O predĺžení väzby Aleny Zs. a spol. bude súd rozhodovať 1. apríla

O predĺžení väzby Aleny Zs. a spol. bude súd rozhodovať 1. apríla

Bratislava 26. marca 2019 (TASR/HSP/Foto: SITA-Jozef Habočík)

 

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, bude 1. apríla rozhodovať o návrhu na predĺženie lehoty väzby obvinenej Aleny Zs. a spol. v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

Alena Zs. (uprostred)

TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Alenu Zs. a ďalšie tri osoby v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej návrh na predĺženie väzby. Návrh bol doručený minulý týždeň na ŠTS pracovisko Banská Bystrica. TASR o tom vtedy informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. “Prokurátor ÚŠP v utorok 19. marca doručil na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici návrh na predĺženie väzby na štyroch obvinených o maximálne povolenú hranicu, to je o sedem mesiacov,” spresnila ďalej hovorkyňa.

Reklama

Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvoch mladých ľudí minulý rok koncom februára zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Najskôr boli obvinené štyri osoby – spomínaná Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť, a Zoltán A. ako sprostredkovateľ.

Všetci sú od jesene minulého roka vo väzbe. Alena Zs. ako prvá koncom minulého roka požiadala o prepustenie z väzby. To však sudca ŠTS pracovisko Banská Bystrica zamietol a voči rozhodnutiu sudcu nepodala obvinená sťažnosť, a teda o nej nemohol rozhodovať odvolací Najvyšší súd SR.

Reklama

Najnovšie do skupiny obvinených z vraždy Kuciaka a Kušnírovej pribudol aj podnikateľ Marian K. Ten je doteraz väzobne stíhaný v kauze televíznych zmeniek, v ktorej bol na neho minulý týždeň zo strany vyšetrovateľa podaný na dozorovú prokuratúru návrh na podanie obžaloby. Návrh bol podaný aj na spoluobvineného exministra hospodárstva a bývalého riaditeľa televízie Markíza Pavla R. Obžaloba na dvojicu je už medzičasom na ŠTS v Pezinku.

Obvinenie voči Marianovi K. vo veci vraždy Kuciaka a jeho snúbenice bolo vznesené 8. marca. Potvrdené to bolo na tlačovej konferencii ÚŠP vo štvrtok 14. marca v Pezinku. Dozorujúci prokurátor z ÚŠP zdôraznil, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo vydané na základe objektívnych dôkazov, ktoré nie je možné špecifikovať, a nie na základe spoločenskej objednávky či mediálneho tlaku. Marianovi K. bolo doručené v priebehu minulého štvrtka. Následne vypočuli jeho aj ďalšie osoby. Trestné stíhanie Mariana K. bude vykonávané spoločne v jednej trestnej veci spolu s doteraz známymi spomínanými štyrmi páchateľmi, ktorí sa na dvojnásobnej vražde mali podieľať.

Na otázku, prečo prišlo obvinenie Mariana K. až teraz, prokurátor odvetil, že nemali také penzum poznatkov, ako majú v súčasnosti. “Úlohou prokurátora je vykonávať trestné stíhanie osôb, ak spáchajú trestný čin, ale pri vznesení obvinenia musí skúmať, či je dôvodné. Vyšetrovateľ ho vzniesol až potom, keď sme o tom boli všetci presvedčení,” poznamenal vtedy dozorujúci prokurátor.

Vyšetrovanie sa obvinením Mariana K. predĺži, keďže výpovede sa budú musieť zopakovať. Preto bol ešte 11. marca predložený návrh na predĺženie ich väzby maximálne o sedem mesiacov. Predpoklad, že sa na vražde zúčastnil niekto z Talianska, sa nepotvrdil. Spolupráca s Europolom, ktorý pomohol najmä s analýzou množstva zaistených dát, však pokračuje.

Voči pätici obvinených sa zatiaľ nepostupuje ako proti organizovanej skupine, zatiaľ je to skupina páchateľov. Či sa to zmení, bude predmetom ďalšieho vyšetrovania. Vyšetrovanie tzv. motákov, ktoré mal Marian K. z väzby posielať, sa vedie samostatne. Podieľajú sa však na ňom aj ľudia z tímu Kuciak.

Reklama

Strelnú zbraň, ktorou zavraždili novinára a jeho snúbenicu, v súčasnosti vyšetrovatelia nemajú. Prokuratúra však vie, akým spôsobom a kto ju zabezpečil, spolu so strelivom. Má dôkazy, ktoré nasvedčujú, o akú zbraň išlo, aj kto ju upravoval.

Vyšetrovaniu tejto vraždy bolo podľa prokurátorov venované enormné úsilie. Samotný spis má 38 zväzkov a viac ako 15.000 strán. Bolo vykonaných osem výsluchov obvinených, šesť výsluchov poškodených, vypočutých bolo 17 podozrivých, 225 svedkov, boli vykonané jedna konfrontácia, dve rekognície, dva vyšetrovacie pokusy, jedna previerka výpovede na mieste, 41 prehliadok tela, 34 prehliadok iných priestorov či pozemkov, 53 domových prehliadok či 12 obhliadok miest vrátane miesta činu.

Zaistených bolo 790 stôp, z toho 96 mobilov a tabletov, 108 USB kľúčov a pamäťových kariet, 13 harddiskov, 26 počítačov a notebookov, šesť áut a množstvo iných stôp.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali