To vážne?! Lengvarský kráča po tenkom ľade. Nepomohol ani apel odborníkov

To vážne?! Lengvarský kráča po tenkom ľade. Nepomohol ani apel odborníkov

Bratislava 8. februára 2023 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

Aktualizované 8. februára 2023 o 15:25 h.

Komisia v piatok (3. 2.) schválila štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom (F64.0). Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) však chce pred podpísaním dokumentu s členmi komisie ešte raz rokovať. Dôvodom má byť tesný výsledok v hlasovaní. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Petra Lániková

Lengvarský
Na snímke dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO)

“Keďže členmi komisie sú odborníci, ktorí zastupujú lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ktorí budú na základe tohto štandardného postupu fungovať v praxi, je pre ministra aj ministerstvo zdravotníctva samotné dôležité, aby panovala v odbornej obci zhoda na znení predmetného postupu,” priblížila hovorkyňa.

Reklama

Lengvarský si chce podľa jej slov na stretnutí ozrejmiť dôvody, pre ktoré jednotliví členovia hlasovali tak, ako hlasovali. Termín stretnutia zatiaľ známy nie je.

“O ďalšom postupe budeme priebežne informovať,” dodala Lániková.

Reklama

Mimoparlamentné KDH je procesom schvaľovania znepokojené a vyzýva ministra, aby štandardný postup nepodpísal. Pripomína, že schválením sa obnoví platnosť odborného usmernenia, ktoré zjednoduší proces zmeny pohlavia. Podľa hnutia to bude mať celospoločenský dosah.

“Nespochybňujeme, že ľudia s poruchami pohlavnej identity majú mať zabezpečenú kvalitnú zdravotnú starostlivosť a odborné, psychologické sprevádzanie. Zároveň je však nevyhnutné poskytnúť ochranu aj tým, ktorí sa oprávnene cítia ohrození. Ide najmä o ženy, ktoré budú stáť pred úplne novými chúlostivými situáciami, kde nebude už možné jasné odlíšenie pohlavia (napríklad ubytovanie, sociálne zariadenia, šatne na športoviskách a podobne),” vysvetlilo KDH.

Ministerstvo zdravotníctva SR v júni 2022 pozastavilo platnosť odborného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí. Napriek tomu, že niektoré združenia jeho prijatie vítali, mnohí poslanci ministra žiadali, aby ho stiahol. Jeho platnosť sa má obnoviť uverejnením štandardných postupov pri diagnóze transsexualizmu, ktoré doteraz chýbali.

Odborníci v liste politikom: Proces tranzície nie je etický, pretože poškodzuje psychické a fyzické zdravie

Na lekárskej vede je opäť páchané násilie nejakou ideológiou, píše sa v liste premiérovi a ministrovi zdravotníctva 61 psychiatrov, psychológov a psychoterapeutov, 134 iných lekárov a 74 ďalších zdravotníkov, ktorí ich vyzývajú, aby neschválili navrhované Odborné usmernenie a Štandardný postup a tému transsexuality otvorili celospoločenskej a odbornej diskusii. Týchto odborníkov ale minister nepočúva. Viac v článku TU.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

18:26

Pornoherečka Stormy Daniels v utorok vypovedala ako svedok v prípade voči exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý je obžalovaný z podplácania tejto herečky i falšovania obchodných záznamov.

18:20

Rakúsko neplánuje vstúpiť do NATO, uviedol tamojší minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.

„Nemáme žiadne plány tam vstúpiť,“ povedal minister v parlamente.

Viedeň má podľa neho záujem nadviazať výmenu informácií s ďalšími neutrálnymi štátmi – Írskom, Maltou a Švajčiarskom -, aby sa na neutrálne krajiny „nezabudlo“.

Deň predtým noviny Die Presse napísali, že tieto štyri neutrálne krajiny po vstupe Švédska a Fínska do NATO koncom roka 2023 poslali NATO list, v ktorom navrhli rozšírenie spolupráce.

Konkrétne, aby im bol poskytnutý „privilegovaný prístup k dokumentom a informáciám NATO“, aby sa posilnila výmena spravodajských informácií, spolupráca v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ochrany kritickej infraštruktúry a boja proti „novým rušivým technológiám“.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali