Nové možnosti vývoja predvolebného zápasu v USA v prípade odstúpenia Clintonovej

Nové možnosti vývoja predvolebného zápasu v USA v prípade odstúpenia Clintonovej

Washington 14. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Zlý zdravotný stav Hillary Clintonovej môže výrazne oslabiť šance Demokratov dostať sa do Bieleho domu, píše v článku Gevorg Mirzajan, vysokoškolský pedagóg a ekonomický odborník, ktorý pôsobí aj ako poradca viacerých členov vlády RF

Už v nedeľu začali odborníci uvažovať, kto by mohol v predvolebnom zápase prípadne Hillary Clintonovú nahradiť, ak by musela americká kandidátka na prezidentský úrad zo zdravotných dôvodov z predvolebného prezidentského zápasu odstúpiť.

Reklama
Na snímke americká demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová
Na snímke americká demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová Foto: Julio Cortez

Takmer okamžite sa v tlači ako vhodní kandidáti objavili Bernie Sanders a Joe Biden, zoznam kandidátov sa však postupne dopĺňa a na povrch vychádzajú nové zaujímavé informácie.

Informácie o Clintonovej zlom zdravotnom stave začali výrazne voličov USA zaujímať po zverejnení videa, na ktorom kandidátka na post prezidenta takmer odpadla pri ceremoniáli na počesť útokov z 11. septembra 2011 v New Yorku.

Reklama

Hillary Clintonová síce všade rozpráva o svojom dobrom zdravotnom stave a svoje zdravotné problémy nepovažuje za dramatické a bagatelizuje ich, pričom sa snaží svojich prívržencom presvedčiť, že si potrebuje len trochu oddýchnuť a s novým elánom sa čoskoro znova pustí do predvolebného zápasu.

Čoraz viac odborníkov z radov politológov a sociológov však nezdieľa Clintonovej optimizmus a čoraz viac sa zaoberajú možnosťou, že zdravotný stav 68 ročnej Clintonovej nie je dobrý. Hlasy, ktoré tvrdia, že Hillary Clintonová má vážne zdravotné problémy, pritom reč nie je o obyčajnej pneumónii, ale o dosiaľ presne nedefinovanej vážnej chorobe, ktorá znemožní Clintonovej zastávať funkciu prezidentky USA.

Rozpaky vyvolal aj pokus o odôvodnenie Clintonovej zdravotných problémov, kedy členovia jej štábu pripísali kolaps Clintonovej vysokej teplote okolia. V čase, kedy Clintonová takmer odpadla a na nohách ju udržali len členovia jej štábu a ochranky, teplota v New Yorku dosahovala len 23 stupňov Celzia – takáto teplota by nemala byť dôvodom na kolaps Clintonovej organizmu.

A ak teplota 23 stupňov Celzia naozaj dokázala zamávať Clintonovej zdravotnej stavom, otázka znie – ako by dokázala Hillary Clintonová rokovať v mnohohodinových náročných rokovaniach a stretnutiach na najvyššej úrovni s prezidentom RF Vladimírom Putinom, alebo s čínskym prezidentom Si Ťin Pchingom, skúsenými politikmi s vynikajúcim zdravotným stavom?

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching

Podľa Gevorga Mirzajana ďalší osud Demokratickej strany bude závisieť od dvoch faktorov.

Reklama

Prvým faktorom je rýchlosť, s akou dokáže Hillary Clintonová vyvrátiť argumenty svojích oponentov v čele s Donaldom Trumpom, ktorí už dávnejšie tvrdili, že trpí vážnou chorobou.

Druhým faktorom je skutočnosť, ako šikovne dokážu prívrženci Donalda Trumpa využiť zdravotné problémy Hillary Clintonovej na oslabenie jej politických ambícii a pozícii. Donald Trump už nahlas požiadal členov svojho štábu, aby neútočili voči Hillary Clintonovej z dôvodov jej zdravotného stavu a dopriali jej čas na odpočinok. Trump však neváhal pripomenúť, že v najbližšej dobe on sám sprístupní informácie o svojom zdravotnom stave.

Týmito vyhláseniami sledoval samozrejme Donald Trump zvýšenie svojej popularity – bežný americký volič hodnotí tento Trumpov počin ako prejav zmyslu pre fair play zo strany svojho prezidentského kandidáta a bežný americký volič miluje zmysel pre fair play.

Takisto Donald Trump nastavil Clintonovej pascu – ak by Clintonová zamlčala informácie o svojom skutočnom zdravotnom stave a Trumpov štáb by to odhalil, znamenalo by to koniec Clintonovej nádeje, získať prezidentské kreslo v USA.

Na snímke Donald Trump foto: Evan Vucci
Na snímke Donald Trump foto: Evan Vucci

Netreba však byť prorokom, na to, aby si každý uvedomil, že členovia Trumpovho štábu napriek vyhláseniu svojho kandidáta pôjdu tvrdo a aktívne po Clintonovej, s cieľom dostať ju pod čoraz silnejší politický a masmediálny tlak. Prezidentská kandidátka so zlým zdravotným stavom, ktorú sprevádza množstvo škandálov a problémov z minulosti, predstavuje vhodný cieľ na politickú elimináciu a šanca, ktorú sa Trumpovmu štábu naskytla sa nemôže len tak jednoducho pustiť z rúk. Veď ide o veľa – o kreslo prezidenta USA.

Reklama

Ak sa Hillary Clintonovej nepodarí týmto dvom spomenutým faktorom (1. rýchle dokázanie svojho dobrého zdravotného stavu a 2. bravúrne odrazenie najbližších útokov Trumpovho štábu) odolať, jej šance v prezidentskom zápase sa výrazne zmenšia. Ako pribudnú v zápase o prezidentské kreslo ďalšie údery (a údery budú pribúdať, tak ako bude kulminovať zápas o prezidentské kreslo) a ukáže sa, že jej zdravotný stav je naozaj zlý, je viac ako reálne, že aj jej rating začne rýchlo pikovať smerom dole. Čo nastane potom, je viac ako zrejmé, Donald Trump sa stane prezidentom USA a Demokratickej strane ostanú oči pre plač, čo samozrejme lídri Demokratickej strany nechcú.

Kvôli tomu sa v radoch politického zoskupenia, ktoré protežovalo Hillary Clintonovú za prezidentského kandidáta, čoraz jasnejšie ozývajú hlasy, žiadajúce čo najskôr nahradiť Hillary Clintonovú kandidátom, ktorý bude mať šancu na úspech v zápase o prezidentské kreslo. Veľmi reálne totiž hrozí, že ak by Hillary Clintonová vypadla z predvolebného zápasu o prezidentské kreslo len niekoľko dní pred voľbami, víťazstvo Trumpa by nedokázalo už nič zastaviť.

Už teraz je situácia značne napätá a čas vybrať nového kandidáta Demokratov, ktorý by mal šancu na úspech v zápase o prezidentské kreslo s Donaldom Trumpom sa rýchlo kráti. Po Washingtone sa šepká, že Demokrati sa chystajú k zasadnutiu, na ktorom by riešili problémy s Clintonovou, pritom je zrejmé, že aj v prípade naozaj rýchleho rozhodovania stratia lídri, ktorí v minulosti protežovali Hillary Clintonovú ešte minimálne dva – tri týždne (koniec septembra) a to už by mohlo byť naozaj neskoro.

Aj v prípade, že všetko pôjde bez problémov, existuje trojica kandidátov, ktorí by mohli nahradiť Hillary Clintonovú v zápase o prezidentské kreslo. Prvým je blízky spolupracovník Hillary Clintonovej, senátor štátu Virginia Timothy Michael Kaine, druhým je momentálny americký viceprezident Joe Biden a tretím je senátor štátu Vermont, Bernie Sanders ktorý bol hlavným súperom Hillary Clintonovej v demokratických primárkach.

Gevorg Mirzajan vo svojom článku načrtol aj možnosti všetkých troch kandidátov v zápase o prezidentské kreslo – samozrejme v prípade, že prijde k odstúpeniu Hillary Clintonovej zo zdravotných dôvodov. Gevorg Mirzajan je presvedčený, že najlepšie šance z uvedenej trojice má Bernie Sanders.

Na snímke Bernie Sanders Foto: Blaine McCartney
Na snímke Bernie Sanders Foto: Blaine McCartney

Ďalší ruský odborník Sergej Kosťajev, známy ruský amerikanista, ktorý takisto pôsobí ako poradca pre členov vlády RF, však poukazuje na skutočnosť, že ani Joe Biden a ani Timothy Michael Kaine sa nezúčastnili demokratických primárok, čo však neznamená, že ich to v porovnaní s Bernie Sandersom znevýhodňuje. “Doby, kedy bol zápas o post prezidenta v USA jasný a a určovala ho stranícka elita, ktorá vyberala transpartentne kandidátov sa už dávno skončila” tvrdí Sergej Kosťajev.

Podľa Sergeja Kosťajeva, existujú podozrenia, že v Demokratickej strane nebol zápas medzi Clintonovou a Sandersom úplne korektný a víťazstvo Clintonovej nad Sandersom bolo dosiahnuté administratívnou manipuláciou. Bernie Sanders má podľa Sergeja Kosťajeva určitú výhodu, jeho antirating u americkej populácie je nízky, oveľa nižší ako u Joe Bidena a Timothyho Michaela Kaineho. To by mu v zápase s Donaldom Trumpom mohlo pomôcť, Biden a Kaine majú v zápase o prezidentské kreslo s Donaldom Trumpom podstatne menšie šance u amerických voličov.

Problém Bernieho Sandersa však tkvie v tom, že je veľmi neobľúbený v americkom establishmente a väčšina amerických kongresmanov ho neznáša. Dôvodom je skutočnosť, že Bernie Sanders má výrazne ľavicové cítenie a sám seba označuje za socialistu. Byť socialistom v Amerike je takmer to isté, ako byť zločincom. A navyše – ak už Obama bol pre amerických republikánov “socialistom”, takže mu republikáni robili neustále problémy – ako asi republikáni osladia život Bernie Sandersovi, v prípade ak sa stane americkým prezidentom? Navyše keď Bernie Sanders vystúpi so svojími predstavami o potrebách prispôsobiť vzdelanie a zdravotnícku starostlivosť v USA európskym štandardom?

Práve kvôli faktu, že Sandersa by vpozícii amerického prezidenta očakávali ťažké problémy, uvažujú Demokrati aj z kandidatúrov Tima Michaela Kaineho. Ak by sa Clintonová stala americkou prezidentkou, Timothy Michael Kaine by sa stal viceprezidentom a číslom 2 na americkej politickej scéne. A keby musela Hillary Clintonová z pozície prezidenta USA so zdravotných dôvodov odstúpiť, nahradil by ju vo funkcii prezidenta práve Timothy Michael Kaine.

Timothy Michael Kaineho Foto: wikipedia
Timothy Michael Kaineho Foto: wikipedia

Ak však Clintonová vypadne zo zápasu o prezidentský post ešte do dňa prezidentských volieb, šanca Tima Michaela Kaineho stať sa americkým prezidentom je ozajstne minimálna. Timothy Michael Kaine si buduje image poriadkumilovného kresťana a altruistu, ktorý pomáha blízkym, najmä Afroameričanom a invalidom. Nemá výraznejšie politické skúsenosti, pôsobil na americkej ambasáde v Hondurase. Je nekonfliktý typ, vhodný na pozíciu viceprezidenta, ako prezident by však podľa viacerých nebol práve najlepším kandidátom.

Reklama

Alternatívu namiesto Bernie Sandersa by mohol predstavovať Joe Biden, terajší viceprezident USA. Biden má dostatok politických skúseností, s republikánmi má takisto nadštandardné vzťahy, úzke kontakty udržuje s neoconmi a americkými jastrabmi. V Obamovej administratíve ho považovali za kapacitu na ukrajinskú otázku, udržoval úzke kontakty s Porošenkom. Podľa neoconov a amerických jastrabov má Joseph Biden dostatok politických skúseností na to, aby úspešne vykonával politiku zdržiavania Ruska, Iránu a Číny.

Americký viceprezident Joe Biden Foto: Emrah Gurel
Americký viceprezident Joe Biden Foto: Emrah Gurel

Problém však spočíva v tom, že sám Joe Biden už podľa Sergeja Kosťajeva veľké politické ambície nemá. Po smrti svojho syna, ktorý podľahol rakovine, zlomený Joe Biden oznámil, že chce ukončiť svoju politickú kariéru, súbežne s koncom Obamovej administratívy. Po skončení politickej kariéry sa chce Joe Biden venovať iniciatívam súvisiacim s bojom proti rakovine.

Podľa Sergeja Kosťajeva, ak Hillary Clintonová odstúpi zo zdravotných dôvodov zo zápasu o prezidentské kreslo, najväčšie šance na získanie prezidentského kresla v USA má socialista Bernie Sanders.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali