Obama chce Iraku pomôcť, ale nasadenie pozemných síl sa vylučuje

Obama chce Iraku pomôcť, ale nasadenie pozemných síl sa vylučuje

Washington 13. júna 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Republikánski zákonodarcovia kladú za eskaláciu násilia v Iraku istú vinu aj Obamovi

Predstavitelia Spojených štátov vylúčili možnosť návratu amerických vojsk do Iraku na potlačenie al-Káidou inšpirovaného povstania, ale americký prezident Barack Obama zvažuje rad krátkodobých vojenských alternatív vrátane vzdušných úderov. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

Reklama
Na snímke Barack Obama

Džihádisti obsadili dve veľké iracké mestá a rad menších a pohrozili, že budú postupovať na Bagdad. Irak čelil obnovujúcemu sa násiliu od odchodu amerických vojsk koncom roka 2011.

Prudký nárast násilia tento týždeň viedol vo štvrtok k evakuácii Američanov z hlavnej vojenskej leteckej základne v severnom Iraku, kde USA cvičili iracké bezpečnostné zložky.

Reklama

Podľa Obamových štvrtkových vyjadrení “je jasné”, že Irak potrebuje ďalšiu pomoc od Spojených štátov a medzinárodného spoločenstva – militantná skupina Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) získala rýchle víťazstvá.

Republikánski zákonodarcovia kladú za eskaláciu násilia v Iraku istú vinu aj Obamovi. Americký prezident sa zdráhal znovu zapojiť do konfliktu, voči ktorému mal dlho výhrady.

Iracká vláda viac ako rok žiadala Spojené štáty o ďalšiu pomoc pri boji proti povstaniu, živenému občianskou vojnou v susednej Sýrii. Severný Irak sa stal zastávkou pre povstalcov, ktorí sa pravidelne pohybovali medzi oboma krajinami a šírili násilie sýrskej vojny.

Irackí lídri znovu požiadali tento týždeň o pomoc, chceli bezpilotné lietadlá a lietadlá s posádkou, ktoré by sa dali použiť na prieskum aj aktívne misie. Obama zvažuje tieto požiadavky a očakáva sa, že o spôsobe akcie rozhodne v priebehu niekoľkých dní, tvrdí AP.

Spojené štáty už v Iraku používajú bezpilotné lietadlá na spravodajské účely. Aj predtým, než by vôbec došlo k vzdušným úderom, môže americký prezident zvýšiť prílev vojenskej pomoci irackej vláde, ktorá je pod stálym tlakom – väčšmi pomôcť pri výcviku irackých bezpečnostných síl a zvýšiť možnosti irackých spravodajských služieb.

Reklama

Spojené štáty sú opatrné, aby ich vojenská pomoc nepadla do rúk militantov, alebo nebola inak zneužitá. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová uviedla, že USA posielajú humanitárnu pomoc za zhruba 12 miliónov dolárov pre takmer milión Iračanov, ktorí pre nedávne boje ušli zo svojich domovov.

Obama sa vo štvrtok radil so svojím tímom pre národnú bezpečnosť o zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii v Iraku. Viceprezident Joe Biden zatelefonoval irackému premiérovi Núrímu Málikímu a zdôraznil, že USA sú pripravené pomôcť, ale pre Bagdad je životne dôležitým, aby prišiel s dlhodobými riešeniami svojho vnútorného politického sporu.

Takmer všetci americkí vojaci v decembri 2011 odišli z Iraku po tom, ako sa Washington a Bagdad nedohodli na bezpečnostnej zmluve, ktorá by umožnila udržať v krajine obmedzený počet amerických vojakov prinajmenšom na niekoľko rokov.

Americký senátor John McCain, ktorý často kritizuje Biely dom, vyzval na rezignáciu celý Obamov tím pre národnú bezpečnosť. Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner obvinil Obamu, že si “zdriemol”, kým sa situácia zhoršovala.

Zdá sa však, že americký Kongres je rozdelený v názore na to, ako reagovať. Niektorí republikáni podporujú vzdušné údery, iní zákonodarcovia – z radov demokratov i republikánov – to však považujú za zlý prístup. Neozvali sa hlasy, volajúce po opätovnom vyslaní amerických vojakov do Iraku. Obamovi poradcovia povedali, že prezident nemá chuť znovu vohnať Spojené štáty do tamojšieho konfliktu.

Reklama

ru

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali