Okoličány, ktorý bol včera odsúdený na doživotie, ušiel

Okoličány, ktorý bol včera odsúdený na doživotie, ušiel

Bratislava 12. apríla 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: TASR)

 

Bývalý bos východoslovenského podsvetia Róbert Okoličány, ktorého včera Najvyšší súd odsúdil na doživotie, ušiel do zahraničia

Na snímke Róbert Okoličány

Róbert Okoličány sa pritom ešte včera nachádzal na východnom Slovensku. Polícia ho údajne monitorovala, napriek tomu sa odsúdenému podarilo ujsť na neznáme miesto.

Reklama

Polícia v súčasnosti nepozná ani miesto pobytu ďalšieho odsúdeného Róberta Niguta, ktorý dostal taktiež doživotie, no na úteku je už dlhodobo.

Podľa Ministerstvo spravodlivosti SR, kým Okoličány nebol umiestnený vo väzbe, nejde o ich kompetenciu. “Odporúčame kontaktovať ministerstvo vnútra, políciu, prípadne prokuratúru,” uviedlo pre Hospodárske noviny tlačové oddelenie rezortu spravodlivosti.

Reklama

Senát najvyššieho súdu v zložení Harabin, Pivovarči, Farkaš včera odsúdil Róberta Okoličányho, považovaného za bosa východoslovenského podsvetia, na doživotný trest odňatia slobody. Rozhodnutie súdu je právoplatné.

Najvyšší súd uložil spolu tri doživotné tresty, okrem Róberta Okoličányho aj Róbertovi Nigutovi a Jaroslavovi Potučkovi.

Napriek tomu, že v prípade figurovalo spolu 16 obžalovaných, ktorých prokurátor vinil z 20 skutkov, rozhodol senát najvyššieho súdu hneď na prvom pojednávaní. Na špecializovanom trestnom súde sa kauza ťahala takmer 11 rokov a bolo vytýčených 130 pojednávaní.

Obžalovaní sa mali dopustiť trestných činov ako založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej a teroristickej skupiny, viacerých vrážd, nedovoleného ozbrojovania, lúpeže, vydierania, krádeže, poškodzovanie cudzej veci a ďalších.

 

Reklama

Na bosa Okoličányho bude možné vydať európsky zatykač asi až za týždne

Na Róberta Okoličányho nebude tak skoro možné vydať európsky zatýkací rozkaz. Najskôr by ho nemohli vypátrať v adrese trvalého bydliska košickí policajti či príslušníci Policajného zboru (PZ) SR a až potom by do hry vstúpil prvostupňový Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS).

ŠTS by mohol vydať spomínaný európsky zatýkací rozkaz až potom, keď mu bude doručený rozsiahly spisový materiál z NS SR a rozsudok tohto odvolacieho súdu. TASR to vo štvrtok potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Spis má v tejto dlhoročnej súdnej kauze takmer 20.000 strán.

Doručenie rozsudku a spisového materiálu podľa neoficiálnych informácií pre TASR môže trvať až týždne. V prípade neúspechu európskeho zatýkacieho rozkazu by potom mohol byť vydaný medzinárodný zatykač.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nemohol zo zákona konať v prípade zadržania východoslovenského bosa Okoličányho. Okoličány je podľa Denníka N už na úteku v zahraničí. Podobne ako jeho údajná ‘pravá ruka’ Róbert Nigut, po ktorom polícia bezúspešne pátra už od roku 2013. Vyplýva to zo stránky polície po pátraných a nezvestných osobách.

Reklama

“Orgány činné v trestnom konaní, vzhľadom na štádium konania pred súdom – verejné zasadnutie o odvolaní, kde prokurátor je len jednou zo strán, nemôžu vydať príkaz na zadržanie alebo odsúdeného zadržať. Je to vo výlučnej pôsobnosti predsedu senátu odvolacieho súdu. V prípade, že predseda senátu takýto príkaz vydá, vykonávajú ho príslušné orgány Policajného zboru. V tejto veci teda prokurátor konať nemal a nemohol. Čo sa týka otázky prípadného sledovania osôb predtým, ako boli právoplatne odsúdené, s touto otázkou sa treba obrátiť na Policajný zbor SR,” objasnila vo štvrtok pre TASR hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Predseda senátu NS SR v stredu vydal príkaz polícii na dodanie Okoličányho do ústavu na výkon trestu odňatia po vynesení rozsudku, kde padli tri doživotné tresty odňatia slobody a ďalším členom skupiny udelil súd dlhoročné tresty za mrežami.

“Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) verí, že sa aj v tomto prípade čo najskôr podarí dostať odsúdených do výkonu trestu, tak ako sa to polícií za posledné roky úspešne podarilo aj v takých prípadoch, keď osoby unikali spravodlivosti aj viac ako desať rokov,” uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová.

 

Polícia odmietla pochybenie pri údajnom úteku Okoličányho

Polícia odmieta, že by pochybila v prípade údajného úteku Okoličányho. V písomnom stanovisku uviedla, že realizuje všetky potrebné úkony na dodanie odsúdených osôb do výkonu trestu odňatia slobody a koná dokonca proaktívne namiesto súdu a prokuratúry.

Polícia nepotvrdila, že Okoličány je na úteku. Uviedla, že bosa východoslovenského podsvetia mohla zatknúť až po tom, čo obdržala príkaz zo súdu. “Od momentu, ako polícia obdržala príkazy zo súdu, realizuje všetky potrebné úkony na dodanie odsúdených osôb do výkonu trestu odňatia slobody,” vysvetlilo oddelenie komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru (PPZ) SR.

“Opätovne sme svedkami nedôvodných útokov voči činnosti polície, napriek tomu, že táto koná len v súlade so zákonom a dokonca proaktívne namiesto príslušných orgánov (súd a prokuratúra). Opätovne je snaha vo verejnosti vytvoriť obraz o nečinnosti a nezákonnom postupe polície,” ohradilo sa komunikačné oddelenie voči kritike v súvislosti s údajným útekom Okoličányho.

Komunikačné oddelenie policajného prezídia vysvetlilo, že súdy ani prokuratúra neoznamujú polícii dátumy pojednávaní a už vôbec nie spôsob, akým bude rozhodnuté. “V stredu sa podarilo zatknúť o 16.27 h jednu osobu a vykonávajú sa opatrenia na zatknutie dvoch osôb, voči ktorým boli príkazy vydané,” doplnilo oddelenie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali