Nový zákon o nemeckom občianstve: 2 milióny migrantov sa zrejme zo dňa na deň stanú občanmi

Nový zákon o nemeckom občianstve: 2 milióny migrantov sa zrejme zo dňa na deň stanú občanmi

Bratislava 1. decembra 2022 (HSP/Rmx/Foto:TASR/AP/dpa-Christophe Gateau,Pixabay)

 

Nový zákon o nemeckom občianstve radikálne zmení Nemecko na celé generácie, píše Remix News

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz

Nemecko sa blíži k zásadnej revízii zákonov o občianstve a prisťahovalectve, vďaka ktorej by sa 2 milióny prisťahovalcov mohli stať občanmi zo dňa na deň. Ministerka vnútra Nancy Faeserová a kancelár Olaf Scholz, obaja zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), presadzujú svoj plán aj v čase, keď krajina rieši krízu, v dôsledku ktorej len v roku 2022 prišlo 1,2 milióna migrantov.

Reklama

Nový zákon obsahuje niekoľko zásadných zmien, ktoré sú uvedené nižšie a ktoré budú formovať demografickú a politickú budúcnosť Nemecka na celé generácie. Nie sú ničím iným ako radikálnymi, pričom ich vplyv zhrnul publicista Junge Freiheit Michael Paulwitz:

Osvedčenie o štátnom občianstve, doklad, ktorý by mal patriť k najžiadanejším a najťažšie získateľným na svete, sa stáva bezproblémovým haraburdím v nemeckom výpredaji “končiacich podnikov”… Spolkový minister vnútra neplánuje nič viac a nič menej ako prevrat zhora proti suverénovi nemeckého základného zákona, ľudu štátu. Zloženie (obyvateľstva Nemecka) sa radikálne zmení a v skutočnosti bude nahradené náhodne pomiešaným obyvateľstvom. Samozrejme, nikto sa na to ľudu nepýtal, rovnako ako pri všetkých ostatných predchádzajúcich podstatných zmenách.

Reklama

 

Kratší čas na získanie občianstva

V súčasnosti musia cudzinci vo väčšine prípadov žiť v Nemecku osem rokov, aby získali občianstvo, ale nový zákon by túto lehotu skrátil na päť rokov, aby sa mohli naturalizovať. Vo výnimočných prípadoch by nový zákon umožnil migrantom získať občianstvo len za tri roky pre tých, ktorí preukážu dostatočné jazykové znalosti a odborné alebo akademické výsledky.

Bezprostredným výsledkom tejto zmeny by bolo, že približne 2 milióny migrantov – mnohí z nich sú Sýrčania spolu s ďalšími obyvateľmi Blízkeho východu a Afriky, ktorí prišli v rokoch 2015 a 2016 – by získali občianstvo zo dňa na deň spolu so svojimi deťmi.

 

Automatické občianstvo pre deti

Spolkové ministerstvo vnútra tiež plánuje, že všetky deti migrantov automaticky získajú nemecké občianstvo, ak má jeden z rodičov “legálny obvyklý pobyt” v Nemecku už päť rokov.

Reklama

 

Dvojité občianstvo

Reforma by znamenala aj zrušenie povinnosti nemeckých občanov vzdať sa svojho druhého občianstva. V dôsledku toho Nemecko začne uplatňovať nový režim dvojitého občianstva.

 

Ľahšie jazykové požiadavky pre seniorov

Pre migrantov vo veku 67 rokov a starších sa “zjednodušia jazykové požiadavky” a už nebudú musieť absolvovať písomný test na preukázanie dostatočných jazykových schopností; namiesto toho budú musieť preukázať len “schopnosť ústnej komunikácie”.

Ešte šokujúcejšie je, že pre tých, ktorí sú negramotní, bude platiť “nariadenie o ťažkostiach”, čo znamená, že na získanie nemeckého občianstva sa nebudú vyžadovať žiadne testy.

Reklama

 

Už žiadne nemecké kultúrne požiadavky

Okrem toho sa už nebude vyžadovať “klasifikácia” asimilácie migrantov “do nemeckých životných zvyklostí”, uvádza denník Bild. Inými slovami, Nemecko upúšťa od myšlienky, že migranti sa musia integrovať do nemeckej spoločnosti. Predtým úrady napríklad kontrolovali, či žiadatelia o nemecký pas nie sú prípadne ženatí s viacerými manželkami súčasne.

Na týchto kultúrnych faktoroch záleží.

Nemecko zaznamenalo rapídny nárast počtu detských neviest a až 68 000 ženám hrozí zmrzačenie ženských pohlavných orgánov, čo je podľa nemeckej vlády spôsobené výlučne masovo rastúcim počtom prisťahovalcov z Afriky a Blízkeho východu.

Ako ďaleko je návrh zákona od schválenia?

Interná správa parlamentnej skupiny SPD uvádza, že nový zákon sa dostane do kabinetu do Vianoc.

 

Obrovský prevrat pre ľavicu

Myšlienku veľkej výmeny už dlho odmietajú liberálni overovatelia faktov, ktorí ju označujú za “konšpiračnú teóriu”. Napriek tomu údaje o prisťahovalectve aj pôrodnosti, ktoré ukazujú rýchly rast neeurópskeho obyvateľstva a klesajúci podiel pôvodných obyvateľov Európy, preukázateľne dokazujú, že Európa sa demograficky mení.

Okrem toho mnohí, ktorí tvrdia, že dochádza k veľkej výmene obyvateľstva, poukazujú aj na to, že ľavica sa snaží zvýšiť podiel migrantov na populácii, aby zvýšila počet hlasov pre svoje vlastné proimigračné strany, čo je trend pozorovaný aj v Spojených štátoch. V Nemecku nový zákon okamžite zavedie niečo, čo by mohlo predstavovať takmer 2 milióny nových nemeckých voličov a v priebehu rokov ešte oveľa viac, ktorí budú v drvivej väčšine podporovať strany ako SPD a Zelení.

Nemecký kancelár Olaf Scholz pri obhajobe nového režimu naturalizácie naznačil ich novú úlohu voličov: “Každý, kto tu trvalo žije a pracuje, by mal mať možnosť voliť a byť volený; mal by byť súčasťou našej krajiny so všetkými právami a povinnosťami, ktoré k tomu patria. A to by malo byť úplne nezávislé od pôvodu, farby pleti alebo náboženskej príslušnosti.

Reklama

“Deväť miliónov občanov žije a pracuje v našej krajine bez toho, aby mali nemecké občianstvo. Demokracia však prekvitá vďaka možnosti vyjadriť svoj názor. Takto sa vytvára legitimita, takto rastie akceptácia vládnych rozhodnutí.”

Vzhľadom na to, že SPD v prieskumoch klesá a protiimigračná Alternatíva pre Nemecko rastie, SPD bude potrebovať túto novú úrodu voličov, aby si udržala moc.

 

Hlásenie trestných činov bude “opravené

Jeden z hlavných argumentov proti masovej migrácii, ktorý často nasadzuje strana Alternatíva pre Nemecko (AFD), bude rýchlo “napravený” novými zmenami v zákone o nemeckom občianstve.

Nemecko vo všeobecnosti nevedie žiadne štatistiky trestných činov o rase alebo etnickej príslušnosti páchateľov. Namiesto toho v nich sleduje podiel občanov v porovnaní s cudzincami, čo štátu umožňuje prinajmenšom sledovať podiel trestných činov spáchaných novou nemeckou migrantskou populáciou, ktorá v posledných rokoch balónovito narástla.

Reklama
Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok.

Ako informoval portál Remix News, údaje nie sú pekné, pretože cudzinci majú obrovský podiel na závažných trestných činoch, ako sú znásilnenia, vraždy, sexuálne útoky a lúpeže. Napríklad v prípade vrážd sú cudzinci zodpovední za 39 % všetkých prípadov napriek tomu, že tvoria približne 11 % populácie.

Tento 39-percentný údaj je už tiež zavádzajúci, pretože zvyšných 61 percent vrážd spáchaných “Nemcami” môže zahŕňať napríklad Turkov druhej generácie alebo Kurdov s nemeckým občianstvom. Súčasné údaje opäť nerozlišujú medzi etnickými Nemcami a osobami s tureckými koreňmi, ktoré získali nemecké občianstvo.

Všetky znepokojujúce štatistiky kriminality týkajúce sa cudzincov “zmiznú”, keď sa títo cudzinci naturalizujú ako občania, a skokový nárast vrážd sa zrazu zaradí do kategórie “Nemci”, pričom verejnosť zostane v nevedomosti o tom, koľko zločinov spáchali títo čerství občania.

 

Konzervatívci sú dôrazne proti plánu

Alternatíva pre Nemecko (AFD) a Kresťanskodemokratická únia (CDU) sú rozhodne proti tomuto plánu, ale ešte viac znepokojuje SPD a Zelených odpor niektorých politikov Slobodných demokratov (FDP), ktorí sú najmenšou stranou vo vládnej koalícii.

Reklama

“Teraz nie je čas na zjednodušenie zákona o občianstve. S FDP nedôjde k devalvácii nemeckého občianstva,” povedal generálny tajomník FDP Bijan Djir-Sarai pre Rheinische Post.

Djir-Sarai kritizoval skutočnosť, že Nemecko, ktoré má problém deportovať aj odsúdených zločincov, “doteraz neurobilo žiadny pokrok v oblasti repatriácie” a “boja proti nelegálnej migrácii”. Politik tiež varoval pred príliš ľahkovážnym udeľovaním nemeckého občianstva.

FDP môže hrať vo svojom odpore voči plánom naturalizácie dvojitú hru. Strana totiž dlhodobo podporuje masovú imigráciu a lobuje za 500 000 migrantov ročne. FDP však zaznamenala masívny pokles podpory. Vzhľadom na to, že väčšina Nemcov vyjadrila “veľké obavy” z množstva migrantov prichádzajúcich do krajiny, strana sa možno snaží získať dočasné zvýšenie popularity tým, že ponúka určitý symbolický odpor voči plánu.

Hovorca parlamentnej skupiny AfD Gottfried Curio tiež varoval pred “plíživým zneschopňovaním nemeckých občanov” a uviedol, že krajina sa im vymyká spod nôh. Povedal, že kancelárka Angela Merkelová (CDU) zasiala semienko, pričom narážal na jej rozhodnutie prijať viac ako 1 milión migrantov počas migračnej krízy v rokoch 2015 a 2016, a teraz je “čas žatvy”.

Parlamentný tajomník CDU Thorsten Frei varoval, že “nemecký pas sa nesmie stať brakovým tovarom”.

Už teraz máme veľmi atraktívny a liberálny zákon o naturalizácii, argumentoval Frei a dodal, že “pre CDU a CSU platí nasledovné: Nemecké občianstvo musí byť na konci integračného procesu, nie na jeho začiatku. Čokoľvek iné ohrozuje súdržnosť našej spoločnosti a tejto krajiny.”

Zástupkyňa vedúceho parlamentnej skupiny Andrea Lindholzová z CSU povedala: “Semafor (koalícia) chce očividne predať nemecký pas. Čoskoro ho má dostať prakticky každý. Cudzinci v Nemecku tak prídu o veľkú motiváciu integrovať sa. To by sa mohlo stať skutočnou hrozbou pre súdržnosť našej spoločnosti.”

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali