na americkej univerzite Yale.

Včera 20:06

Európska únia (EÚ) musí zabezpečiť, aby zákaz predaja nových automobilov so spaľovacím motorom od roku 2035 nemal privysokú cenu pre jej priemyselnú suverenitu a občanov. Upozornili na to pondelňajšie správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Včera 18:50

V meste Charkov na východe Ukrajiny sa v pondelok po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže.

Včera 18:49

Na severe Arménska sa v pondelok uskutočnil protest proti plánom arménskej vlády vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody.

Včera 18:44

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal v pondelok zriedkavú návštevu Iraku zameranú na obnovenie vzájomných vratkých vzťahov. Počas návštevy plánuje uzatvoriť viacero dohôd o ekonomickej spolupráci i bezpečnostnej spolupráci proti militantnej Strane kurdských pracujúcich (PKK).

Abdal Latíf Rašíd Recep Tayyip Erdogan
Na snímke iracký prezident Abdal Latíf Rašíd (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Včera 18:12

Slovenská republika počas volebného obdobia 2020 – 2023 prvýkrát v histórii hospodárila zodpovednejšie ako v priemere krajiny EÚ. Uviedol to v pondelok Igor Matovič v súvislosti s predbežnými oficiálnymi údajmi o hospodárení SR za rok 2023, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Podľa zverejnených údajov deficit verejných financií bol vlani na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), pôvodne schválený rozpočet pritom počítal so schodkom 6,4 % HDP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali