Obchodné prímerie Washingtonu a Pekingu. Americké ústupky alebo pragmatizmus?

Obchodné prímerie Washingtonu a Pekingu. Americké ústupky alebo pragmatizmus?

Praha 4. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Susan Walsh)

 

Predáci Číny a USA sa v priebehu stretnutia na okraj summitu G20 dohodli na prímerí v obchodnej vojne. USA sľúbili, že nebude zavádzať nové cla, obnovia obchodné rokovania a dovolia spoločnosti Huawei kupovať súčasti od amerických dodávateľov. Výmenou Čína sľúbila, že od USA budú kupovať viac poľnohospodárskej produkcie

Na snímke americký prezident Donald Trump s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom

Na prvý pohľad sa zdá, že USA urobili väčšie ústupky než Čína. To sa dalo ťažko očakávať vzhľadom na tvrdé vyhlásenie, ktoré pred summitom znelo z Washingtonu.

Reklama

Doslova pár dní pred schôdzou lídrov oboch krajín v Osake sa Trump vyhrážal zavedením cla na všetok čínsky vývoz do USA v prípade, keď nebude schôdza s lídrom ČĽR Si Ťin-pchingom prebiehať tak, ako by si želal. USA neraz zdôraznili, že pre Čínu bude uzatvorenie obchodnej dohody oveľa dôležitejšie, a preto USA skrátka neprídu, keď budú dostávať miliardy dolárov ako colné poplatky.

Z formálneho hľadiska sa zdá, že USA urobili v Osake viac krokov v ústrety Číne: tri oproti jednému. Dajú sa však tieto kroky skutočne pokladať za ústupky?

Reklama

Dohoda na obnovenie obchodných rokovaní je síce kladným krokom pre obe strany, zatiaľ to, ale nič neznamená. Predtým sa konalo 11 kôl zložitých rokovaní, ktoré skončili koniec koncov krachom. Aké úspešné budú nové kolesá rokovaní, nie je zatiaľ jasné.

To, že sa USA rozhodli pre nezavedenie nových ciel, nie je ústupkom, ale skôr možnou podmienkou začiatku rokovaní. Čína pritom neraz predtým vytýčila požiadavku zrušenia všetkých zavedených colných obmedzení. Táto otázka bola vlastne jednou z kľúčových, ktorá zapríčinila zmarenie predchádzajúcich rokovaní. Nejde zatiaľ o odvolanie platných amerických sankcií.

Čo sa týka čínskych študentov v USA, Trumpovo vyhlásenie sa dá zatiaľ len ťažko pokladať za fundamentálny posun v politike.

Potom, čo začali obchodné spory medzi oboma krajinami, sa sťažovali čínski študenti amerických univerzít na ťažkosti s vystavením víz. Niektorí študenti nemohli dokonca ukončiť štúdium, pretože ich víza neboli predĺžené.

Trump sa na svojom Twitteri neraz rozhodne vyslovil, že je potrebné skomplikovať vystavovanie víz čínskym študentom v technických odboroch, najmä tých, ktoré majú pre USA strategický význam, ako je potrebná umelá inteligencia, robotechnika, a pod. Teraz podľa výsledkov rokovaní naopak podotkol, že víta čínskych študentov, ktorí študujú v USA.

Reklama

Vyjadril nádej, že mnohí z nich budú potom pracovať v Amerike a pre zvlášť nadaných, sa môže zjednodušiť vystavenie povolenia na pobyt v USA. Možno, že to skutočne svedčí o uvoľnení napätia. V danom okamihu sa to, ale obmedzuje len na prezidentovo vyhlásenia.

Za jediný ústupok môžeme pokladať zmenu Trumpovej pozície v otázke Huawei. Tento rok v máji americký prezident zaviedol výnimočný stav pre ochranu americkej informačnej a komunikačnej infraštruktúry pred hrozbami zo zahraničia. Ministerstvo obchodu USA zo svojej strany zapísalo Huawei na čierny zoznam. Tieto opatrenia v podstate zakazovali americkým spoločnostiam dodávať Huawei akékoľvek súčiastky alebo softvér.

Po rokovaniach v Osake Trump povedal, že dovolí dodávky amerických súčiastok čínskej spoločnosti. Ide pravdaže o súčiastky, ktoré sa nevyužívajú v technológiách, takže z hľadiska americkej administratívy priamo neohrozujú národnú bezpečnosť.

Ostatne aj tento krok bol diktovaný skôr pragmatickými dôvodmi, povedal v rozhovore pre Sputnik odborník Ústavu svetovej ekonomiky Čínskej akadémie moderných medzinárodných vzťahov, Chen Fengying.

“Nemyslím si, že Trump urobil nejaké podstatné ústupky a že sme tým niečo získali. Terajšia schôdza predákov oboch krajín bola diplomatickým dialógom. V skutočnosti pred sebou máme aj naďalej ťažké rokovania a je zatiaľ predčasné robiť nejaké závery o tom, že Trump ustúpil.

Reklama

Po prvé USA nevymazali Huawei z čierneho zoznamu. Keby to urobili, bol by to veľký ústupok. USA aj naďalej označujú Huawei za hrozbu národnej bezpečnosti, hovorí: “Odložíme to na potom.” Takže terajší krok USA je vlastne zameraný na riešenie problémov amerických spoločností, pretože  Huawei dodáva mnoho svojich výrobkov, je to ich veľký zákazník, a keď nebudú môcť dodávať svoje výrobky tejto spoločnosti, potom ich sotva niekomu inému budú môcť predávať v rovnakom množstve.

Platí to ako pre Qualcomm, tak aj pre Intel a iné: spoločnosti z akých krajín môžu nahradiť tak veľkého spotrebiteľov ich výrobkov, akým je Huawei? Takže Trump sa riadil záujmami amerických spoločností a nie snahou o ústupky Číne.

USA okrem toho sľúbili nezavedenie nových ciel na čínsky tovar. To, ale nie je vôbec to isté, ako zrušiť už zavedené cla. Požiadavkou Číny bolo zrušenie skôr zavedených ciel na čínsky tovar v sume 250 miliárd dolárov. USA na to, ale nepristúpili, nepristúpili na kompromis.

Hlavným výsledkom terajšej schôdze je, že USA pristúpili na obnovenie rokovaní, na zachovanie stabilnej súčinnosti. Pretože keď sú nejaké problémy, je potrebné ich riešiť cestou konzultácií a nie konfrontácie. Základ pre budúce konzultácie bol položený. USA boli na tomto summite pozitívnejšie než predtým. Chápeme však, že potom, čo sme počuli tieto diplomatické slová, máme pred sebou veľmi zložitú prácu”, uviedol.

Najväčšie americké technologické spoločnosti vystúpili proti zákazu predaja súčiastok Huawei. Veď zo 70 miliárd dolárov, ktoré čínska spoločnosť v roku 2018 utratila za nákup súčiastok, získali 11 miliárd Qualcomm, Intel a Micron Technology Inc. Podľa odhadov iného amerického výrobcu čipov – Broadcom Inc, nezarobí táto spoločnosť dve miliardy dolárov kvôli sankciám proti Huawei.

Svoje terajšie rozhodnutie prijal Trump pravdepodobne na nátlak obchodného spoločenstva. Ako skôr oznámila agentúra Reuters, americká asociácia polovodičového priemyslu SIA sa snažila presvedčiť amerických úradníkov o tom, že zďaleka nie celý biznis Huawei môže ohrozovať národnú bezpečnosť USA a že totálny zákaz dodávok čínskej spoločnosti akýchkoľvek súčiastok len spôsobí straty americkým spoločnostiam.

Avšak Trumpom vyhlásené rozhodnutie o úľavách pre Huawei môže naraziť na tvrdý odpor amerických zahraničnopolitických jastrabov. Senátor republikán Marco Rubio podľa výsledkov G20 na svojom Twitteri napísal, že keď sa rozhodol Trump urobiť z Huawei predmet zjednávania s Čínou, obnovia USA všetky platné obmedzenia voči čínskej spoločnosti zákonodarnou cestou.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE

Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali