O čom hovorila skupinka na konšpiračnom stretnutí v pivnici SIS? Čo nám to prezrádza o momentálnom fungovaní štátu?

O čom hovorila skupinka na konšpiračnom stretnutí v pivnici SIS? Čo nám to prezrádza o momentálnom fungovaní štátu?

Bratislava 22. mája 2021 (HSP/Foto:TASR – SIS)

 

Ľudia, ktorí sa v takom zložení vôbec nemali stretnúť, sa stretli na mieste, kde sa vôbec nemali stretnúť, aby hovorili o veciach, ktoré im v takomto zložení vôbec nepríslušalo riešiť. Pripomína vám to štandard demokratického štátu? Alebo že by skôr juntu nejakej banánovej krajiny?

Na snímke budova SIS v Bratislave

Stretli sa v podzemí, v miestnosti, ktorú nazývajú „pivnica“, aby nikto nepočul, o čom sa rozprávajú. Predtým nepochybne odložili mobily, aby ich naozaj nikto nemohol odpočúvať.

Reklama

Pre úplnosť, stretnutia sa mali zúčastniť: prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Boris Kollár, predseda vlády Eduard Heger, generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, minister vnútra Roman Mikulec, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč, prezident Policajného zboru Peter Kovařík a riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra Adrián Szabó.

Keď sa stretnú traja najvyšší ústavní činitelia, zvyčajne ide o najvyššie štátne záležitosti, presahujúce rámec jednotlivých rezortov. Čo také spolu riešili títo všetci ľudia?

Reklama

Ak by naozaj išlo o to, o čom hovorila prezidentka, a čo je oficiálnou verziou toho, o čo malo na stretnutí ísť, teda o nejaké nezákonné postupy pri vyšetrovaní niektorých káuz, tak by to predsa bola vec konkrétnych rezortov. Je absolútne neodôvodniteľné, prečo by sa mali takéhoto stretnutia zúčastňovať najvyšší štátni predstavitelia, ktorých sa neporiadok v polícii či prokuratúre vôbec netýka.

 

Prezidentka a šéf parlamentu budú vyšetrovať? A budú aj zatýkať?

Čo má prezidentka spoločné s prácou polície, s operatívou týkajúcou sa živých prípadov policajného vyšetrovania? Aby nemala zle z toho, že strká nos do živej policajnej práce, tak sa nepresvedčivo vyhovárala, že stretnutie bolo o nejakej spolupráci. Lenže prečo by sa to potom konalo v supertajnej pivnici? Jej argumentácia je v každom prípade neudržateľná.

A podobne, čo na stretnutí hľadal predseda parlamentu? V mene koho tam bol? V mene Národnej rady? Čo má parlament ako inštitúcia spoločné s nezákonnosťou pri pochybeniach vyšetrovateľov pri ich práci? A ak tam bol ako predseda hnutia Sme rodina, tak potom prečo tam neboli aj predstavitelia iných parlamentných, alebo aspoň koaličných strán?

Keby išlo o niečo iné ako o vnútroštátne veci, napríklad o blížiacu sa nejakú fatálnu medzinárodnú katastrofu, tak by sa na stretnutí museli zúčastniť ministri obrany či zahraničia. A preto tu je ťažko hľadať iné vysvetlenie, než že ide o nejaké vnútroštátne svinstvo, do ktorého sú zatiahnutí všetci. Keby to tak nebolo, tak by si veci vyriešil minister vnútra sám, prípadne by to nepresiahlo oblasť pôsobnosti vlády či justície.

Reklama

Nešlo tu o nič iné, než o obídenie štandardných komunikačných štruktúr a postupov, ktoré je úplným popretím princípu nezávislosti polície, resp. súdnej moci ako jednej z troch zložiek moci v štáte. Ak sa museli stretnúť v takomto nezvyčajnom formáte, zdá sa, že tejto koalícii naozaj vážnym spôsobom tečie do topánok.

 

Rozpad štátu v priamom prenose?

Vidíme, že tu sa už stráca funkčné zaradenie jednotlivých ľudí, stráca sa nezávislosť jednotlivých zložiek moci v štáte a začína sa ukazovať pravá podstata toho, o čo tu v skutočnosti ide: o rozdelenie na „my“ a „oni“.

Takéto konšpiračné pomery oveľa viac než štandardné fungovanie civilizovaného európskeho štátu pripomínajú realitu nejakej juhoamerickej junty, ktorá si rozdáva funkcie podľa toho, ako kto vie strieľať, alebo stretnutie zbojníkov, ktorí sa radia, kam mŕtvolu zakopať.

Stretnutie tejto konšpiračnej skupiny (môžeme ju nazvať trebárs Čaputovci – keď boli Danišovci, Sýkorovci, Piťovci či Takáčovci, tak prečo nie Čaputovci?) je ďalším signálom o tom, že sa štát rozpadá zvnútra, že formálne štruktúry sú iba vonkajšou škrupinkou, pod ktorou nie je nič iné, než obyčajný mocenský boj.

Reklama

Ivan Lehotský

 

P.S. Definície

Junta alebo chunta [vyslov chunta] v politickom a historickom význame slova je vláda či iný štátny orgán s dočasnou právomocou, najmä vláda nastolená po vojenskom prevrate.

Organizovaná skupina je (v rámci trestného práva Slovenskej republiky) spolčenie najmenej troch osôb na účely spáchania trestného činu, s určitou deľbou určených úloh medzi jednotlivými členmi skupiny, ktorej činnosť sa v dôsledku toho vyznačuje plánovitosťou a koordinovanosťou, čo zvyšuje pravdepodobnosť úspešného spáchania trestného činu. Zločiny páchané/spáchané touto skupinou sa zaraďujú k organizovanej kriminalite.

Zločinecká skupina je podľa súčasného slovenského Trestného zákona (zák. č. 300/2005 Z.z.) „štruktúrovaná skupina najmenej troch osôb, ktorá existuje počas určitého časového obdobia a koná koordinovane s cieľom spáchať jeden alebo viacej zločinov, trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti podľa § 233 alebo niektorý z trestných činov korupcie podľa ôsmej hlavy tretieho dielu osobitnej časti na účely priameho alebo nepriameho získania finančnej alebo inej výhody.“

Organizovanú skupinu od zločineckej skupiny odlišuje nižšia miera kooperácie jej jednotlivých členov, odlišná štruktúrovanosť (v organizovanej skupine ide o horizontálnu deľbu činnosti a ich koordináciu, zatiaľ čo u zločineckej skupiny je organizačné členenie vo vertikálnej úrovni, vo viacerých stupňoch), kratšie obdobie existencie (organizovaná skupina môže byť vytvorená ad hoc, aj na okamžité spáchanie trestného činu, zatiaľ čo u zločineckej skupiny sa vyžaduje existencia počas určitého časového obdobia) a charakter trestnej činnosti nie je u organizovanej skupiny rozhodujúci, zatiaľ čo pri zločineckej skupine sú páchané/spáchané trestné činy taxatívne vymenované.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali